Mel’s Autovlog #6: 5 x gewoontes in je auto die je maar beter kunt afleren!

Als expert is het makkelijk mopperen op de rijstijl van de anderen. Maar heus, wij zijn ook geen saints. Ongemerkt sluipen er ook bij ons gewoontes in die je auto geen plezier doen en zorgen voor hoge reparatiekosten. Automonteur Melanie weet precies waarom je deze gewoontes maar beter kunt afleren! Je bent immers nooit te oud om te leren. Deze habits in je auto kun je dus maar beter loslaten!

Bekijk hier de Mel’s tips:

#1 Versnellingspook vasthouden

Als je erover nadenkt heb je dit waarschijnlijk wel een keer gedaan. Het zit soms ook zo lekker comfortabel. Door het extra gewicht van je hand en arm slijten je versnellingen echter wel sneller. Nog een reden om gewoon twee handen aan het stuur te houden.

#2 Je koppeling half omhoog latenkomen

Laat-die-koppeling-met-rust! Tenzij je moet schakelen of afremt tot stilstand is er niet echt een reden om dit derde pedaal te gebruiken. Je koppeling te veel ingetrapt houden lijdt alleen maar tot schade, so just don’t do it.

#3 Achteruit terwijl je nog vooruit rolt

Zolang je auto nog vooruit rolt is het verstandig om even te wachten met meteen naar de auto in zijn achteruit te zetten. Wederom een gewoonte die je versnellingsbak niet goed doet.

#4 Te laag in de toeren rijden

Het klinkt autoliefhebbers als muziek in de oren als we zeggen: “trap het gaspedaal af en toe eens flink in!”. Behalve dat het een kick geeft is het ook nog eens goed voor je motor. Want als je te laag in de toeren rijdt – altijd doorschakelen tot onder de 2000 toeren bijvoorbeeld – is de kans groot dat je je motor vervuilt. En dat kost je uiteindelijk pk’s, vermogen dus.

Lees ook:  Lancia, de terugkeer naar eigenzinnigheid

#5 Waarschuwingen negeren

We hebben het niet zo zeer over de waarschuwingen van anderen in het verkeer, maar die van je eigen auto. Na een tijdje raak je gewend aan zijn mankementen en piepjes maar voor je het weet sta je langs de zijkant van de weg met een auto die niet meer wil starten. Een oranje lampje betekent: ‘opletten geblazen, maar je hoeft niet direct te stoppen’. Een rood lampje betekent: ‘stoppen! En zet de motor uit.’

Deze blog/artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Carrec TechnoCenter in Soesterberg (daar werkt Mel!)

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Kia pro_cee’d GT: Leuker dan een wannabe
Kia, het troetelbeertje van de laag geprijsde auto’s. Als je Kia zegt...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *