Gastcolumn Maika: Panamerican Highway

Achter ons appartement loopt de de Panamerican Highway (PAH), die je, als je tijd hebt, in één lange rit van Alaska tot het meest zuidelijke puntje van Argentinië weet te brengen. Onze beestachtige Landrover koerst regelmatig over dit historisch stukje weg. Een heuse uitdaging! Niet vanwege de weg. De weg is prima. Meer vanwege de weggebruikers…

We wonen tijdelijk in Panama en zoals elk land heeft ook Panama zijn eigen regels. Zo bestaat er een vrij overzichtelijke toeterstructuur: eén keer toeteren betekent “pas op ik zie je”, twee keer snel achter elkaar zegt zoveel als “wat je ook doet, ik ga je inhalen” en met drie trotse toeters vertelt de eigenaar je “ik heb de grootste dus wegwezen”. Uit zelfbescherming toeterde onze Landrover al vrij veel en nadat we te horen kregen iedere Panamees boven de 18 bij wijze van nationaal pardon zijn of haar rijbewijs kreeg thuisgestuurd, houd ik beiden handen ook maar op tien voor twee.

De politie doet gelukkig wel haar werk langs de PAH. Elke zoveel kilometer staat de snelwegpolitie te scannen op snelheidsduivels. Elke overtreding kost gek genoeg maar $20 wist een Panamees ons te vertellen. Kwestie van het sluw lachje bij het aangeven van je papieren en de bon verdwijnt samen met de $20 dollar weer terug in de broekzak van meneer agent. Prima.

Onze Landrover, voorzien van rokershoestje met dito knalpijp, moest aanvankelijk nog wennen aan de afrit/u-turn snelweg strategie. In de middenberm is vakkundig een stuk vangrail weggeknipt en dat punt fungeert vervolgens als afrit. Ongelooflijk veel ongelukken. En toch is onze oude Bessie heel gelukkig. Ze mag namelijk elke week even op het strand spelen. Dat mag gelukkig ook in Panama. Ravotten door de duinen en slippen in de branding.

Lees ook:  Elektrisch rijden en de zakelijke lease revolutie

Conclusie? Met beide handen op het stuur, zwaar geschut onder de billen en $20 op zak kan de ‘Panamanian way’ heerlijk vertoeven zijn!

Maika-dutchiesgobananas-behindthewheel

Wil je meer weten over de legendarische Panamerican Highway? Check dan de superleuke blog van Maika en Rolf: DutchiesGoBananas! Samen met haar vriend Rolf heeft Maika huis en haard achtergelaten om al stappen tellend Latijns Amerika te bezoeken. #Housesitting is wat ze op het moment bezig houdt. Oppassen op een luxe penthouse met stoere Landrover, met in hun achtertuin de Panamerican Highway.

 

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Scooter kopen? Zoek niet verder en koop jouw droomscooter!
Hoe dol we ook zijn op vier wielen, twee wielen zijn soms...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *