Goede winterbanden kopen

Eerder gaven we al mee wat het verschil is tussen zomerbanden en winterbanden, maar hoe herken je nu de juiste winterband voor jouw auto? Ga je voor een tweedehandsband of nieuwe? En waar koop je deze? Daarom hebben we hier nog een beetje extra uitleg over de verschillende kenmerken en waar je op moet letten bij een aankoop van een nieuwe set banden.

Eerder gaven we al mee wat het verschil is tussen zomerbanden en winterbanden, maar hoe herken je nu de juiste winterband voor jouw auto? Ga je voor een tweedehandsband of nieuwe? En waar koop je deze? Daarom hebben we hier nog een beetje extra uitleg over de verschillende kenmerken en waar je op moet letten bij een aankoop van een nieuwe set banden.

Gebruikte winterbanden kopen
Kies je voor de vintage optie en zoek je tweedehands banden, dan zijn er enkele zaken die je zeker in het achterhoofd moet houden. Het zou toch zonde zijn om een super koopje te doen en dan te merken dat je er niets aan hebt. Hieronder de checklist die je best overloopt bij het aankopen van gebruikte banden.

Passen deze banden überhaupt op mijn wagen? Kijk altijd de bandenmaat nog een keer na voor je een deal afsluit. De kans bestaat dat er bij het plaatsen van het zoekertje iets is misgegaan en je op het punt staat banden te kopen die helemaal niet op je wagen passen. Om een miskoop te voorkomen en te achterhalen waar de bandenmaat staat en hoe je die afleest, kan je hier even verder lezen .

Controleer altijd de profieldiepte. Koop geen kat in een zak en ga na hoeveel het loopvlak van de band afgesleten is. In de groeven van de band zitten kleine verhoogjes. Als het loopvlak gelijkloopt met deze verhoogjes, dan heeft de band zijn minimum profieldiepte van 1,6mm bereikt en is hij rijp voor de schroothoop. Voor winterbanden is het zelfs aangewezen om banden te vervangen vanaf 4mm! Dit is om een zo goed mogelijke hechting bij sneeuw, ijs en regen te bekomen. Want hoe dieper de groeven, hoe meer kans dat de band zijn grip behoudt op het wegdek. En laat dat nu net het doel zijn van je aankoop.

Andere dingen die je kan nagaan is of de band over het sneeuwvloksymbool beschikt. Dit is een extra beveiliging aangezien het M+S symbool niet beschermd is. Dit betekent dat andere banden ook het M+S symbool kunnen gebruiken ook als deze geen winterbanden zijn. Het symbool met de sneeuwvlok en de bergen is echter uitsluitend bedoeld voor winterbanden en garandeert dus dat het om de real deal gaat.

Hoe oud zijn de banden? Net zoals bijvoorbeeld een mascara presteren banden die te oud zijn minder goed dan nieuwe banden. Elke vijf tot zes jaren is een wissel dan ook absoluut aangeraden. Banden drogen namelijk uit waardoor ze minder flexibel zijn en minder grip hebben op het wegdek. De leeftijd achterhalen kan door even naar de DOT-code op de zijkant van de band te kijken. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek, terwijl de laatste twee cijfers voor het productiejaar staan. Bij een DOT-code als 2810 betekent dit dat de band in de 28e week van 2010 is geproduceerd.

Hoewel vintage in is, en tweedehands de goedkopere optie lijkt, is het prijsverschil bij online-shops amper merkbaar. Sommige online-shops, zoals Tirendo, specialiseren zich er namelijk in om nieuwe premiumbanden tegen een zo laag mogelijke prijs aan te bieden.

Online banden kopen: even gemakkelijk als een boek bestellenTirendo.nl
Online winkelen heeft zo zijn voordelen: geen heen-en-weer gezeur meer omdat iets niet in voorraad is, geen ellenlange uitleg waaruit het verschil tussen de artikelen toch niet duidelijk wordt, enz. Alle informatie is voorhanden op de website en je ziet onmiddellijk of een artikel direct beschikbaar is. Om even verder te gaan met het voorbeeld van Tirendo, kan je order bovendien gewoon rechtstreeks bij je thuis of bij een montagepartner worden afgeleverd en dat gratis en binnen de vier dagen!

Heb je de perfecte band al in gedachten, dan kan je die gemakkelijk met de zoekbalk oproepen. Of als je er nog niet uit bent welke banden het best bij jouw karretje passen, kan je ook op bandenmaat zoeken.

Daarna is het net als online boeken of schoenen kopen. Je voegt de banden toe aan het winkelwagentje, geeft de nodige gegevens in en kiest waar de bestelling best wordt geleverd. Kies je niet voor een levering bij je thuis, kan je zelf een van de montagepartners selecteren. Deze montagepartners kan je gemakkelijk vinden in jouw buurt dankzij een handige zoekfunctie op postcode. Het enige wat u dan moet doen, is een afspraak maken bij de montagepartner en op de afgesproken plaats en datum aanwezig zijn.

Als laatste stap is er de betaalmethode. Dit kan op allerlei verschillende kanalen, zoals onder andere via een bankoverschrijving of iDeal. Kortom, banden online kopen was nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop! Dus vergeet al die excuses om niet voor winterbanden te kiezen en kies voor veiligheid en rijcomfort boven alles.

In samenwerking met Tirendo.nl geschreven.
Fotografie Flickr: Touring Club Suisse/Sweiz/Svizzero TCS

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Vernieuwde site FemmeFrontaal nu online!
Yesss! We hebben een nieuwe site: www.FemmeFrontaal.nl! FemmeFrontaal is een online magazine...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *