Het tankdopmysterie

Ping! Een oranje benzinetank lampje kijkt me fel aan. Ojee, nog 80 km te gaan. Tijd om een tankstation op te zoeken. Eenmaal gevonden parkeer ik de auto naast de benzinepomp. Oh wacht even, deze auto is niet van mij. Hoe open ik het tankdopklepje? Is dat via een hendeltje bij het dashboard, ergens links van de bestuurdersstoel…. of?

Ping! Een oranje benzinetank lampje kijkt me fel aan. Ohjee, nog 80 km te gaan. Tijd om een tankstation op te zoeken. Eenmaal gevonden parkeer ik de auto naast de benzinepomp. Oh wacht even, deze auto is niet van mij. Hoe open ik het tankdopklepje? Is dat via een hendeltje bij het dashboard, ergens links van de bestuurdersstoel…. of?

Uiteindelijk kom ik erachter dat het klepje gewoon van buitenaf open gaat. Maar hey, de tankdop zit aan de linkerzijde van de auto, terwijl ik toch echt met mijn rechterzijde aan de kant van de benzinepomp sta geparkeerd. ARGH! Mijn eigen auto heeft deze vulopening rechts zitten dus vandaar dat ik automatisch die pomp heb gepakt. Maar waarom hebben sommige auto’s  de tankdop links en andere auto’s de tankdop rechts zitten? Dit tankdopmysterie moet ik oplossen en dus ga ik op onderzoek uit.

tankdopteken ferrariWat blijkt, dit is ooit uit veiligheidsoverwegingen zo gedaan. Vroeger waren er namelijk geen tankstations en kreeg je auto gewoon langs de kant van de weg zijn elixer. De benzinepompbediende stond dan op de stoep (of iets wat er op leek) zodat het nog enigszins veilig was om de tank te vullen. In de landen waar er rechts wordt gereden zit de tankdop rechts en in landen waar er links gereden wordt zit de tankdop dan ook links. Duitse automerken (bijvoorbeeld BMW), Frans automerken (bijvoorbeeld Renault)  en Italiaanse automerken (bijvoorbeeld Fiat) hebben de tankdop dus rechts. Britse automerken (zoals Aston Martin), Koreaanse automerken (denk aan Kia)  en Japanse automerken (denk Nissan) hebben de tankdop dus links. Maaaar, helaas is het zo simpel niet want dit geldt niet voor alle auto’s. Jaguar/Landrover bijvoorbeeld heeft de tankdop rechts.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Navraag leert dat dit uit mondiale veiligheidsoverwegingen – botsproeven – zo is gedaan. Ferrari is helemaal bijzonder want dat verschilt per model, het design is daarbij leidend. Tenslotte delen sommige merken een platform zoals bijvoorbeeld de Agyo (Japans), C1 en 107 (Frans) waarbij de tankdop links zit omdat Toyota voor de productie verantwoordelijk is. Dus ook het platform waar de auto op gebouwd is kan bepalend zijn voor de plek van de tankdop. En tegenwoordig delen opvallend veel auto’s platforms met elkaar.tankdoppijtje seat

FemmeFrontaal tip! Mocht je er nou helemaal niet meer uitkomen, kijk dan eens op het tankpompplaatje op je dashboard. Als het slangetje links zit, zit in de meeste gevallen je tankdop ook links. En andersom, als het slangetje rechts zit, zit je tankdop dus ook rechts. Bij sommige auto’s zit er naast dat symbooltje ook een pijltje. Dit pijltje wijst naast ook naar de locatie van de tankdop.

Overigens zijn de meeste benzinepompslangen tegenwoordig zo gemaakt dat, mocht je ‘aan de verkeerde kant’ moeten tanken, dit ook gewoon prima kan!

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Girlpower tijdens de 10-uur van Zandvoort!
Hoe gaaf is het dat we met een damesteam aan de start...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *