Veel onderweg voor werk: kun je kosten aftrekken van de belasting?

Autokosten
Mercedes-Benz EQC FemmeFrontaal.

Als ondernemer ben je misschien wel vaak onderweg voor werk. Goed om dan te weten: sommige autokosten kun je aftrekken van de belasting of declareren. Welke kosten dit zijn, hangt af van of je zelfstandig ondernemer bent of in loondienst werkt. Ook maakt het uit of je in je eigen auto rijdt of eentje van de zaak. In dit artikel leggen we je precies uit welke kosten je kunt aftrekken en onder welke voorwaarden.

Regels voor zzp’ers

Als je als zzp’er veel op pad bent met de auto, moet je een keuze maken of je deze auto privé aanschaft of op naam van je bedrijf. Doe je dit op naam van je bedrijf, dan komt de auto op de balans te staan en mag je bepaalde kosten aftrekken van de belastbare winst. Hierdoor betaal je  uiteindelijk minder belasting. Wil je je zakelijke auto ook privé gebruiken, dan betaal je bijtelling vanaf 500 privékilometers per jaar.

Kies je er voor om de auto privé aan te schaffen? Dan mag je geen kosten aftrekken van de belasting. Wel mag je een bedrag van € 0,23 per kilometer aftrekken van je winst.

Zakelijke autoverzekering

Net als voor alle andere voertuigen is het verplicht om voor een zakelijke auto minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) af te sluiten. De kosten hiervoor kun je aftrekken van de belasting.

Goed om te weten: de premie voor een zakelijke autoverzekering ligt vaak hoger dan voor een persoonlijke auto. Dit is omdat een zakelijke auto over het algemeen vaker op de weg te vinden is en je dus meer risico loopt op schade.

Onderhoud en reparaties

Hoe meer kilometers je maakt, hoe vaker je auto onderhoud nodig heeft. Wanneer je de auto naar de garage brengt voor bijvoorbeeld een APK, mag je deze kosten, en eventuele reparatiekosten die daarbij komen kijken, aftrekken van de winst van je bedrijf.

Motorrijtuigenbelasting

Een andere verplichte kostenpost voor autobezitters is de motorrijtuigenbelasting. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de uitstoot en het gewicht van de auto. Wanneer de auto op naam van je bedrijf staat, mag je deze kosten aftrekken van de belasting.

Kosten onderweg

Tijdens zakelijke reizen komen natuurlijk ook andere kosten om de hoek kijken. Misschien moet je af en toe parkeren in drukke stadscentra of kom je tolwegen tegen onderweg. Gelukkig zijn al deze kosten zakelijk aftrekbaar als je auto op naam van de zaak staat. Ook wanneer je ergens moet overnachten, kun je de kosten hiervoor aftrekken.

Regels voor mensen in loondienst

Ben je in loondienst en reis je veel met je eigen auto voor werk? Dan heb je geen extra aftrekposten. Wel heb je vaak recht op een kilometervergoeding van je werkgever. Dit bedrag ligt meestal rond de € 0,23 per kilometer.

Heb jij een auto van de zaak? Lucky you! Dat scheelt maandelijks een hoop geld. Je werkgever is dan namelijk verantwoordelijk voor de aanschaf- of leasekosten, het onderhoud en de autoverzekering. Wel goed om te weten: als je jaarlijks meer dan 500 km in de auto rijdt voor privéritjes, moet je bijtelling betalen.

Zorg voor een duidelijke administratie

Veel onderweg zijn voor werk kan flink in de papieren lopen, maar gelukkig zijn er manieren waarop je gecompenseerd kan worden. Zeker als zzp’er zijn er diverse regelingen waar je van kunt profiteren. Houd je administratie goed bij. Zo kun je alle aftrekposten benutten en aantonen dat deze uitgaven werkgerelateerd zijn. Dit is verplicht.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Driften met FemmeFrontaal!
Een zondag in januari. Het ochtendzonnetje schijnt fel, het is onder nul...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *