Euro 98 tanken in Nederland, een ware zoektocht!

Als trotse bezitter van een Subaru WRX STI wil je natuurlijk alleen het beste voor je auto. En voor het behoud van de motor van deze sportieve wagen wordt geadviseerd om euro 98 te tanken. Waar kun je in Nederland nog terecht voor deze ‘zeldzame’ benzinesoort?

But first, waarom is euro 98 – voor mijn STI – beter dan de standaard euro 95? Omdat een hoger octaangehalte (RON: dat is waar het getal 98 voor staat) het zogenoemde ‘pingelen’ van de motor voorkomt. Dit slaat op een onregelmatige verbranding bij motoren met een hoge compressieverhouding, en die motoren vind je vaak in sportauto’s.

Tot zover de techniek, terug naar de praktijk: bij ons in Apeldoorn komt dat erop neer dat ik de vier dichtstbijzijnde tankstations links kan laten liggen en een stukje om moet rijden om 98-RON te kunnen tanken. Een domper. Bij steeds minder tankstations kun je hiervoor tegenwoordig terecht. Zowel Shell, Total en Esso bieden geen 98-RON brandstof meer aan. Shell promoot haar V-power wel als brandstof met een hoger octaangehalte, en deze heeft ook – in Nederland – 97-RON, maar haalt de 98-RON dus ook niet en wordt daarom tot de 95 brandstoffen gerekend. Ook de Total Excellium, die de Total Super98 moest vervangen, is gewoon 95-RON. En Esso besloot al een paar jaar geleden te stoppen met hun Superplus benzine. Snif.

Volgens de tankhouders loont het niet meer om 98-RON brandstof aan te bieden omdat dit te weinig verkocht wordt. Behoorlijk frustrerend als je dit wel nodig hebt voor in je auto. Helemaal als je ziet dat je in Duitsland zelfs meer dan 100-RON kunt tanken. En daar de V-power wel 98-RON is! (tip!)

Lees ook:  Welke verzekering kun je afsluiten voor jouw bolide?

Waar kun je dan wel terecht in Nederland? In mijn speurtocht naar euro 98 kwam ik op drie landelijke benzinemerken-/pompen waar je dit nog kunt krijgen:

  • BP (BP ultimate ongelood 98)
  • Tango (Tango super plus)
  • Tinq (Super ongelood 98)

Let wel: dit betekent niet dat je zomaar naar elk BP/Tango/Tinq station kunt rijden. Want weer niet elk tankstation verkoopt euro 98. De express of zelfbedieningspompen bijvoorbeeld meestal niet. Daar kwam ik achter toen wij een weekendje naar Zuid-Limburg gingen. Vooraf hadden we al opgezocht waar de dichtstbijzijnde BP zat, zodat we wisten waar we konden tanken. Toen we daar echter aankwamen bleek dit een BP Expess te zijn zonder ultimate 98. Gelukkig zat er niet veel verder een lokaal tankstation dat gelukkig wel 98-RON aanbood, maar door het weinige aanbod kun je wel voor onaangename verrassingen (lees: een lege tank) komen te staan.

Het moraal van dit verhaal? Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden, maar ga je een weekend weg of een eind rijden, bereid je dan voor en zoek van tevoren op waar op de route je euro 98 kunt tanken.

Comments

comments

Written By
More from Manon Pleiter
Formule 1 voor dummies deel 1: het raceweekend
Ben je na de sensationele overwinning van Max Verstappen op 15 mei...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *