Reis naar werk levert meer stress op dan bezoek aan tandarts

Opvallend, het woon-werkverkeer gedurende de spits is voor veel Europeanen zó’n beproeving dat deze meer stress oplevert dan de baan zelf. Forenzen beoordelen de stress zelfs als groter dan een afspraak bij de tandarts, vooral reizen met het OV. Dit blijkt uit een Europees onderzoek onder meer dan vijfduizend forenzen van Ford.

In totaal blijkt dat een derde (33%) van de Europese forenzen zich met grote regelmaat opwindt over het oponthoud dat zij onderweg ondervinden. Het zijn vooral jongeren die onderweg veel aan stress leiden. Slechts tien procent in de leeftijdscategorie van 16-24 jaar slaagt erin ontspannen te reizen richting werk of school. Velen arriveren door oponthoud te laat. Meer dan de helft (63%) overkomt dit minstens één keer per maand, zo’n 27% zelfs meer dan drie keer in eenzelfde periode. Bijna de helft (43%) moet een keer per jaar de pogingen staken om kantoor of fabriek te bereiken en keert onverricht ter zake weer naar huis.

Print

Grootste boosdoener: het OV
Misschien logisch, aangezien het onderzoek uitgaat van een autofabrikant (knipoog). Maar de grootste kans op oponthoud ontstaat door te reizen met bus of trein. Zeker als er tussentijds moet worden overgestapt. De noodzaak om vaker over te stappen vergroot ook de kans op piekeren vóóraf over de reis.

Forens Rome reist het langst
In de onderzochte steden zijn forenzen in Rome de meeste tijd onderweg, namelijk meer dan 111 minuten. In London blijkt dit zo’n 104 minuten, terwijl de reis naar het werk voor pendelaars in Madrid gemiddeld zo’n 100 minuten beslaat. Helaas zijn steden als Amsterdam en Utrecht niet meegenomen in het onderzoek.

De oplossing
De autofabrikant kondigde dit jaar een groot aantal wereldwijde vervoersexperimenten aan, waarbij betere klantervaringen en flexibelere gebruiks- en beloningssystemen centraal staan. Onderdeel hiervan is het Europese ‘Handle on Mobility’-experiment. Hierin wordt onderzocht hoe elektrische fietsen naadloos kunnen samenwerken met auto en openbaar vervoer, zodat de forens in verstedelijkte gebieden sneller en gemakkelijker op het werk komt. Ook wordt er gezocht naar verbeteringen in het lokaliseren van vrije parkeerplekken, gespecialiseerde navigatiesystemen voor drukke steden én ontwikkeling van navigatieapparatuur die mensen toegang moet bieden tot medische zorg in afgelegen gebieden.

Wat vind jij relaxter: reizen met het OV of met de auto?

Comments

comments

More from Femme Frontaal
Kapotte auto? Met deze financiële tips kun je snel de weg weer op!
Helaas gebeurt het ons allemaal wel eens: je auto gaat kapot. Wellicht...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *