Column Schrijfmeisje Laura: Top Gear Live 2013

Sommigen zeggen dat het een stel mannen is dat diep van binnen altijd een stel kwajongens zal blijven. Ik zeg vooral dat het drie petrolheads zijn die van hun liefhebberij voor auto's entertainment weten te maken. Dat is precies wat de Top Gear-presentatoren ieder seizoen weer presteren en wat ik afgelopen vrijdag kon aanschouwen tijdens de Top Gear Live-show in het Ziggo Dome.

Sommigen zeggen dat het een stel mannen is dat diep van binnen altijd een stel kwajongens zal blijven. Ik zeg vooral dat het drie petrolheads zijn die van hun liefhebberij voor auto’s entertainment weten te maken. Dat is precies wat de Top Gear-presentatoren ieder seizoen weer presteren en wat ik afgelopen vrijdag kon aanschouwen tijdens de Top Gear Live-show in het Ziggo Dome.

Als wij veel te vroeg bij het Ziggo Dome aankomen, horen we Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May nog repeteren. Het klinkt en ruikt veelbelovend naar rubber, uitlaatgassen en het geroffel van een aantal machtige motorblokken, wat me terug doet denken aan de show in 2010. Zou het weer sensationeel (zoals een vuurmeisje en motoren in een ronde kooi) en zo genieten worden als toen?

Vind ik leuk
Ik verwacht dat ze gewoon in hun normale kloffie de zaal in komen lopen, maar de show begint met een verrassing: we horen een V8 dreunen en ineens verschijnt daar de halve BBC studio, met Clarkson aan het stuur. Dat noem ik nog eens een gepaste entree maken en helemaal Top Gear-proof. Het blijkt dan ook een goede opwarmer voor de rest van de show te zijn. De heren introduceren hun commentaar op de Olympische sporten naar aanleiding van de Zomerspelen die in 2012 in Londen plaatsvonden. Immers, iedere sport is beter als er auto’s bij betrokken zijn, toch? Dit is precies waar de hele show om draait.

Zo geven de heren een geheel nieuwe definitie aan sporten als hordelopen (dat gaat toch veel gemakkelijker als de horde op je afkomt?), wagenrennen (met een geheel nieuwe definitie van paarden) en polo, en gaan zelfs een stapje verder door ook de Winterspelen onder de loep te nemen (wat dacht je van car curling?). Het feit dat deze show een thema heeft in plaats van dat het slechts een show is met een hoop gave auto’s maar zonder rode draad, vind ik absoluut een groot pluspunt. Bovendien geven ze een heel creatieve invulling aan het thema en worden we verrast met verschillende nieuwe creaties van de heren.topgearlive2013-001

Lees ook:  De gevolgen van een vies auto-interieur

Ook leuk is dat vuurmeisje weer terug is! Dit keer gewapend met petrolpistolen en gehuld in een hypermodern harnas. In tegenstelling tot 2010 staat ze nu niet simpelweg in het middelpunt van de belangstelling terwijl er wat boze bolides rondrijden, maar vormt ze samen met twee zwartgeblakerde Porsches een spannende act. Ik wil niet te veel verklappen, maar stiekem doet de foto in de header dat wel al een beetje.

Top Gear viert in zijn huidige samenstelling ook nog eens zijn tienjarig jubileum en dat doen de mannen met een filmpje van vier minuten, volgepropt met snelle auto’s, een hoop gelach, geblunder, komische momenten en vooral favoriete fragmenten. Fijn voor de afwisseling, al ontbreekt het de show daar sowieso niet aan: het Top Gear-stuntteam laat tussendoor regelmatig het formatierijden voor auto’s zien met de bijbehorende piepende banden en een flinke dosis brandend rubber.

Vind ik niet leuk
Het einde van de show vond ik nogal teleurstellend omdat ze te lang met het laatste gedeelte doorgingen dat daarna niet alleen afgelopen was, maar dus ook het einde van de show bleek te zijn. Begrijp me niet verkeerd, het spel was heel vermakelijk, maar genoeg is genoeg en persoonlijk heb ik liever een knaller van een einde, met een paar knallende uitlaten bijvoorbeeld tijdens het terugschakelen van een veel te snelle auto. Daarnaast was het vuurmeisje enerzijds dus heel leuk, maar vond ik het sensatiegehalte ten opzichte van de vorige keer een beetje tegenvallen. Toen stond ze namelijk in een weinig-verhullende outfit wild te zwaaien met een zweep. Als ze dat nu had gedaan in samenwerking met de Porsches van dit keer, dan was het helemaal top geweest.
Als laatste en misschien nog wel belangrijkste vond ik dat het gebulder en geluid van de auto’s vaak overstemd werd door de muziek. De muziek was absoluut goed gekozen en paste helemaal bij de show en het thema, maar als ik naar een autoshow ga, dan wil ik niet alleen zien en ruiken, maar vooral ook horen wat er gebeurt.

Lees ook:  Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Aanrader?
Als ze weer terugkomen, dan ben ik er zeker bij, zelfs al vond ik de show aan de korte kant. Eigenlijk is dat alleen maar een teken dat ik het goed naar mijn zin had, want entertainen kunnen de heren zeker. Als je een show verwacht met drie autogekken, een kwajongensgehalte en brandend rubber, dan zit je zeker goed.

Column geschreven door Schrijfmeisje.nl Laura.

Behind the scenes bij Top Gear Live 2013

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Column Laura: Vierentwintig uur voor de buis
Wie kent het niet: jij wilt je favoriete serie kijken (zoals Sex...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *