Links rijden in Engeland wordt met deze tips een makkie!

links rijden

Op roadtrip naar Engeland? Dan moet je aan de linkerkant van de weg rijden. En dat is best eng als je links rijden niet gewend bent! Je rijdt niet alleen aan de verkeerde kant van de weg, alles is anders. Van rotondes, voorrang geven tot kruispunten. Straks rij je de auto in de prak? Met deze zes tips stap je straks zelfverzekerd achter het stuur in Engeland!

1. Oefening baart kunst
Heb je een auto gehuurd dan is de kans groot dat het stuur ook aan de verkeerde kant zit, rechts dus. Je moet dan met links schakelen. Voor het gemak huur ik altijd een automaat in plaats van een handgeschakelde auto. Moet je wel schakelen, oefen dan eerst op een parkeerplaats, voordat je de uitdaging aan gaat.

2. Neem een autobuddy mee
Als je voor de eerste keer links rijdt is het handig als je een autobuddy naast je hebt zitten die met je mee kijkt. Om te voorkomen dat je gaat spookrijden, laat je reisbuddy je er onderweg regelmatig aan herinneren dat je links moet rijden. Het helpt echt, twee weten meer dan één.

3. Gebruik je navigatie
Een navigatiesysteem biedt ook in het buitenland veel voordelen. Zo geeft het je informatie over hoe hard je mag rijden en in welke richting je de rotondes moet nemen. Superhandig! Aanzetten dus.

4. ‘Verkeer van rechts’ heeft GEEN voorrang
In Engeland heeft verkeer van links of rechts niet persé voorrang. In de praktijk heeft het verkeer op de belangrijkste weg voorrang. Mits dat anders staat aangegeven. Een voorrangsweg herken je aan een dubbele onderbroken streep, die aangeeft dat je voorrang moet verlenen aan verkeer op een kruisende weg. Onze haaientanden kennen zij niet. Wel een grote omgekeerde driehoek op het wegdek.

Lees ook:  Afleidingen in het verkeer kunnen je duur komen te staan

5. Met de klok mee
Op een rotonde afrijden is de eerste keer best eng. Een makkelijk ezelsbruggetje is dat je de rotonde met de klok meerijdt in Engeland. Vergeet niet dat je bij aanvang al aangeeft welke richting je op wilt.

6. In één keer oversteken
In Engeland kan een kruispunt voorzien zijn van een hoop gele strepen, diagonaal over de weg. Je mag deze strepen alleen oprijden als je in één keer, zonder te stoppen, het kruispunt over kan steken. Je mag natuurlijk wel stoppen als je bij het rechts afslaan op tegemoetkomend verkeer moeten wachten.

Niet alleen in Engeland en Ierland wordt er links gereden, ook in Japan, Thailand, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Malta, India en Kenia. Eigenlijk alle oud-koloniën van het Verenigd Koninkrijk. Onze favoriete vakantielanden! Dus laat rijden aan de verkeerde kant van de weg je niet tegenhouden om deze fantastische oorden te verkennen. Links rijden went snel. Keep it cool en wees zelfverzekerd, dan komt het zeker goed!

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
Leestip: Denken Als Elon Musk
Elon Musk kennen we als Tesla-topman, maar is ook oprichter/topman van SpaceX,...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *