Winterbanden: het veilige rubber

Uit een onderzoek van bandenleverancier Goodyear dat veel vrouwen bang zijn om in winterse omstandigheden in een auto te rijden. Laat staan te driften. Maar niet gevreesd, er is een oplossing. Goede winterbanden schijnen vrouwen van hun angst af te kunnen helpen. Maar wat zijn winterbanden dan precies?

Het enige waar Meneertje Winter mij blij mee kan maken is als hij sneeuwvlokjes naar beneden laat dwarrelen die op de weg blijven liggen. Dat betekent voor mij maar één ding… In de auto springen, een open plek opzoeken en driften maar!

Het verschil tussen een zomerband en een winterband aan de hand van gezichtscrème

Vergelijk het maar met je favoriete dag- en nachtcrème. Overdag wordt je huid aan andere omstandigheden blootgesteld dan in de nacht en daarom heeft jouw velletje ook andere ingrediënten/bestandsdelen nodig dan ‘s nachts.

De zomerband

Het rubber waarvan een zomerband is gemaakt (rubbersamenstelling) reageert op temperatuur. Omdat in de periode tussen de lente en de herfst de weerstemperatuur (bijna altijd) boven 7 graden ligt is de elasticiteit van de rubbersamenstelling, het bestandsdeel in de crème zeg maar, zo aanpast om een goede grip te hebben op het asfalt.

De winterband

Bij temperaturen onder de 7 graden wordt het rubber hard en is de elasticiteit dus minder wat resulteert in minder grip op de weg. Bij de winterband is de rubbersamenstelling, dus het bestandsdeel in de crème, zo dat deze ook bij die lage temperaturen flexibel blijft wat resulteert in betere grip op de weg bij winterse omstandigheden.
Daarnaast vervormt de band zich ook op het wegdek door de druk die erop komt. Zet maar eens een haarelastiek als een wiel op tafel en duw er op. Je ziet dat het elastiek vervormt. Het profiel van de winterband heeft ‘lamellen’ wat zorgt voor grip bij optrekken en gas geven. Ook heeft de band bredere groeven om zo water, sneeuw en modder af te voeren.

Lees ook:  Veel onderweg voor werk: kun je kosten aftrekken van de belasting?

Foto: Zomerband (links) en winterband (rechts)
zomerband website
  winterband

De vier-seizoenen band

Er zijn ook banden die alle vier de seizoenen meegaan; de zogenaamde vier-seizoenen banden. Dit type band is te vergelijken met de combinatiecrème voor het gezicht die je voor zowel dag als nacht kan gebruiken. Deze crème combineert van beide crèmes een beetje maar kan daarom ook nooit zo goed zijn als een individuele dag- of nachtcrème. FemmeFrontaal zou dit type band dan ook niet aanraden omdat het nooit de kwaliteit van een zomer- of winterband kan leveren.

Banden wisselen

Over het algemeen kan je in Nederland de volgende regel aanhouden: Zit de letter ‘r’ in de maand, ga dan over op winterbanden. De meeste autobedrijven hebben een opslag waar jij je zomer- en winterbanden kunt stallen mocht je zelf geen ruimte hebben om ze op te slaan. En over het algemeen kosten winterbanden net zoveel als zomerbanden.
Je kunt ervoor kiezen om de banden om je huidige velg te laten leggen of om andere velgen aan te schaffen en hier je winterbanden om te laten leggen. (Het liefst stalen velgen omdat het goedkoper is dan metallic en metallic snel beschadigd door bijvoorbeeld het pekel van strooiwagens.) Velgen aanschaffen is wel aan te raden omdat de dealer je banden dan niet elke keer van de velgen af hoeft te halen om banden te wisselen en mocht je jouw auto verkopen, heb je mooi een extra set wielen om erbij te verkopen.

Type band

Er zijn veel merken die winterbanden verkopen. Om je niet te laten verdwalen in deze ‘rubberjungle’ test de ANWB elk jaar winterbanden in de ANWB Winterbandentest. De resultaten publiceren ze online op hun site dus kies degene de je het meeste aanspreekt. Je kunt dezelfde bandenmaat aanhouden als voor je zomerbanden. De bandenmaat kan je zien aan de zijkant van de band.

Lees ook:  Naar deze vijf auto’s waren jullie het meest nieuwsgierig in 2023

Cijfers op de zijkant van de bandcijfers banden femmefrontaal

Op elke band staan aan de zijkant cijfers en letters, maar waar staan deze eigenlijk voor? Op de foto zie je een voorbeeld van cijfers op een band.

  • 235 staat voor de breedte van de band in millimeters
  • 60 staat voor de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de band in procenten
  • R staat voor Radiaal: Opbouw van de band.
  • 18 staat voor de diameter van de velg in inches (1 inch is 2,54 cm).
  • 107 staat voor het draagvermogen; gewicht wat een band kan dragen (107 staat voor  950 kg).
  • V: Is de code voor de maximum snelheid van de band (V = max 240  km per uur).

Soms kom je ook de volgende codes tegen op een band

  • M +S of M&S: Staat voor Mud en Snow en vind je dus vooral terug op winterbanden.
  • XL of reinforced: Dit is een versterkte band en heeft een hoger draagvermogen dus geschikt voor auto’s die zware lading vervoeren.

Let wel op dat er in het buitenland andere richtlijnen kunnen gelden voor winterbanden. Zo zijn in Duitsland winterbanden verplicht. Check bijvoorbeeld de site van de ANWB om te controleren welke regels in welk land gelden.
En nu veilig op weg!

Bron: Tyre Trading International.

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Tatiana Calderon nieuwe ontwikkelingsrijdster Sauber F1 team
Het Sauber F1 team heeft een vrouwelijke ontwikkelingsrijdster aangenomen! Ze luistert naar...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *