Snelle dame: Formule 1 test coureur Susie Wolff

Eindelijk, dit Formule 1 seizoen zit er weer een vrouw achter het stuur! Deze race lady heet Susie Wolff (32) en is testrijder bij het Williams F1 team. FemmeFrontaal interviewde deze snelle dame!

Eindelijk, dit Formule 1 seizoen zit er weer een vrouw achter het stuur! Deze race lady heet Susie Wolff (32) en is testrijder bij het Williams F1 team. Dit betekent dat ze de auto op het circuit test voor de coureurs van het team. Dit jaar zijn dat, net als vorig jaar, Felipe Massa en Valtteri Bottas. De hoofdsponsor van het team is het drankmerk Martini wat, evenals Williams, al vele jaren actief is in de autosport. De kleurstellingen op de Martini-auto maakt het volgens ons een van de mooiste bolides op de grid en ook de dames en heren in teamkleding zien er racy uit.

Susie startte in 1996 haar carrière met karten en racete door de jaren heen een bomvolle prijzenkast bij elkaar. Ze groeide door in verschillende raceklasses waar ze zeer succesvol in was, om uiteindelijk haar tanden te kunnen zetten in het stuur van een F1 auto. FemmeFrontaal interviewde deze snelle dame:

Wat is je ultieme doel in de racerij?
“Om F1 wedstrijden te racen.”

Wat is je beste race ervaring?
“Natuurlijk is op het podium staan een fantastisch gevoel, maar toch was voor mij de eerste keer dat ik in een F1 auto reed heel speciaal. Net zoals voor elke coureur die ervan droomt om in een F1 auto te rijden.”

Susie Wolff

Racen is een gevaarlijk sport en nare ongelukken gebeuren nog steeds. Hoe ga jij om met die risico’s?
“Ik heb nooit angst gehad, maar heb zeker wel respect voor het gevaar. Het zijn gecalculeerde risico’s maar ongelukken kunnen natuurlijk altijd gebeuren.”

Wat is je grootste blunder tijdens racen geweest?
“Veel! Wanneer je op de absolute limiet rijdt gebeuren (inschattings)fouten nou eenmaal. Het belangrijkste is om jezelf op te pakken, ervan te leren en verder te gaan.”

Van wie heb je het meeste geleerd?
“Ik geloof dat je van elke succesvolle of inspirerende persoon die je ontmoet iets kan leren. Het is een constante reis om mijzelf te verbeteren en uit te dagen. Ik heb de meest waardevolle lessen van mij ouders geleerd.”

Susie Wolff

Waarom zijn er zo weinig vrouwen in de autosport denk je?
“Er zijn twee problemen. De eerste is dat er niet voldoende rolmodellen zijn. Jongetjes groeien op met de droom om Michael Schumacher (zevenvoudig F1 wereldkampioen) of Lewis Hamilton (tweevoudig F1 wereldkampioen) te zijn. Meisjes zien geen vrouwelijke coureur op de grid en hebben dus geen rolmodel. Het tweede probleem is dat er te weinig vrouwen zijn die vanaf kleins af aan al met racen beginnen en dat heb je wel nodig om de top te bereiken. Maar het verandert langzaam, steeds meer vrouwen zijn aan het racen!”

Je bent een rolmodel voor veel vrouwen. Hoe ga je daarmee om?
“Ik heb nog steeds het gevoel dat ik veel moet bereiken voordat ik een rolmodel kan zijn. Maar als wat ik doe andere vrouwen kan inspireren, maakt mij dat trots. Ik heb simpelweg mijn passie, racen, gevolgd. Ik ben er van overtuigd dat wanneer je je passie in het leven hebt gevonden, het succes net wat sneller komt en je beter met teleurstellingen om kan gaan.”

Susie Wolff Martini

Bernie Ecclestone (red: de grote regisseur van de F1, hij heeft de commerciële rechten) heeft ooit eens het volgende over je gezegd: ‘Als haar schoonheid gelijk staat aan haar snelheid is ze een aanwinst voor elk team’. Hoe is het om je constant te moeten bewijzen als vrouwelijke coureur?
“Ik houd mezelf niet bezig met opmerkingen of houdingen van andere mensen. Anders als in andere sporten kan je mij niet zien als ik in een F1 auto zit. Met een helm op zie je niet of ik vrouw of man ben. Het enige wat er toe doet is prestatie en rondetijden. Ik focus me op het halen van resultaten en laat de rest, de rest.”

Wat is jouw advies aan vrouwelijke coureurs?
“Ga er voor! Wees gefocust, vastberaden en geef niet op, geef alles wat je hebt. Om aan de top, van welke sport dan ook, te komen is moeilijk, ongeacht of je man of vrouw bent. Droom en droom groot maar weet dat een droom zonder een plan van aanpak  alleen maar een wens is.”

Dus dames, maak een plan. Of je droom nou racen is of iets anders. Volg dat plan, laat je niet tegenhouden door wie of wat dan ook en geef vooral niet op!

Lees ook:  Zes mythes over de (vrouwelijke) crashtestdummies

Susie Wolf:
Leeftijd: 32 jaar (6 december 1982)
Geboren: Schotland
Woonachtig: Zwitserland
Eerste auto: Volkswagen Golf TDI
Welke auto ben jij: klassieke Mercedes Benz, zoals een Pagode 280SL. Tijdloos, elegant  en een plezier om te rijden.

Website Susie Wolff

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Rondje F1 circuit van Monaco, ga je mee?
Al eens een rondje gereden op het circuit van Monaco? Dat kan...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *