Weg met de vrouwenparkeerplaats

vrouwenparkeerplaats

Eens in de zoveel tijd word ik ermee geconfronteerd: de vrouwenparkeerplaats. Een wat grotere parkeerplaats afgekaderd met roze strepen en een vrouwensymbool. Sympathiek of discriminerend?

Wikipedia zegt hierover het volgende: ‘Het is een parkeerplaats die vrijgehouden dient te worden voor vrouwelijke automobilisten om zo een veiliger gevoel te creëren. Zo hoeven vrouwen die alleen lopen niet meer grote afstanden af te leggen in een afgelegen parkeerterrein, straat enz’.

De vrouwenparkeerplaatsen liggen dus dichtbij de ingang en zijn (extra) verlicht. Verder onderzoek leert dat het niet alleen om veiligheid gaat, ook zijn de meeste parkeerplaatsen groter zodat er ruimte is om je Maxi Cosi en eventuele shopuitspattingen in- en uit te laden zonder andere auto’s te beschadigen.

Persoonlijk ga ik altijd zeer efficiënt met mijn tijd om, want daar heb ik een structureel tekort aan. Het liefst parkeer ik mijn auto recht voor de deur van mijn bestemming. Parkeerplaatsen dichtbij de deur hebben dus mijn volledige support, bovendien voel ik mezelf ook niet echt op mijn gemak als het geluid van mijn stiletto’s ’s nachts door de parkeergarage galmt terwijl ik naar mijn auto loop.  Dat is net zo’n scene uit een horrorfilm….

Deze vrouwenparkeerplaatsen zijn in Duitsland – Frauenparkplatz –  al een begrip. Ook in Nederland kennen wij deze plekken, in Harderwijk bijvoorbeeld. Alleen kwamen daarover klachten bij het Meldpunt Discriminatie (notabene door mannen ingediend). En dat is precies waar bij mij ook de pump wringt, het is zo stigmatiserend. Want wie zegt dat mannen zich niet onveilig voelen in het donker? Of nooit met kind en Maxi Cosi op stap gaan? De gemeente Harderwijk heeft daarom de regels aangepast; mannen mogen daar nu ook parkeren, alleen blijft het logo met de vrouw erop wel bestaan.

Lees ook:  Welke verzekering kun je afsluiten voor jouw bolide?

Hoe wordt het parkeren op een vrouwenparkeerplaats gehandhaafd? Bij een Toyota stationwagen met het dashboard onder de kwijl en een ‘baby on board’ sticker op de ruit lijkt het mij duidelijk. Maar een hoe zit het met die dikke sportwagen die er ook staat geparkeerd? Navraag bij de gemeente Harderwijk leert dat men uitgaat van de hoffelijkheid van de burger. Als je niet tot de doelgroep behoort, parkeer je dus ergens anders. Het wordt niet gecontroleerd. Heeft zo’n vrouwenparkeerplaats dan überhaupt wel zin?

Of moeten we voor het gemak maar gewoon met de taxi naar de gewenste bestemming? Dat godsvermogen wat je tegenwoordig aan parkeergeld betaald kan je dus net zo goed aan die taxichauffeur geven. Je wordt voor de deur afgezet en weer opgehaald en je Maxi Cosi en/of boodschappen worden zelfs voor je in-en uitgeladen. Klinkt ook geweldig, toch?

Ben jij het met Evelin eens of heb je andere ideeën? Laat het ons weten!

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
VLOG: Of ik mee wil doen met een wedstrijdje Driften?
Of ik wil meedoen aan de Dutch Drift League? Ik hoor het...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *