Als auto’s konden praten…

Een auto is een soort van zeepbel. We doen de deuren op slot, trappen het gaspedaal in en kijken voor ons uit. Zoals mijn lieve rijinstructeur vroeger al zei: rijden is 90% kijken. En dat terwijl je niet eens alles ziet. Of beter gezegd overziet. We zien slechts de weinige wagens voor en achter ons. Stel dat alle auto's op de weg gegevens met elkaar konden delen. Met als doel de veiligste route of manoeuvre te berekenen voor jou als rijder.

Een auto is een soort van zeepbel. We doen de deuren op slot, trappen het gaspedaal in en kijken voor ons uit. Zoals mijn lieve rijinstructeur vroeger al zei: rijden is 90% kijken.  En dat terwijl je niet eens alles ziet. Of beter gezegd overziet. We zien slechts de weinige wagens voor en achter ons. Wat er verder om ons heen gebeurt of welke maniak ons over twee minuten staat te wachten? Dat weten we niet. Stel dat alle auto’s op de weg gegevens met elkaar konden delen. Informatie over positie, snelheid en oplettendheid van bestuurder. Met als doel de veiligste route of manoeuvre te berekenen voor jou als rijder.

Jennifer Healy, Amerikaanse onderzoekster, stelt zich een wereld voor zonder ongelukken. Check hier haar interessante TED talk ‘If cars could talk, accidents might be avoidable’.

Jennifer Healey stelt zich een toekomst voor waarin computers en smartphones kunnen gevoelig zijn voor menselijke emoties en waar auto’s in staat zijn om met elkaar te praten. En dus voorkomen dat hun chauffeurs ongelukken veroorzaken of krijgen. Als wetenschapper aan de Intel Corporation Research Labs onderzoekt zij apparaten en systemen die het mogelijk maken deze innovatie te realiseren. “Intel is bezig met het testen van het gebruik van sensoren, camera’s en positielocatie technologie in auto’s (samen met radiosignalen) om ze laten ‘praten’ met elkaar. Ook wordt onderzoek gedaan in het detecteren van auto’s wanneer chauffeurs de weg kwijt zijn, of hun aandacht gericht hebben op een mobiele telefoon, autoradio of kopje koffie”, Jennifer Healy.

Een slimme sleutel die de snelheid van je racegrage 18-jarige dochter beperkt, dodehoekdetectie in de zij-spiegels, een auto die uit zichzelf gaat remmen of door heeft als je in slaap kukelt… Echt alle techniek is er al. Er kan echter meer! Het grootste obstakel is de mens en zijn discussie. Zijn we toe aan die volgende stap. Een stap die auto’s met elkaar informatie laat delen? Wat betekent dat voor onze privacy? Of gaat veiligheid boven privacy? Het maakt de weg misschien wel stuk veiliger: “Let your car gossip about you”.

Lees ook:  Vastberaden op het ijs met de Volvo EX30

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Women’s World Car of the Year 2021: Land Rover Defender
Op Internationale Vrouwendag mag de Land Rover Defender zich Women’s World Car...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *