Zelfrijdende auto’s vangen doe je zo

Kunstenaar James Bridle heeft het niet zo op zelfrijdende auto’s, dus bedacht hij een val.

We houden ons druk bezig met wat de zelfrijdende auto’s van de toekomst allemaal kunnen, maar wat kunnen ze eigenlijk niet? De beperkingen van deze nieuwe technologieen zijn eigenlijk net zo belangrijk als de mogelijkheden die deze techniek biedt. Het eerste wat (semi)autonome auto’s leren, is het lezen van wegmarkeringen: bij een onderbroken streep mag je van rijbaan wisselen en bij een doorgetrokken streep mag dat niet enzovoort.

Kunstmatige intelligentie

James Bridle, een Britse kunstenaar, vertrouwt de autonome auto’s nog niet. Met ‘autonomous trap 001’ illustreert hij de grenzen van kennis zonder context – een kwestie waar we wel vaker mee te maken zullen krijgen in dit tijdperk van kunstmatige intelligentie.

De cirkel die hij maakt, met een doorgetrokken streep aan de binnenkant en een onderbroken streep eromheen, betekent voor een autonome auto dat hij wel de cirkel ín mag rijden, maar niet meer uit. En ja, het is een gewone auto die hij in de cirkel rijdt om het te demonstreren. Het zou namelijk te lang duren voordat hij een échte zou vangen.

Stel je eens een toekomst voor waar autonome systemen de wereld hebben overgenomen en dat een eenvoudige val als dit, de boel door de war brengt. Wat voor andere dingen zouden we kunnen bedenken om kunstmatige intelligentie te saboteren? Wij moesten in ieder geval even gniffelen om het werk van meneer Bridle. Zou ‘ie er al een gevangen hebben?

Bron header: James Bridle

Lees ook:  Microlino: op slag verliefd!

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
New era: Porsche komt met elektrische Taycan
We kunnen er niet meer omheen, het elektrische tijdperk is aangebroken. Vroeg...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *