Wat is de invloed van alcohol op jouw rijgedrag?

Je denkt misschien wel dat je nog best kan rijden na twee rode wijn, maar ben je je dan nog wel bewust van de wijze waarop alcohol invloed heeft op je lichaam?

Eerst wat getallen op een rijtje; het percentage ernstig gewonde autobestuurders veroorzaakt door alcohol is 18,9% en het aantal verkeersdoden dat gerelateerd is aan alcohol, al dan niet in combinatie met drugs wordt geschat op 20% (Jellinek kliniek). In 2014 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland, dat betekent dat het aantal alcohol gerelateerde verkeersdoden 114 personen is. Dat zijn heel veel doden die voorkomen hadden kunnen worden door niet met alcohol op achter het stuur te gaan zitten.

Met alcohol op achter het stuur verandert je rijgedrag;
– je maakt meer bewegingen met je stuur (je kunt je auto dus niet goed recht houden),
– je bent constant aan het corrigeren voor je slingerbewegingen,
– je gemiddelde snelheid ligt hoger en je trapt vaker op je pedalen; zowel je gas- als rempedaal.
Al deze dingen zorgen ervoor dat je kans op een ongeluk enorm toeneemt.

Naast deze bewezen veranderingen in je rijvaardigheid, ben je ook in je gedrag anders. Je ben slaperiger, kunt je minder goed concentreren en je hebt een verminderd reactievermogen. Dit kan er toe leiden dat je langzamer reageert op onverwachte dingen, maar je reageert bijvoorbeeld ook minder snel op een stoplicht wat van oranje op rood springt, waardoor je sneller door rood rijdt. Gezien het feit dat autorijden anticiperen is op fouten van anderen, moet je de controle van je auto niet overlaten aan alcohol.

Lees ook:  Welke kosten komen er bij een auto kijken?

En denk niet dat je een uurtje na je laatste glas wijn wel weer kunt rijden (mensen met alcohol op overschatten hun zelf vertrouwen waardoor je meer risico neemt); als je 2 glazen wijn gedronken hebt, duurt het 4 uur voor iemand van 60kg en 3 uur voor iemand van 80kg voordat de alcohol weer volledig uit je bloed is. De link tussen je alcohol promillage in je bloed (en dus de hoeveelheid alcohol die je gedronken hebt) en het risico op ongelukken in het verkeer staat onomstotelijk vast; hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter je risico op een ongeluk.

Ik heb zelf gewerkt op het operatiecomplex van een van de grootste universitaire ziekenhuizen van Nederland. Echt waar; je wilt niet zo ernstig gewond een ziekenhuis binnengebracht worden, laat staan dat je ervoor verantwoordelijk bent dat je iemand anders leven compleet verwoest doordat je met alcohol achter het stuur bent gaan zitten.

Kortom; don’t drink and drive. Het is net zo makkelijk gezegd als gedaan; gewoon niet doen! 

Gastcolumn alcohol & verkeer is geschreven door Carolien Abheiden, arts-onderzoeker, VUmc Amsterdam.

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Fabulous on the go: DS3 Givenchy Le MakeUp
Waar de meeste mensen nog steeds zeggen dat de autowereld een mannen...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *