In welke grote stad ben je het voordeligst uit met je autoverzekering?

autoverzekering premie stad

Dat je een hogere premie betaalt voor je autoverzekering als je in een stad woont – in plaats van in een dorp – weten we. Maar de premies tussen de grote steden onderling? Die lopen ook fors uiteen. Uit onderzoek van de financiele vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat het verschil in premie tussen de elf grootste steden van Nederland oploopt tot ruim 500 euro per jaar.

Zij verzamelden informatie over de premies van zo’n 18.000 inwoners uit de elf grootste steden en berekende een gemiddelde premie die wordt betaald voor een autoverzekering. Amsterdam, Almere, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht mogen zichzelf – qua inwonersaantal – de grootste steden van Nederland noemen. Daarvan is de premie in Rotterdam het duurst met gemiddeld €105,62 per maand. Wil je een goedkopere premie? Dan moet je in Groningen gaan wonen. Daar betaal je gemiddeld €62,73 per maand voor je autoverzekering. Den Haag (€96,86) en Utrecht (€96,21) staan op nummer twee en drie van duurste premies.

Hoe ontstaat dit verschil?

Eigenlijk vrij simpel: autoverzekeraars kijken voor de premie voor je autoverzekering naar statistieken over de stad waar je woont. Denk bijvoorbeeld aan criminaliteitscijfers, verkeersdrukte en het aantal ongevallen. Hoe hoger de verkeersdrukte, hoe meer criminaliteit en een hoger aantal ongevallen, hoe hoger ook de premie. Dat maakt dat inwoners uit Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam dieper in de buidel moeten tasten dan bijvoorbeeld inwoners uit Breda, Haarlem en Groningen.

Foto header: Marjolein Tetteroo 

Comments

comments

Lees ook:  DIKKE BAKKEN: deze drie pk-kanonnen wil je op de oprit
More from Rowan Peperkamp

Nieuwe telg: Toyota Corolla Sedan

Welcome to the family! De Corolla-familie – al bestaande uit een Hatchback...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *