Opel ADAM Rocks: Rockt de stad

Een van de eerste auto’s die FemmeFrontaal aan de tandwielen voelde was de Opel Adam. En nu, bijna twee jaar later, komt Opel met een nieuwe variant in de vorm van een mini crossover voor in de stad, en hij heet: ADAM Rocks. Deze ADAM staat iets hoger op zijn wielen, heeft een hip schuifdakje, schonere motor en geeft je nog meer keuzemogelijkheden om te stylen dan de ADAM al deed.

FemmeFrontaal Awesomeness

8 Comfort
8 Drive
7 High Heels proof
7 Flirt factor
7 Value for money
7.4

Een van de eerste auto’s die FemmeFrontaal aan de tandwielen voelde was de Opel Adam. En nu, bijna twee jaar later, komt Opel met een nieuwe variant in de vorm van een mini crossover voor in de stad, en hij heet: ADAM Rocks. Deze ADAM staat iets hoger op zijn wielen, heeft een hip schuifdakje, schonere motor en geeft je nog meer keuzemogelijkheden om te stylen dan de ADAM al deed. Dat wilde ik allemaal wel eens testen in de urban jungle die Riga heet!

Mini Crossover
De naam ‘mini crossover’ is zelf door Opel bedacht en staat voor een stoere stadsauto. De Opel ADAM Rocks staat hoger op zijn pootjes waardoor de bodemplaat verder van de grond staat en ook de vering en demping zijn aangepast. Dit heeft als gevolg dat de inhoud van mijn beker hete thee niet besluit zich niet te vermengen met de rest van de auto als ik bijvoorbeeld door een gat in de weg rijd. Wat uiterlijk betreft zijn er nu donkergrijs omrande wielkasten gemonteerd die gevuld worden door 18 inch velgen – 17 inch is standaard en al groot zat onder zo’n klein wagentje. Datzelfde donkergrijze plastic loopt via de wielkasten door naar de bumpers en de zilveren elementen in de voor- en achterbumper maken het plaatje compleet.
Hierdoor ziet deze stadse rocker er inderdaad een stuk stoerder en opvallender uit.


Swing Top
’s Ochtends vroeg je haren föhnen door een frisse wind is mogelijk bij de Opel ADAM Rocks want hij wordt standaard geleverd met schuifdakje. Dit Swing Top Canvas, want zo heet dat, schuifdak kan je ongeveer tot de helft van het dak, à la Fiat 500 C, openschuiven en is in twee kleuren leverbaar, ‘Black’ en ‘Sweet Coffee’. Zie je ineens een zonnetje, dan is het dakje met een druk op de knop in vijf seconden geopend en mocht je op de snelweg ineens regendruppels in je nek voelen dan kan het dakje al rijdend tot 140 km/u dicht.

Adam Rocks interieur voor

Triljoen outfits
De Opel ADAM Rocks is nog steeds in triljoen verschillende outfits te krijgen. De meest voorkomende outfits bij de normale ADAM zijn ook te leveren op de ADAM Rocks: Jam (je lievelings jeans), Glam (je little black dress) en Slam (je trainingspak) maar mocht dat nog niet genoeg zijn dan zijn er nog twee kleuren aan het pallet toegevoegd: Goldbuster en White my Fire (je Ibiza outfit).

Lees ook:  BMW i5: kan de nieuwe Fünfer als EV haar reputatie waarmaken?

Adam Rocks achter

Van binnen is het een normale Opel ADAM met een vrolijk interieur, hoge zit, dodenhoek detector in de zijspiegel en een (optioneel) Intellilink systeem (infotainmentsysteem), wat communiceert met je telefoon, foto’s laat zien en navigeert met de ‘Bring & Go’ app. Uiteraard kan je er ook gewoon handsfree mee bellen en muziekjes luisteren.

Neem je meer dan één passagier mee dan heb ik medelijden met diegene die achterin moet kruipen want op de achterbank is eigenlijk geen ruimte,  behalve dan als je van formaat ‘baby’ bent.  Veilig zitten kan die kleine trouwens wel, door de ISOfix-bevestigingen voor een kinderzitje. De achterbak is met 170 liter ook klein en door de hoge laaddrempel nogal onhandig om zware boodschappen in en uit te tillen.

Adam Rocks bagageruimte

Rockende nieuw motor
Het grootste nieuws van de Opel ADAM Rocks ligt onder de motorkap. Opel heeft namelijk een nieuwe zuinige motor ontwikkeld. Deze 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo is een 1,0 liter, 3 cilinder. Dit motortje is prima gebalanceerd, is stiller en trilt minder. Het is Opels antwoord op de prijswinnende ECOBOOST motor van Ford. Maar er is meer, want er is ook een nieuwe zesversnellingsbak ontworpen. Door deze combo voldoet de ADAM Rocks nu al aan de Euro 6-emissienorm (de maximum toegelaten hoeveelheid viezigheid in zijn scheetjes).

Adam Rocks dashboard

Ik reed de snelste Opel ADAM Rocks met 115 pk (85 kW). Hiermee komt hij prima mee in het verkeer en duikt hij net onder de 10 seconden om de 100 km/u aan te tikken (9,9 seconden). Bij 196 km/u is de puf er echt uit en dat is nog best hard voor deze mini crossover. Het rijgedrag is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de normale ADAM door de eerder genoemde aanpassingen. Oneffenheden in het wegdek worden verassend goed opgevangen en de Rocks reageert voor een stadsauto prima op stuurbewegingen.

Lees ook:  De Lancia Ypsilon is terug van weggeweest, en hoe!

Een MINI is de Opel ADAM Rocks nog niet, maar ik verkies deze afstelling boven die van een Fiat 500. Let wel op! Laat je niet verleiden om met deze kerel meteen je Eastpak rugzak om te hangen en te gaan hiken want het is écht geen 4WD. Maar hij is zeker wel stuk stoerder geworden!

Adam Rocks strand

Signature song
“I Wanna Rock With You (All Night)
Dance You Into Day (Sunlight)
I Wanna Rock With You (All Night)
We’re Gonna Rock The Night Away”
Michael Jackson, Rock with you

Nice to know
Naast de 115 pk versie is er ook nog een 90 pk (66 kW) versie leverbaar met deze ECOTEC motor. De al bestaande 1,2 en 1,4 liter motoren zijn ook in de ADAM Rocks te lepelen al zou ik dat niet aanraden omdat de ECOTEC echt een goede motor is. De nieuwe ECOTEC-motoren zijn overigens ook op de bestaande ‘normale’ ADAM-modellen te verkrijgen, hiervoor hoef je niet perse een Rocks aan te schaffen. Vanaf € 17.995 kan je al een relatie met een Opel ADAM Rocks aangaan, alleen is dit de basis variant met 90 pk, die in het 20% bijtellingsrijtje valt. De 115 pk versie die ik reed met 18 inch velgen, leren stoelen, intellilink touchscherm en winter pack (met verwarmd stuur en verwarmde stoelen),  automatisch inparkeren en afstandssensoren kost ongeveer € 23.000 en beproefde onze relatie meteen. Deze motor valt in het 25% bijtellingsrijtje en verbruikt ongeveer 5,1 liter benzine op 100 km.
Private Leasen? Dat kan ook. Voor 329 euries  per maand heb je al een Opel ADAM Rocks op de oprit staan. Dat is inclusief metallic lak, winterpakket, verwarmbare buitenspiegels en onderhoud aan de auto.
Meer informatie over de Opel ADAM Rocks, check de website van Opel.

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Michelin CrossClimate band: 24-uurs crème die werkt!
Groot nieuws uit autobandenland. Bandenleverancier Michelin heeft namelijk een nieuw rubbertje, de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *