Oeps… een deuk of een kras. Wat nu?

schadevrij, pricewize

Je zit in de auto en je wordt één seconde afgeleid door het geluid van je mobieltje. De auto voor je remt en jij remt ook, maar helaas net een tikkie te laat. Gevolg: jij een fikse deuk in je bumper en de auto voor je heeft ook een mooie kreukel. Of je denkt genoeg ruimte te hebben om in te parkeren, maar ziet een paaltje over het hoofd. In de lak van het portier zit meteen een diepe kras. Oeps! Wat nu? No stress, met deze tips kan je binnen no-time weer schadevrij de weg op.  

Geen paniek
Hoe vervelend schade ook is, een ongeluk zit in een klein hoekje. Raak dus vooral niet in paniek, maar haal even diep adem en bedenk je dat zelfs de besten onder ons wel eens een paaltje over het hoofd zien of het rempedaal te laat intrappen (zelfs onze Max maakt wel eens een stuurfoutje).

Safety first
Is er een andere partij betrokken bij het incident? Controleer of je veilig uit kunt stappen en zoek contact met de andere bestuurder en getuigen die kunnen bevestigen wat er is gebeurd. Noteer van iedereen de gegevens en maak vervolgens foto’s van de situatie en van de schade aan beide auto’s. Zoek daarna een veilige plek op waar je het schadeformulier in kunt vullen (zorg dus ook dat je een schadeformulier in de auto hebt liggen). Vul ook een formulier in als er geen zichtbare schade is. Liever geen papierwerk? Vul ‘m dan online of via een schade-app in.

Lees ook:  Minder kilometers, minder kosten: tijd voor een andere autoverzekering?

Uitkeren  
Wat er precies wordt vergoed, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt. Over schade aan een ander voertuig hoef je je sowieso geen zorgen te maken: daarvoor ben je WA verzekerd. Schade aan je eigen auto die jij zelf hebt veroorzaakt, wordt alleen vergoed met een Allrisk verzekering. Met een WA + beperkt casco krijg je alleen een vergoeding als het gaat om ruitschade, diefstal, inbraak, brand of storm.

De rekening voor jou
Als je alleen een WA-verzekering hebt voor je auto, betaal je een reparatie aan je eigen auto dus zelf. Flink balen natuurlijk, want naast dat het behoorlijk wat kost wil je ook zo snel mogelijk weer zonder krassen en deuken de weg op. Klop niet zomaar bij de eerste reparateur aan: kosten kunnen per locatie erg verschillen. Vraag dus altijd bij meerdere bedrijven in de buurt naar de kosten.

Schade niet melden
Wel Allrisk verzekerd? Dan is het in sommige gevallen toch beter om de schade zelf te betalen. Klinkt raar, is het niet. Na ieder jaar dat je geen schade rijdt, bouw je namelijk schadevrije jaren op. Hiermee krijg je korting op je verzekering. Wanneer jij schade claimt, verlies je schadevrije jaren en dus ook korting op je premie. Tel daar je eigen risico bij op, en het kan zomaar zijn dat het totaalbedrag dat je vergoed krijgt een stuk minder is dan het bedrag dat je bespaart als je je schade niet doorgeeft.

No-claimbeschermer
Toch is er een manier om je korting te behouden, ook als je schade meldt: de no-claimbeschermer. Dit is een aanvullende verzekering waarmee je ieder jaar een aantal keer schade kunt melden zonder dat je premie wordt verhoogt. Je verliest hierbij wel je schadevrije jaren, dus als je overstapt naar een andere verzekeraar kan je premie wel ineens een stuk hoger uitvallen.

Lees ook:  Uitbuiken op de bank doe je met deze autofilms

Passende verzekering
Hoe dan ook: schade aan je auto is enorm vervelend. Zeker als achteraf blijkt dat je je niets terugkrijgt van je verzekering. Toch is het niet nodig om voor iedere auto een Allrisk af te sluiten. Sterker nog, bijna de helft van alle auto’s in Nederland is te goed verzekerd. Omdat het lastig is om een goede verzekering uit te kiezen, kan het lonend zijn om verschillende autoverzekeringen eens naast elkaar te leggen en te vergelijken op de premie en de hoogte van het eigen risico. Zo weet je zeker dat de premie die jij maandelijks betaald ook overeenkomt met de waarde van je auto.

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *