Waarom vrouwen sneller boos worden achter het stuur

vrouwen boos

We kennen ze allemaal wel: heethoofden achter het stuur. Maar als je hierbij aan één van je mannelijke vrienden, collega’s of familieleden denkt komt het volgende nieuws misschien wel als een shock: vrouwen blijken veel bozer achter het stuur te zitten dan mannen! Of dat is tenminste wat een onderzoek van Hyundai Motor UK aantoont. De studie werd gedaan onder maar liefst 1000 van onze westerse buren uit het Verenigd Koninkrijk. En de uitslag? Gemiddeld zijn wij vrouwen 12% bozer achter het stuur dan mannelijke bestuurders.

Wij begonnen ons meteen af te vragen waar dit door kwam en verdiepte ons daarom iets verder in het onderzoek. Het experiment werd uitgevoerd door gedragspsycholoog Patrick Fagan. Hij focuste zich op het effect van bepaalde prikkels op onze emoties en kwam erachter dat onze zintuigen ons humeur flink kunnen beïnvloeden wanneer we achter het stuur zitten. Zo kan commentaar van een medepassagier op ons rijgedrag ons flink irriteren, zo’n 14% meer dan het de mannen irriteert. Of wat dacht je van iemand die het bestaan van zijn/haar knipperlicht compleet vergeten lijkt te zijn? Ook hier worden vrouwen bozer over, volgens dit onderzoek 13% bozer.

Fagan legt uit dat vrouwen over het algemeen hoger scoren op emotionele en verbale intelligentie dan mannen. Dit blijkt vooral te kloppen wanneer negatieve prikkels een rol spelen. Onze vrouwelijke voorouders ontwikkelde een nauwkeurig alarmsysteem voor gevaar zodat zij zichzelf en hun kinderen konden beschermen wanneer nodig. Dit instinct zijn we vandaag de dag nog niet afgeleerd en wij reageren dan ook veel sneller en heftiger op negatieve prikkels als getoeter op de weg of iemand die het zijn knipperlicht niet gebruikt. Maakt dit ons slechtere bestuurders? Absoluut niet! We rijden gewoon vol passie.

Lees ook:  Formule 1-fans zijn met hun avontuurlijke rijstijl een verhoogd risico op de weg

Comments

comments

More from Isabeau Kamphuis
Internationale Vrouwendag: harde feiten, wij rijden beter dan mannen!
First things first: happy #internationalevrouwendag ladies! Het is weer zo ver, vandaag...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *