Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

Alfa Romeo 33 Stradale

Ze wordt beschouwd als een van de mooiste auto’s ooit: de Alfa Romeo 33 Stradale. Nu, maar liefst 56 jaar na de geboorte van het origineel, is er een gloednieuwe. Niemand minder dan Alfa’s F1 Team-coureur Valtteri Bottas was betrokken bij de finale afstelling van de 33 Stradale om sensationele circuitprestaties te garanderen.

De Alfa Romeo 33 Stradale werd als sportwagen – met middenmotor – gebouwd tussen 1967 en 1969. Slechts 18 exemplaren werden er gemaakt. Sindsdien wordt ze beschouwd als een van de prachtigste sportauto’s voor de weg ooit gemaakt.

Signature car

De auto is geïnspireerd op de Tipo 33, een prototype waarmee tien jaar is geracet tussen 1967 en 1977. Nu, meer dan vijf decennia na de geboorte van l’originale, is er dus een gloednieuwe 33 Stradale. Een oogverblindend exemplaar en zonder twijfel dé nieuwe signature car van het Italiaanse merk.

Tijdloos

Het ontwerp van deze legende kenmerkt Alfa Romeo’s nieuwste designtaal. De voorzijde wordt gekenmerkt door haar krachtige vormen, het iconische Alfa Romeo-schild en de complexe vormen van de elliptische (mooi woord, lees hieronder wat het betekent) koplampen.

Er is een kleine scudetto, schildje, in 3D-stijl in de grille geplaatst en het glas van de slanke vleugeldeuren reikt tot over het dak, net als bij het origineel. Er zijn wat innovatieve aanpassingen gedaan, in lijn met de vooruitgang in aerodynamische, dus er is nu een koolstofvezel frontsplitter, dorpels en diverse luchtinlaten voor zowel koeling als luchtweerstand vermindering. En dankzij de hoekopening van de portieren en het grote zonnedak genieten inzittenden van een uniek uitzicht, vergelijkbaar met dat van de cockpit van een vliegtuig.

Lees ook:  Buckle up met Lexus (en Beyoncé)

Helaas pindakaas

Je raadt het vast al, ook deze Stradale is in beperkte oplage gemaakt. Slechts 33 stuks hebben de Italianen er geproduceerd, en ze waren al verkocht voordat we ervoor konden sparen. De gelukkige Alfisti konden kiezen uit een hardcore petrolhead versie, de 33 Stradale met 3,0-liter V6 twinturbo benzinemotor met meer dan 620 pk, of een future-proof volledig elektrisch exemplaar met ruim 750 pk en een geschatte actieradius van 450 km (WLTP).

 1. ellipsvormig, langwerpig rond

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Lexus: Boys and toys, ook voor meisjes
Hij zou de ideale man uit een doktersromannetje kunnen zijn. Hij is...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *