Benzine vs diesel vs LPG

benzine vs diesel

Veel mensen denken er niet eens over na. Zodra je eenmaal in het bezit bent van een auto tank je natuurlijk de brandstof die je nodig hebt. Maar bij het aanschaffen van een nieuwe auto (of gewoon uit nieuwsgierigheid) kan het handig zijn om benzine, diesel en LPG toch nog eens met elkaar af te wegen. Want ja, er zit zeker verschil in.

De auto
In eerste instantie is het vaak aantrekkelijker om een benzine auto aan te schaffen. Wanneer je twee vergelijkbare auto’s vergelijkt, een benzine en een diesel model, zal je voor de diesel variant altijd (net iets) meer moeten betalen. In de aanschafprijs rijd je er goedkoper vandoor met een auto die op benzine loopt. Daarnaast staan dieselwagens er om bekend om duurder te zijn in het onderhoud. Wel heeft een dieselauto meer trekkracht bij lage toeren. Wat betekent dat een dieselauto geschikter is om een caravan mee te trekken.

Brandstofkosten
Natuurlijk hangen de brandstofkosten die je maakt van meer af dan de keuze tussen benzine, diesel of LPG. Hoeveel kilometers je rijdt en het verbruik van de auto tellen ook mee. Het verbruik is erg afhankelijk van je type auto, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat een liter diesel je verder zal brengen dan een litertje benzine.

Belasting
Voor zowel auto’s op benzine als de auto’s die op diesel lopen geldt; hoe zwaarder de auto, hoe duurder de belasting. Voor lichte auto’s zijn de belastingkosten van een benzine voertuig lager dan wanneer hij op diesel loopt. Maar, hoe meer de auto weegt hoe meer dit gaat kosten en de kosten bij benzine lopen veel steiler omhoog dan bij diesel. Zo kan het afhankelijk van het gewicht van de auto dus goedkoper zijn om in een diesel te rijden.

Lees ook:  Hier moet je op letten bij het kopen van een telefoonhouder voor in de auto

And the winner is..
…dat hangt er vanaf. Wanneer je naar het kosten plaatje kijkt van een auto is het belangrijk om te bedenken hoeveel je er daadwerkelijk in rijdt. Dit heet het omslagpunt.
Maar je kunt ook nog denken aan LPG. Dat is namelijk veruit de goedkoopste én de schoonste brandstof. Alleen die verrekte wegenbelasting ligt dan weer een stuk hoger.

Maak je elke dag veel kilometers, dan is diesel of LPG zeker iets voor jou. Anders kun je ondanks de hogere brandstofkosten toch nog steeds het beste voor benzine gaan of voor elektrisch rijden… (waren wij die bijna vergeten, knipoog).

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
And the winner is? Volvo XC40 Auto van het Jaar 2018!
Nog maar vers op de markt en nu al Auto van het...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *