Er doen zoveel verhalen de ronde over hoe je uit een auto komt die te water is geraakt. Maar verschilt dat eigenlijk per auto? Reageert een elektrische auto anders dan een brandstofauto? En kun je gelaagd glas eigenlijk wel inslaan? De ANWB heeft onlangs de proef op de som genomen. Dit zijn hun adviezen!
Wist je dat er in Nederland ongeveer 800 auto’s per jaar het water in rijden en dat daardoor ongeveer 50 mensen overlijden? Best veel, toch? De ANWB heeft daarom twee auto’s te water gelaten om te zien wat er gebeurde met de systemen in de auto, maar ook om te laten zien hoe je er het beste zo snel mogelijk uitkomt. De eerste auto is een SEAT Exeo ST uit 2009. Dit is een stationwagen die op diesel rijdt, elektrische ramen heeft en gelaagd glas in de zijruiten. De tweede auto is een Citroën ë-C4 uit 2022. Een elektrische auto dus, waarbij de accu onder de stoelen ligt en 50 KwH groot is. De zij- en achterruit is van gehard glas en de voorruit is gemaakt van gelaagd glas.


Ontsnappen
Na drie minuten waren beide auto’s volledig onder water, de bestuurders waren na anderhalve minuut al kopje onder. Opvallend is dat na tien minuten bij beide auto’s de elektra het nog doet, dus de elektrische ramen en de deurvergrendeling werkt nog steeds. Belangrijk om te weten is dat een elektrische auto geen kortsluiting geeft als het te water raakt. Wat nog veel belangrijker is, is dat je weet welke ruit van gelaagd glas is gemaakt. Gelaagd glas breekt namelijk niet, ook niet als je er met de veiligheidshamer op slaat. Veiligheidsglas breekt wel als je er met de hamer opslaat. Doe dat bij voorkeur in een hoek van de ruit, dat breekt het snelst. Mochten je ramen niet openen, probeer dan niet om de voorruit in te slaan, omdat deze altijd van gelaagd glas is gemaakt. De achterruit is je beste ontsnappingsmogelijkheid.
Zo red je jezelf
Elke seconde telt, dus wacht niet tot de auto vol is gelopen. Dat is een hardnekkige fabel die al veel te lang de ronde gaat. De eerste minuut dat je te water raakt is de allerbelangrijkste. Hoe ga je te werk?

- Autogordel losmaken. Krijg je hem niet los, pak dan je hamer. Daar zit een mesje aan waarmee je de gordel door kunt snijden. Help je kinderen en andere inzittenden.
- Open je raam zo snel mogelijk. Gaat hij niet meer met de elektrische bediening open, sla dan met je hamer in een hoek van de ruit. De voorruit en de zijruiten zijn vaak gemaakt van gelaagd glas, dus sla de achterruit uit je auto als de zijruiten niet breken.
- Ga er zo snel mogelijk uit en help de inzittenden als ze zichzelf niet kunnen helpen.
Dus: GORDEL -> RUIT => ERUIT!
Bron: ANWB Persdienst