Flitsfile leed

Onlangs waren die verrekte flitsers langs de weg weer in het nieuws. Je kent ze wel, die busjes die langs de (snel)weg staan te flitsen. Het creëert niet alleen files van mensen die vol op de rem gaan staan, het zorgt ook voor levensgevaarlijke situaties. Je zal maar net achter zo’n bestuurder rijden die vol op zijn ho-ijzer trapt, uit angst voor een boete!

Als oplossing wordt aangedragen om minder zichtbaar te flitsen. Deze sneaky flitsers zetten je in het geheim op de foto. Dat zie ik dus niet zitten. Buiten het feit dat ik natuurlijk nooit te hard rijd (knipoog), ben ik geen voorstander van alle snelheidsovertredingen te bestraffen, behalve als het gevaarlijke situaties creëert natuurlijk.

Belonen werkt volgens mij veel beter. Ik pas mijn gedrag namelijk veel makkelijker aan als ik er ook daadwerkelijk wat aan heb. Een voorbeeld is de groene golf in de bebouwde kom. Als je met constante snelheid van 50 km per uur door de stad rijdt heb je alle stoplichten op groen en kan je dus aan één stuk doorrijden. Veel nuttiger dan als een malloot bij iedere stoplicht optrekken, de 80 km per uur aan tikken en dan vervolgens bij het volgende stoplicht weer voor rood te moeten wachten.

Nou heb ik overigens niet de illusie dat te hard rijden verbannen kan worden. Tenzij we allemaal aan de elektrische snelweg gekoppeld zijn en stoïcijns dezelfde snelheid en afstand van elkaar moeten houden. De horror dat alles elektrisch geregeld wordt en dat benzinemotoren worden verbannen en ergens verstopt in een garage, maakt me verdrietig. Dat maak ik hopelijk niet meer mee. De duw in mijn rug, het krommen van mijn grote teen op het gaspedaal van een sportwagen teweeg brengt is voor mij onbetaalbaar.

Lees ook:  Airbag Anekdotes: “Gas! Vluchtstrook! Flitste het door mijn hoofd. Een enorme klap volgde”

Dus kom op overheid, kap eens met geld binnenkapen en zorg voor een positieve en nog veiligere oplossing!

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *