Afgelopen zomer presenteerde Volvo eindelijk de langverwachte Volvo EX90, het nieuwe, volledig elektrische vlaggenschip van de Zweedse autofabrikant. In theorie had Volvo dus afscheid kunnen nemen van dat andere paradepaardje, de al jaren succesvolle XC90. In 2021 sprak het bedrijf namelijk de ambitie uit om in 2030 alleen nog maar elektrisch aangedreven auto’s van de band te laten rollen, en daarmee zou de XC90 dus met pensioen kunnen. Maar op die ambitie kwam Volvo onlangs terug. Het bedrijf heeft de doelstelling inmiddels aangepast en wil dat in 2030 90-100% van de verkochte auto’s bestaat uit geëlektrificeerde auto’s: hybride óf volledig elektrisch.
Dus de XC90 met pensioen? Dat durfden de Zweden toch niet aan in de huidige markt en daarom kreeg de tweede generatie XC90 zijn tweede facelift.
Looks
Een facelift is een facelift en geen volledige verbouwing. Bij een facelift verwacht je over het algemeen geen supergrote updates. Toch, door een aantal subtiele veranderingen oogt de XC90 nog steeds onmiskenbaar als de XC90, maar is het design weer helemaal van deze tijd. Met name de vernieuwde grille met diagonale lijnen die het logo als het ware omhelzen, valt bij ons in de smaak. De vertrouwde Thor-hammer is ook weer aanwezig en aan de achterkant zien we donkerder uitgevoerde achterlampen.





Bij het instappen valt vooral het 11.2 inch touchscreen op. Dit systeem draait op Google Android Automotive en werkt snel en intuïtief. Het interieur is wat je van Volvo verwacht: stijlvol Scandinavisch, minimalistisch maar toch van alle gemakken voorzien.

De Volvo XC90 komt in acht verschillende scandi-chique kleuren: Onyx Black, Denim Blue, Crystal White, Platinum Grey, Silver Dawn, Vapour Grey, Bright Dusk en Mulberry Red. Die laatste is nieuw op de XC90 en wat ons betreft een welkome afwisseling in het verder ietwat brave pallet. Verder kunnen we de auto met zijn 4.95 x 1.95 x 1.77 meter een grote auto noemen, maar toch net een slag kleiner dan de EX90.
Comfort
Omdat het in de basis natuurlijk een wat ‘oudere’ auto is, heb je voor veel zaken nog ouderwetse knopjes. Ik zit zelf in het kamp van rijders die daar wel fan van zijn. Het waarschuwingssysteem dat je vertelt dat je te hard rijdt, is met één simpele druk op het stuur uit te schakelen. Je hoeft dus niet drie menu’s door om dit te doen.




De voorstoelen zijn uitgerust met een massagefunctie en de elektrisch verstelbare stoelen en stuur zorgen ervoor dat je optimaal comfortabel zit. Standaard komt de XC90 als 7-zitter waarbij de laatste zitrij volledig plat weg te klappen is. Op rij 1 en 2 zit je zeer ruim. Van de achterste zitrij hoef je dit niet te verwachten. Kinderen tot een jaar of 10-12 zullen hier prima kunnen zitten. Volwassenen moet je een lange rit niet willen aandoen op deze zitrij. Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak zul je deze nodig hebben en hoe lang zal de gemiddelde rit dan zijn?


Kiezen wat je meeneemt hoeft trouwens niet. Met een opgeklapte derde zitrij (wat in de praktijk het meeste zal voorkomen) heb je de beschikking over 640 liter aan bagageruimte. Klap je ook de tweede zitrij weg, dan schiet de bagagecapaciteit naar 1281 liter.
Drive
Keuze in aandrijving heb je in Nederland niet. Waar de Volvo XC90 in andere landen in verschillende varianten te verkrijgen is, hebben we in Nederland alleen de beschikking over de T8 AWD Plug-in-Hybrid aandrijflijn waarbij een 2 liter benzinemotor met turbo gecombineerd wordt met een elektromotor.
Puur elektrisch heeft de XC90 een bereik van 70 km WLTP, in de praktijk hield ik hier ongeveer 50 kilometer van over. Opladen doet hij in ongeveer drie uur.

En hoe rijdt dat dan? Ik moet eerlijk zeggen dat als je eenmaal in een Volvo EX90 hebt gereden, de verwachtingen wel heel hoog zijn. Daarom had ik mij eerlijk gezegd al voorbereid op een lichte teleurstelling. Elektrisch rijdt nou eenmaal ongeëvenaard, en de EX90 is dan nog de overtreffende trap daarvan. Maar gelukkig werd het geen teleurstelling. Integendeel. Dankzij de uitstekende isolatie van de cabine, in combinatie met luchtvering met Active Four-C, rijdt de XC90 ontzettend soepel. Het overschakelen van verbrandings- naar elektrisch aangedreven gaat nagenoeg naadloos. En wanneer de auto rijdt op de verbrandingsmotor is dit in de cabine nauwelijks te horen, behalve als je hem eens even goed op z’n staart trapt. Maar hé, dan wíl je hem ook horen. Van 0 naar 100 doe je in 5.4 seconden.
Wat betreft de rijhulpsystemen is er ook weinig aan te merken op deze wagen. Ze werken subtiel, gaven tijdens mijn testperiode geen fouten en voelt daarom heel robuust en stabiel aan.
Value for money
De XC90 is verkrijgbaar vanaf 93.493 euro. Hiervoor rijd je in de Plus uitvoering. Voor deze rijtest reed ik in een Ultra uitvoering, gehuld in Mulberry Red met Cardamom Nappaleer en ventilatie in Charcoal interieur. Zoals gezegd is er in Nederland maar één keuze qua aandrijving, namelijk de T8 AWD Plug-in-Hybrid. Met alle opties, waaronder het Bowers & Wilkins audiosysteem en luchtvering kwam onze testauto uit op een slordiger 110.667 euro.

Is het het geld waard? Die vraag kan je alleen beantwoorden vanuit je eigen wensen. Als je niet halsstarrig wil vasthouden aan een verbrandingsmotor, dan kan ik je aanraden om serieus te kijken naar de volledig elektrische Volvo EX90. Deze kost zo ongeveer hetzelfde, maar is een hypermoderne auto.
Heb je nog wat moeite met afscheid nemen van de verbrandingsmotor, dan is de XC90 nog steeds een uitstekende keuze. Geheel up to you.