Private lease? Think twice als je een hypotheek wilt!

“Als je het geld er niet voor hebt, moet je het ook niet kopen!”, zei mijn moeder altijd streng tegen mij. Maar als je alle billboards mag geloven kun je anno nu veel beter een private lease auto aanschaffen dan zelf een auto kopen. Niet verstandig blijkt nu. Want een auto privé leasen heeft flinke invloed op de hoogte van je nieuwe hypotheek!

Fijn hoor private lease. Je rijdt in het nieuwste van het nieuwste en hebt geen onderhoud aan. Bovendien weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan jouw nieuwe wielen en als de leaseperiode voorbij is lever je hem lekker weer in.

Maar. Serieus. Het is de allerslechtste investering die je kan doen. Zeker als je van plan bent om een nieuw huis te kopen. Met ingang van 1 juli 2016 wordt in BKR (bureau kredietregistratie) een nieuwe kredietcode geïntroduceerd, speciaal voor de private leasecontracten: de code OA (Operational Autolease).
Private lease bestaat uit twee onderdelen: een financiële- en een servicecomponent (dat laatste betaal je voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen). Alleen het financiële component van jouw nieuwe auto wordt bij het BKR geregistreerd. Er geldt altijd een vaste afslag van 35% voor servicekosten. Maar het geregistreerde bedrag wat jij aangaat voor een private leaseovereenkomst is 65% van de totaalsom van jouw nieuwe auto.

Bijvoorbeeld: Stel je betaalt gedurende 36 maanden € 300,- per maand voor jouw gloednieuwe Fiat 500 in de private lease. De waarde van het leasecontract bedraagt dan in totaal € 10.800,-. Van dit bedrag wordt 65%, ofwel € 7020,-, geregistreerd.
Dit laatste bedrag heeft binnenkort enorme gevolgen voor de hoeveelheid hypotheek die jij kunt aanvragen bij de bank. Het kan namelijk maar zo zijn dat jouw schattige Fiat 500 ervoor zorgt dat jij ruim 30.000 euro minder kan lenen voor jouw ultieme droomhuis.

Lees ook:  WWCOTY’s president Marta Garcia: ‘Autorijden opent de deur naar vrijheid’

Waarom werkt dat zo? Je gaat een maandelijkse betalingsverplichting aan met een leasebedrijf. Hier zit je een aantal jaar aan vast. Daarom wordt een percentage van het geregistreerde bedrag meegenomen als maandelijkse verplichting in uw inkomens-lastenberekening bij de aanvraag van een nieuwe lening of hypotheek. Met een inkomens-lastenberekening wordt bepaald welk deel van jouw inkomen je maandelijks over hebt om een nieuwe lening of hypotheek te kunnen betalen.

Is rijden in een nieuwe Fiat 500, Volvo V40 of Volkswagen Up dit waard? Durf je nu nog een private leaseovereenkomst af te sluiten? Ik zou het risico niet aangaan en lekker sparen. Dan maar een leuk tweedehandsje voor de deur.

‘Mom is always right’

Bron: BKR.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
SEAT Tarraco: SEATs Ultieme Voertuig
“Tarroco, Taco, Tarroca, Tarraca”, de naam van de nieuwste telg uit de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *