De elektrische Lexus RZ maakt een stuurstatement

Lexus RZ

FemmeFrontaal Awesomeness

8.5 Looks
9 Comfort
8.5 Drive
8.5 Value for money
8.6

Sinds de introductie in 2023 kreeg de Lexus RZ feedback op de beperkte actieradius en trage laadprestaties. Voor 2026 heeft Lexus daarom flinke stappen gezet: een grotere 77 kWh batterij, snellere 22 kW AC-boordlader en toegang tot het Tesla Supercharger-netwerk via NACS. Hoppa. Daarmee komen de cijfers in lijn met de concurrentie.

Eens kijken of hij ook in lijn komt met FemmeFrontaal. 48 uur met de nieuwe Lexus RZ in de Algarve. Odiel reed ermee.

Looks

Op het eerste gezicht lijkt de vernieuwde Lexus RZ nauwelijks veranderd sinds 2023. Ik bekijk hem alleen wel voor de eerste keer. De scherpe koplampen, gespannen lijnen aan de voorzijde en de grote velgen in combinatie met de coupé-achtige daklijn, het silhouet oogt nog altijd modern, maar niet radicaal anders dan voorheen. Lexus kiest hier duidelijk voor evolutie in plaats van revolutie. En eerlijk? Dat is helemaal niet erg.

De RZ is nog steeds een stijlvolle verschijning die rust en klasse uitstraalt zonder opdringerig te zijn. Vooral in de F SPORT-uitvoering krijgt hij wat meer smoel dankzij een extra spoiler, een krachtige diffuser, en die prachtige 20-inch aerovelgen. Alles klopt, zonder dat het schreeuwerig wordt. De uitstraling is volwassen en stijlvol zelfverzekerd.

Het interieur (met name de F-Sport) is een verhaal apart. Ultrasuede met blauw stiksel, lasergegraveerde deurpanelen en aluminium sportpedalen doen je vergeten dat je in een SUV zit. Het is alsof Lexus een rustige lounge heeft omgebouwd tot rijdende cocon. Bonuspunten voor het speciale stuurwiel dat, letterlijk, een nieuwe vorm aanneemt. Maar daarover straks meer.

Comfort

De grootste troef van de RZ? Stilte. En dan bedoelen we niet het ongemakkelijke soort stilte, maar die kalmerende rust die je in een Japanse theeceremonie (ooit gehad?) of deze Lexus ervaart. Geen rijwind (zoals de concurrent Polestar 4 wel heeft), geen bandengeruis, en zeker geen gezoem van een overwerkte elektromotor. In de RZ is het gewoon… chill.

De stoelen? Die zijn om in te wonen. Rijk bekleed, perfect gevormd en met precies de juiste hoeveelheid ondersteuning voor lange ritten. Het infotainmentsysteem met 14-inch display is intuïtief genoeg en stijlvol vormgegeven. De nieuwe BEV-routeplanner is slim, overzichtelijk en proactief. De integratie met laadstations werkt fijn, vooral in combinatie met preconditionering van de batterij. Maar… de bediening vraagt gewenning. Wil je vooraf een laadsessie plannen, dan moet je via het navigatiemenu een laadtijd of -locatie instellen. Niet onmogelijk, maar minder intuïtief dan bijvoorbeeld bij Tesla of Polestar.

Het dimbare optionele panoramadak is letterlijk cool. Je kiest met een druk op de knop tussen ‘zen-blauw’ of helder glas. Maar in de praktijk doet de verduistering weinig tegen de zomerzon.

Drive

Wij stapten onder meer in het topmodel: de Lexus RZ 550e F SPORT. Een stille krachtpatser met maar liefst 408 pk onder het zijdezachte dashboard, goed voor een sprint naar de 100 km/h in slechts 4,4 seconden. Onderhuids werkt de slimme DIRECT4-vierwielaandrijving mee aan een stabiel en responsief rijgedrag.

Dankzij de nieuwe 77 kWh batterij en de geoptimaliseerde eAxles (dat zijn de slimme compacte aandrijfmodules bij de wielen, is niet alleen het vermogen toegenomen, maar ook het rendement en de rust aan boord. Zie het als overstappen op lichtere, beter dempende sportschoenen: je voelt het verschil in elke beweging). Het resultaat? Een bereik tot zo’n WLTP 450 kilometer. Al zal je in de F SPORT met z’n brede 20-inch velgen iets eerder richting laadpaal moeten. Gelukkig is bijladen dankzij de standaard 22 kW boordlader én snelladen tot 150 kW zo gepiept.

Lees ook:  Sportief rijden in een compacte BMW, de nieuwe 1 Serie onder de loep

En dan dat stuur… Geen klassiek rond stuurwiel, maar een futuristische stuur-yoke met het steer-by-wire systeem. Standaard op deze uitvoering, samen met de Interactive Manual Drive: een handmatig schakelsysteem met flippers waarmee de EV je het gevoel geeft van een 8-traps versnellingsbak.

Steer-by-wire, ik leg het uit. Dit stuur heeft geen fysieke verbinding tussen stuur en voorwielen, maar elektronische signalen die je input vertalen naar beweging. Het stuur zelf is geen klassiek rond ding meer, maar een soort gestroomlijnd racestuurtje met hoekige vormen. Best interessant en best leuk wanneer je stevig doortrapt op wegen in de bergen. Tot je even moet keren op de weg en je jezelf betrapt op het zoeken naar die ouderwetse stuur-overpak-move. Die heb je namelijk niet meer nodig, je kunt je handen simpelweg op ‘kwart voor drie’ laten, maar probeer dat je voorgeprogrammeerde stuurbrein maar eens uit te leggen.

Is het leuk? Ja. Vernieuwend? Zeker. Maar gebruiksvriendelijk? Tja, daar zijn de meningen over verdeeld. Vooral bij het afslaan en het gebruik van richtingaanwijzers blijf je zoeken naar intuïtie, en de hendel van de richtingaanwijzer, die is allicht net iets te kort (voor mijn handen).

Daarbij kun je met steer-by-wire ook handmatig schakelen via flippers. Een gimmick? Misschien. Leuk voor tien minuten? Absoluut. Het snerpende motorgeluid is kunstmatig (het mag van mij wat meer bulderen), maar voelt sportief genoeg om je even in een échte F SPORT te wanen. Toch blijft het bij theater. Een rit naar de supermarkt wordt er niet relaxter van.

Gelukkig is er op de rijcomfort van alle modellen niks aan te merken, eerder een genot. Lexus heeft serieus werk gemaakt van pitch control: een techniek waarbij het op- en neer bewegen van de neus (bij acceleratie of remmen) tot een minimum beperkt blijft. Dat vertaalt zich in een ongelofelijk stabiele en zelfverzekerde wegligging. Bochten worden beheerst en met flair genomen, zonder dat de auto gaat hellen of zenuwachtig wordt. Alles voelt natuurlijk, bijna intuïtief. In de normale rijmodus is de balans tussen comfort en dynamiek perfect. De demping van het onderstel is zó verfijnd dat de auto over het asfalt lijkt te glijden. Drempels worden ingetogen weggefilterd, zonder dat je het contact met de weg verliest.

Lexus heeft z’n regeneratief remmen keurig op orde, via de flippers achter het stuur bepaal je in vier standen hoe sterk de auto afremt zodra je het stroompedaal loslaat. Maar wie gewend is aan écht one-pedal driving, zoals in een Tesla of Kia EV6, mist hier net dat laatste beetje finesse. De RZ remt flink af, maar stopt niet volledig. Voor city cruisers of EV-adepten die graag ‘remloos’ door het leven gaan, voelt dat als een gemiste kans. Eén extra standje ‘full stop’ zou de rijbeleving nóg intuïtiever maken.

Lees ook:  Smart #3: Een ritje is genoeg om je hart te stelen

Verbruik? In de Portugese-praktijk noteerden we met de RZ 500e AWD een verbruik tussen de 17 en 19,3 kWh per 100 kilometer. Dat is alleszins keurig voor een elektrische SUV met vierwielaandrijving en dit formaat. Maar hoe ver kom je er écht mee? De vernieuwde RZ heeft zijn range flink opgekrikt, maar blijft met een WLTP-bereik tot zo’n 450 kilometer nét achter bij de toppers. Tesla, Kia en Polestar leveren allemaal elektrische modellen die volgens de officiële cijfers ruim boven de 500 kilometer reiken. In de praktijk – zeker met brede 20-inch wielen of een volle bak blijft er bij de Lexus iets minder over dan gehoopt.

Value for money

Na onze test in de Algarve,  tijdens een spoedcursus pastel de nata maken, stonden de Lexus-ingenieurs letterlijk klaar met hun notitieboekjes om onze bevindingen te noteren.. Want de RZ staat nog niet bij de dealer. Alles wat ze nu nog kunnen tweaken, bijschaven of gladstrijken vóór de officiële marktintroductie, nemen ze mee. Wie weet krijgt deze rijtest binnenkort dus een kleine update.

Voor nu: met deze vernieuwde RZ mikt Lexus duidelijk op de gevestigde orde onder de elektrische SUV’s: de zakelijke rijder.  Haar doel? Het de Tesla Model Y, Audi Q4 e-tron, Polestar 4 en BMW iX3 behoorlijk lastig maken. En eerlijk is eerlijk: met deze update is Lexus een volwaardige deelnemer in het EV-keuzerijtje.

Zelfs de meest toegankelijke versie, de RZ 350e, voelt nog steeds als een premium ervaring. Minder krachtig, ja. Maar nog steeds stil, comfortabel en stijlvol,  precies zoals je van een Lexus mag verwachten.

De nieuwe RZ is vanaf december in het land. Prijzen zijn op moment van schrijven nog niet bekend, maar tot 15 jaar of 1.000.000 kilometer garantie op de batterij bij minimaal 70% capaciteit is al best een unique buying point.

Specs overzicht:

RZ 350e (FWD)

  • Vermogen: ca. 221 pk
  • Aandrijving: Voorwielaandrijving
  • Trekgewicht: 750 kg geremd
  • Bereik (WLTP): richting 450–480 km met 18″ wielen
  • Boordlader: 22 kW AC
  • Snelladen (DC): 150 kW

RZ 500e (AWD – President Line)

  • Vermogen: geschat 313 pk
  • Aandrijving: Vierwielaandrijving met DIRECT4
  • Trekgewicht: 1.500 kg geremd
  • Steer-by-wire: optioneel

RZ 550e F SPORT (AWD)

  • Vermogen: 300 kW / 408 pk
  • 0–100 km/h: 4,4 seconden
  • Aandrijving: Vierwielaandrijving met DIRECT4 + VDIM
  • Bereik (WLTP): tot 450 km (voorlopig)
  • Speciale uitrusting: steer-by-wire, Interactive Manual Drive, sportophanging, 20″ F SPORT velgen, dimbaar panoramadak

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Rijplezier verzekerd: 5 favoriete stuurmansauto’s
Iedereen wil wel de stuurbeleving van een Porsche of Ferrari, maar voor...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *