IJskoude uitdaging

Een rally dwars door een winterwit landschap met een indrukwekkende natuur en rendieren in de berm. Aan het woord zijn Veronique Prins en Karin van ’t Wout, de dames achter de organisatie van de rally om de poolcirkel. Ze zijn nog op zoek naar een vrouwenteam!

Een rally dwars door een winterwit landschap met een indrukwekkende natuur en rendieren in de berm. Het klinkt als een sprookje. Maar om deel te nemen aan de Navigate North is een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig. “7000 kilometer in 7 dagen is duidelijk niet voor iedereen en vraagt wel wat doorzettingsvermogen”. Aan het woord zijn Veronique Prins en Karin van ’t Wout, de dames achter de organisatie van de rally om de poolcirkel. Ze zijn nog op zoek naar een vrouwenteam!

Tijdens de rally die onder andere door Scandinavië loopt, krijgen de deelnemers te maken met kou, sneeuw en ijs. De gemiddelde temperatuur in Lapland ligt in de winter tussen de min 15 en min 25. In januari is het bovendien nog eens een groot deel van de dag donker. Karin: “Deze omstandigheden maken de rally extra bijzonder.”

Het begon allemaal begin 2012 toen beide mannen besloten deel te nemen aan een rally rond de poolcirkel. Karin besloot deel te nemen aan het partnerprogramma om haar man langs de zijlijn aan te kunnen moedigen. Op het laatste moment wist zij Veronique te overtuigen om mee te gaan. In het wonderschone landschap van Lapland raakten de dames onder de indruk. “Eigenlijk laat het zich niet omschrijven, je moet het gewoon een keer meegemaakt hebben.”
Nog geen dag waren ze thuis of Karin en Veronique spraken naar elkaar uit de wens te hebben om zelf een soortgelijk evenement te organiseren. De mannen stonden gelijk achter het plan en al snel begon de organisatie van hun eigen expeditie poolcirkel.
Er kwam een website, er werd een route uitgestippeld, hotels geselecteerd en mailingen gingen de deur uit. Al snel kwamen de eerste inschrijvingen binnen. “Als we van tevoren hadden geweten hoeveel tijd het zou kosten,” bekent Veronique, “dan waren we er nooit aan begonnen. Het is momenteel een fulltime job.” Maar nu het draaiboek er ligt kunnen de dames jaren vooruit. “We gaan nu ook voor ons tienjarig jubileum”, lacht Karin.

Lees ook:  XPENG P7 Performance: De proef op de som

Vanaf de start in Nederland zullen de deelnemers 7000 km afleggen verdeeld over etappes van 10 tot 25 uur. In die periode wordt er tussen de 800 en meer dan 2000 kilometer afgelegd. Het zijn niet alleen 4×4’s die aan de start verschijnen. Karin: “Een kleine boodschappenwagen is misschien niet ideaal, maar een winterharde middenklasser met goede winterbanden kan beslist mee. Slim rijden is voor het eindklassement belangrijker dan de aanschafwaarde van je automobiel.”
Tijdens de tocht is er een wedstrijdelement waarbij je de meeste punten behaalt wanneer je de ideale reistijd en het bijbehorende aantal kilometers zo dicht mogelijk benadert. Te hard rijden daarentegen levert strafpunten, veiligheid staat immers voorop.
Veronique: “Snelheid is van ondergeschikt belang. Je kunt door de winterse omstandigheden op veel wegen ook niet harder dan 30. We hanteren het principe van don’t drive hard, drive smart.”
De route blijft voor de deelnemers geheim. Zij rijden de rit op basis van coördinaten van way-point naar way-point. Via track & trace kan het thuisfront de deelnemers volgen.

Maar Navigate North is meer dan alleen kilometers maken. Er is ook ruimte voor typisch winterse activiteiten zoals sneeuwscooter rijden. En dan zijn er natuurlijk nog de gezellige avonden in de bar aan het einde van de dag. En misschien is het mooiste van dit evenement wel dat er gereden en gestreden wordt voor een goed doel. Navigate North sponsort met de rally het Ronald McDonaldhuis Sophia in Rotterdam. Veel deelnemers doen daarnaast nog aan sponsorwerving voor individuele goede doelen.

Lees ook:  WWCOTY’s president Marta Garcia: ‘Autorijden opent de deur naar vrijheid’

De dames horen regelmatig: ‘Organiseren jullie dan? Geen mannen?’ “Dat prikkelt me wel,” zegt Veronique. “Waarom zouden vrouwen zo’n evenement niet kunnen organiseren? Bovendien hebben wij al lang bewezen dat we erg goed in organiseren zijn. Het maakt ons gevoel om dit te laten slagen alleen maar sterker.”
Een gemêleerd gezelschap heeft zich inmiddels aangemeld: broers, vrienden, vader en zoon, partners. Maar een vrouwenteam is vooralsnog niet gevonden. Veronique: “Het kan toch niet zo zijn dat de rally door twee vrouwen wordt georganiseerd, wij beter kunnen navigeren en er dat dan geen vrouwenteam meedoet?”

Kick jij op kou en avontuur?
De start is op 26 januari. Zo’n 25 deelnemende teams zullen een week later met 7000 kilometer meer op de teller én een ongekende ervaring rijker weer terugkeren. Ben jij die powervrouw die dit avontuur aandurft? Ga dan voor meer informatie over Navigate North naar: www.navigatenorth.nl.

Comments

comments

Written By
More from Reba de Graaf
WIN een Travel Mug van Bodum!
Oprah-momentje! FemmeFrontaal mag namens Bodum twee Travel Mugs weggeven aan haar lezers...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *