Autokunstenaar gezocht!

Je hebt van die dagen... Je rijdt tegen een paaltje aan, wordt er bij de stoplichten uitgereden door een Twingo of staat met je Nissan Leaf op de vluchtstrook zonder elektriciteit. Probeer dan nog maar eens goedgemutst te blijven!

Je hebt van die dagen… Je rijdt tegen een paaltje aan, wordt er bij de stoplichten uitgereden door een Twingo of staat met je Nissan Leaf op de vluchtstrook zonder elektriciteit. Probeer dan nog maar eens goedgemutst te blijven! Maar dan zie je plots een bijzonder vrolijke verschijning op het asfalt voorbij komen. Met Ferrari-rode lentebloemen op de motorkap straalt ze je tegemoet en doet ze je terstond glimlachen als je naast haar bij het verkeerslicht staat: de Alfa Romeo Giulietta ArtCar van Avis.

Vijf dagen lang was ik de eigenaresse van deze happy ride. De vrolijke autootjesbeweging die ArtCar-beweging heet, ontstond  in de jaren zestig en zeventig, toen een Amerikaan, Harrod Blank, auto’s als schilderdoek gebruikte. Oh My God! was de eerste Art Car die hij maakte. Hij was de bleekheid van zijn vies-witte Volkswagen zat en schilderde vervolgens een haan op de deur van de bestuurderskant. Daarna is hij nooit gestopt met het verfraaien van zijn Beetle. Herbie eat your heart out!  Het Duitse BMW was een van de eerste automerken die de ArtCar-beweging omarmden. Een coureur uit Frankrijk, Herve Poulain, wilde iets unieks voor de wegwedstrijd van Le Mans. Hij vroeg de kunstenaar Alexander Calder een doek te schilderen voor op zijn razendsnelle BMW. Daarna hebben meer spraakmakende artiesten ArtCars ontworpen, zoals Andy Warhol, Frank Stella, David Hockney en, meest recentelijk, Jeff Koons.

Avis ArtCar In de jaren zeventig was het beschilderen van je geliefde bolide met bloemen en bloempotten een manier om afstand te nemen van de traditionele mainstreamcultuur. Met als positief gevolg: meer vrolijkheid op de weg! Maar ja, waar strijdt je anno 2012 nog  tegen? Chagrijnige mensen in de file, Prius straatvervuiling, verhoging van de bijtelling? Ja! Maar ook tegen christelijk-grijze, saai blauwe en lijkzwarte auto’s op het wegdek!  Ik pleit voor een revolutie en wil méér blije gezichten op de weg door maffe, kleurrijke en psychedelisch geschilderde bolides op het asfalt. Fuck de restwaarde! Met haar diepzeeblauwe kleur is mijn Fiat 500 een behoorlijk onopvallend autopalet. Tijd voor veranderin. Welke kunstenaar biedt? Een betere vorm van kleurentherapie op de weg bestaat er niet!

Lees ook:  Buckle up met Lexus (en Beyoncé)

*Signature song*
“Turn the key & warm up the vehicle Window’s foggy & I’m in my little bubble Some are red some are yellow Black & blue & different colours Mine is green”
Martha Wainwright, the car song

Comments

comments

More from Odiel Mennink
5 x hulp bij autopech
Je trouwe vierwieler brengt je vaak moeiteloos van A naar B, maar...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *