Hyundai Veloster turbo: Born to be weird

Omdat een beetje vreemd best lekker kan zijn. Omdat Hyundai al voldoende provinciaalse karretjes produceert voor de familie Doorsnee wier motto is ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.

FemmeFrontaal Awesomeness

8 Comfort
8 Drive
8 High Heels proof
9 Flirt factor
8 Value for money
8.2

Omdat een beetje vreemd best lekker kan zijn. Omdat Hyundai al voldoende provinciaalse karretjes produceert voor de familie Doorsnee wier motto is ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.

Net als de Fisker Karma en de Nissan Figaro rijdt de Veloster parmantig rond met een groot vraagteken op het dak. ‘Mooie auto hoor, maar wat is het?’ ‘Ik moet er wel aan wennen, wat is het?’ Met grote ogen kijken de mensen bij pomp vier me verbaasd aan als ik vertel dat het een Hyundai is. ‘Echt??!!’. Deze vierwieler plaats je niet een hokje. Het tijdperk van de onschuldig dartelende Hyundai Pony is voorbij.

Hyundai Veloster_interieur copy

Klopt als een bus
De naam Veloster is afgeleid van de Engelse woorden Velocity en Roadster. Wat snelle roadster betekent. Snel was de Veloster bij de introductie in 2011 echter niet. Impliciet en expliciet klopte de auto niet. Met zijn aerodynamische, frappante en jeugdige figuur simuleerde hij een asfalttijger te zijn. Echter bleek hij zo traag als een slak. Een rappe sprint van de 0 naar de 100 km duurde een weekend. Dat was bewust gedaan door de makers. Je kunt niet alles hebben dacht Hyundai voor de consument; een verleidelijke ruime coupé, vette wielen én lekkere pk’s. Nee, dat laatste niet. Alsof je bij je tweede date met de man van je dromen erachter komt dat hij steunzolen heeft. Maar gelukkig. Met de komst van de Veloster Turbo klopt de Koreaan weer als een bus. En heeft hij zijn steunzolen ingeruild voor Nike Air Plus. Deze geeft de bolide voelbaar bijna 190 paardenkrachten. Zijn rijgedrag is strak en hij behandelt de scherpe bochten, lage heuveltjes én autosnelweg als een Koreaanse superheld.

Lees ook:  Van Zuid-Holland naar Piemonte: een family road trip met de Opel Grandland GSe

Hyundai Veloster_kofferbak

Schijn bedriegt
Op het eerste gezicht lijkt hij net iets te compact voor een gezinsuitje naar de AH of voor een roadtrip met vrienden. Maar schijn bedriegt. De Veloster heeft de uitstraling van een coupe maar het gemak van een sedan. De ontwerpers hebben de coupé namelijk geniaal ontworpen met één coupedeur aan de passagierskant. Handig en wel zo veilig bij het uitstappen van de kids bij school of het dumpen van je vrienden bij de kroeg. Zij stappen aan de veilige kant van de weg uit.

Hyundai Veloster_interieur

Star Wars
Het is leuk om in dit bakkie te rijden. En je hebt het beste van alles. Het is een betaalbare luxe sportwagen met praktische vakjes en waterflesjeshouders. De gelikte coupé ziet er van binnen ultra cool doch typisch uit. De vorm van het dashboard doet denken aan de looks van een Star Wars-kostuum. Interessant gekozen maar zeer functioneel en intuïtief. Een Koreaanse knoppencursus is in deze overbodig. Het in leer gebonden stuurwiel ligt lekker in de handen en je voelt je na één kilometer al snel thuis in de knusse kuipstoeltjes van Veloster. Een wijds panoramisch dak geeft extra licht en optische ruimte in de cabine. Verder is hij uitgedost met een multimedia touchscreen – waar mannetjes zelfs hun Playstation op aan kunnen sluiten – navigatie, en lekker in het oor liggende luidsprekers. Het zicht naar achteren wordt door zijn hoge Surinaamse bips enigszins aangetast. Geen probleem natuurlijk als je de Veloster aanschaft met parkeersensoren en een camera die je instructies geeft bij achteruitrijmanoeuvres. Als Hyundai met de Veloster zijn zinnen heeft gezet op een concurrentiestrijd met de degelijke Volkswagen Golf GTI, Mini Clubman of Renault Megane Coupé, gaat mijn stem nu naar de Veloster.

Lees ook:  Rijtest Kia EV9: future proof in alles

Hyundai Veloster

Rivella
Chocolade met zout. Humberto Tan met een Speedo. Beetje vreemd maar wel lekker! De Veloster is het flesje Rivella onder de automerken. Eigentijds en verrassend gaaf.

Signature song
“Oppan Gangnam Style
Gangnam Style
Op op op op oppan Gangnam Style
Gangnam Style
Op op op op oppan Gangnam Style”
Gangnam Style van PSY

Meer pica’s van de Hyundai (photocredit Frank A. Evers) bekijk je op Facebook FemmeFrontaal.

Nice to know:
Deze excentrieke Koreaanse driedeurscoupé is met het all inclusive-arrangement met lederen bekleding, vette wielen, achteruitrijhulpjes, zonnedak (dat open en dicht kan), climate control, elektrisch inklapbare spiegels, elektrisch bedienbare bestuurdersstoel en navigatie, vanaf ruim 32.995 euro te koop. Hij is daarnaast uitermate geschikt voor een veilige pittige rijstijl. Hij heeft zes airbags en de trajection-controle voorkomt dat je in de slip raakt. De Veloster is verkrijgbaar in voldoende wulpse kleurtjes. FemmeFrontaal-voorkeur: donker mat grijs of wit. Nog minpuntjes? Het design van het interieur is merkwaardig. Je moet ervan (leren) houden. Is de Veloster milieuvriendelijk? Gemiddeld groen. De FemmeFrontaal-testauto verbruikte 1 liter op 14 kilometer.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Vlog: FemmeFrontaal test de Dashcam Mio MiVue658
Misschien maakt iemand voor je een gevaarlijke manoeuvre en leg jij zomaar...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *