Wel of geen winterbanden? Dit zijn de feiten en fabels

winterbanden

We konden afgelopen weekend allemaal genieten van een uurtje extra slaap, heerlijk! De wintertijd is ingegaan en dat betekent dat de koudere maanden er aan komen. Alhoewel de officiële seizoenswisseling nog even op zich laat wachten, is het verstandig je vast voor te bereiden op het weer dat er aan gaat komen. Nee, we hebben het natuurlijk niet over het aanschaffen van een nieuwe winterjas maar over het aanschaffen van winterbanden. Is dat nou echt nodig? Hier zijn de feiten en fabels op een rijtje.

Feiten

  1. Winterbanden hebben een kortere remweg dan zomerbanden

Onderzoek heeft het bewezen; met winterbanden sta je sneller stil; wel zo een 40%, afhankelijk van je snelheid en de staat waarin de weg waarop je rijdt zich in verkeerd. Deze kortere remweg kan nog wel eens goed van pas komen op gladde wegen.

  1. Winterbanden kunnen je beschermen tegen aansprakelijkheid bij schade

Als je van plan bent om binnen Europa met de auto op wintersport te gaan, zijn winterbanden niet alleen van belang voor je eigen veiligheid maar waarschijnlijk ook verplicht. In Nederland zijn ze niet verplicht, maar de regels zijn niet overal hetzelfde. Je kan dus zomaar tegen een fikse boete aanrijden of in de problemen komen bij een ongeluk. Je verzekeringsgeld kun je dan wel vaarwel zwaaien.

Fabels

  1. Geen sneeuw op de weg? Winterbanden niet nodig

Winterbanden zijn er niet speciaal voor besneeuwde wegen. Bij alle weersomstandigheden die voorkomen bij een lage temperatuur bieden winterbanden je extra veiligheid. In tegenstelling tot zomerbanden zijn winterbanden gemaakt van een speciaal soort rubber dat niet kan bevriezen; er is dus altijd voldoende wrijving met de weg. Het diepere profiel van de winterbanden helpt ook nog eens het risico op aquaplanning te verkleinen.

  1. Maak van je zomerband een winterband met wat minder luchtdruk

Zomerbanden worden bij koude lucht te hard en verliezen daardoor grip. Een lagere luchtdruk klinkt daardoor als een logische oplossing. Jammer genoeg is dat toch echt niet hoe het werkt. Dit heeft namelijk niks met de luchtdruk maar met het rubber waar we het bij fabel één al over hadden te maken.

  1. Winterbanden aanschaffen betekent extra geld uitgeven

Ja, winterbanden kosten geld. Maar op de lange termijn zal dit niet veel uitmaken. Door af te wisselen tussen zomer- en winterbanden gaan beide sets veel langer mee dan wanneer je continue op de zelfde banden rijdt; ze zullen veel langzamer slijten. Denk daarnaast ook nog even aan alles kosten die winterbanden je helpen voorkomen doordat je veel veiliger de weg op kan tijdens de koude maanden die er aan zitten te komen. 

Bron: Bridgestone.

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
Een ongeluk zit in een klein hoekje, de do’s & don’ts bij een dier in nood
We are all about safety, en we schreeuwen dit rustig van de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *