Het aantal verkeersongevallen stijgt in een jaar met bijna 10%: waar loop je het meeste risico?

DS N°8

Hoe voorzichtig je ook rijdt: een verkeersongeval kan iedereen overkomen. Vaak is het een kwestie van domme pech. In 2023 vonden er maar liefst 134.000 ongevallen plaats op de Nederlandse wegen. Dit is een stijging van bijna 10%. Hoe groot de kans is op een ongeluk, verschilt per regio. Onderzoek van Independer heeft dit en meer in kaart gebracht met behulp van data van de Rijkswaterstaat.

Van 2022 tot 2023 is het aantal ongelukken met 9,8% gestegen. Dit is niet het eerste jaar dat het aantal ongevallen toeneemt: deze trend houdt al langere tijd vol. In 2022 steeg het aantal verkeersongelukken met bijna 8.000 ten opzichte van 2021. Het jaar daarvoor (van 2020 op 2021) is het aantal ongevallen zelfs met ruim 10.000 gestegen.

De meest onveilige wegen van Nederland

Rij je regelmatig door Zuid-Holland? Waarschijnlijk heb je dan weleens in de file gestaan door een ongeval, of misschien ben je hier zelfs zelf bij betrokken geweest. Jaarlijks gebeuren hier per 10.000 inwoners gemiddeld 88,8 verkeersongevallen. Dit is een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 75,2 ongelukken per 10.000 inwoners. Ook in Noord-Brabant is de kans op een ongeval hoger dan gemiddeld (77,7 per 10.000 inwoners).

In Friesland is de kans op een ongeval juist het kleinst, al gebeuren hier alsnog jaarlijks 57,3 verkeersongevallen per 10.000 inwoners.

Meeste ongevallen op rechte wegen

Misschien dat je denkt dat de kans op ongevallen een stuk groter is op kleine, kromme weggetjes. Het tegendeel blijkt waar: de meeste ongelukken vinden plaats op rechte wegen. Het gaat om minstens 34,1% van alle incidenten. Viertakskruispunten komen op de tweede plaats, met ten minste 12,4% van alle geregistreerde verkeersongevallen.

De werkelijke percentages zouden nog hoger kunnen liggen, aangezien bij 35,7% van de ongevallen de wegsituatie onbekend is.

Veiligheid op de weg

Gelukkig komen slachtoffers er in de meeste gevallen zonder kleerscheuren vanaf: het gaat in 82,2% van alle ongevallen alleen om blikschade. Wel is zo’n financiële tegenvaller waarschijnlijk niet waar je op zit te wachten. Door veilig te rijden en een goede autoverzekering te kiezen kun je de kans op hoge kosten zo klein mogelijk maken.

Het belangrijkst is dat je goed uitgerust op pad gaat en voldoende afstand houdt van andere weggebruikers. Ook is het handig om regelmatig je bandenspanning te controleren. Hiermee zorg je voor een goede wegligging en is de kans op een klapband kleiner.

Een ongeluk kan natuurlijk alsnog gebeuren: je hebt hier niet altijd invloed op. Als je schade aan een ander (of andermans spullen) veroorzaakt, wordt dit gedekt via je WA-verzekering. Maar via deze standaard verzekering krijg je geen vergoedingen voor schade aan je eigen auto.

Het kan daarom fijn zijn om een uitgebreide verzekering te hebben die verschillende scenario’s en soorten schade dekt. Weet je niet zeker of je huidige verzekeraar een brede dekking biedt? Dan kan je je autoverzekering vergelijken om te zien hoe deze scoort ten opzichte van andere aanbieders.

Goed voorbereid op pad

Door verstandig te rijden en je banden regelmatig te checken, kun je de kans op ongelukjes verkleinen. Echter heb je niet altijd invloed op wat er om je heen gebeurt. Een autoverzekering met een allrisk dekking kan daarom helpen om financiële tegenvallers op te vangen.

Header rijtest: DS N°8: Pas pour tout le monde. Gelukkig maar!

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Ladies only M EXPERIENCE in Breda!
Op zoek naar die ultieme adrenaline kick? Op 28 en 29 maart...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *