Dit zijn de meest opvallende zaken rondom verkeersboetes in 2025

Te zware rechtervoet

Snelheidsboetes blijven natuurlijk een van de meest voorkomende bekeuringen. Een snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 10 km/u te hard binnen de bebouwde kom gaat je €138 kosten, terwijl het oplopen naar 20 km/u te hard je maar liefst €333 lichter maakt. Buiten de bebouwde kom zijn de bedragen iets lager, maar een boete voor 20 km/u te hard voor €223 laten we liever links liggen.

Top 3 ergernissen in het verkeer

Over links gesproken. In de top 3 aan ergernissen in het verkeer staat onnodig links rijden. Wie dit doet kan een prent van €280 verwachten.

Ook een bekende: Je telefoon vasthouden achter het stuur terwijl je rijdt. Dit blijft een dure grap en kost je maar liefst €430. Opmerkelijk is dat deze boete hoger ligt dan die voor door rood verkeerslicht rijden, wat €310 moet opleveren voor de staatskas.

De boete voor bumperkleven – ook herkenbaar als ergernistoppertje in het verkeer –  is iets minder eenvouding. Bij snelheden tot 80 km/u ben je €380 kwijt. Daarboven heeft het voornamelijk te maken met je snelheid en afstand tot je voorganger. Maak je het te bont boven 120km/u dan mag de officier van justitie je boete bepalen en dat kan je bankrekening flink uitdunnen.

Lees ook:  Renault 5 E-Tech Electric: de retrocar die je wél wilt hebben

Opvallend

Een van de opvallendste boetes is het onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats, dit kost je maar liefst €500. Ga ook niet onnodig zitten toeteren want dit spekt de staatskas met €280. Wat je ook doet, draag tijdens het rijden altijd je gordel – niet alleen voor je eigen veiligheid – maar de kassa rinkelt ook voor €190 als je het ‘vergeet’.  Vergeet ook niet om bij groen verkeerslicht door te rijden, want stil blijven staan kost je €190.

Waarom deze stijgingen?

De stijgingen worden deels toegeschreven aan inflatie, maar de overheid wil ook meer inkomsten genereren. Het aantal uitgeschreven boetes lag afgelopen jaar lager door wegwerkzaamheden en systeemvernieuwingen (het vervangen van bijvoorbeeld flitspalen).

Betaal op tijd

Hoewel de administratiekosten van 9 euro gelijk blijven, is opvallend dat het boetebedrag bij de eerste aanmaning met maar liefst 50% wordt verhoogd. Betaal je daarna nog niet, dan mag je bij de tweede aanmaning 100% extra kosten aftikken. Natuurlijk moeten rekeningen op tijd betaald worden, maar van deze absurde verhogingen schrokken we toch wel.

Het beste om te doen is er dus voor zorgen dat je de staatskas niet spekt. Heb jij meer financiële ruimte om je schoenkast te vullen.

Foto header: Lars Oosterveen voor FemmeFrontaal.nl

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
De geflopte PHEV-regeling van Wiebes
Met lede ogen zag ik aan hoe de afgelopen jaren het wegdek,...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *