De grootste fout die je kunt maken: gapend in de auto stappen

slaap

We betrappen onszelf allemaal wel eens op een dikke gaap achter het stuur, maar we kennen ook allemaal de horror verhalen over ongelukken waarbij iemand onder het rijden in slaap was gevallen. Het is geen super sexy onderwerp, dat weten we, maar we gaan het er vandaag toch even over hebben want het is oh zo gevaarlijk! Maar, maak je geen zorgen; we got your back! Zo voorkom jij een onvrijwillig powerdutje achter het stuur.

First things first: een aantal feitjes! Want hoe komt het dan dat mensen achter het stuur in slaap vallen? Het antwoord lijkt simpel: omdat ze moe zijn (duhh!) en toch denken veel van ons er niet bij na als we gapend in de auto stappen, want je hebt toch echt wel door als je op het punt staat in slaap te vallen? Dat is helaas dus niet zo. Autorijden gaat voor veel van ons net als lopen voor een groot deel op de automatische piloot. Je gedachten drijven af naar wat je nog moet doen als je thuiskomt of die video die je collega je vanmiddag liet zien en voor je het weet raak je zó relaxt dat je begint weg te zakken. Natuurlijk gaat dit bij de één makkelijker dan bij de ander, maar als je van jezelf weet dat je een makkelijke slaper bent dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Ook belangrijk om te weten:

  • Een mens heeft gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig en alhoewel veel van ons prima de dag doorkomen met minder, vergroot je daarmee wel de kans op “bestuurders vermoeidheid”
  • de meeste ongelukken die door vermoeidheid veroorzaakt worden komen voor tussen 02:00 en 06:00 uur omdat dan je biologische klok nog zegt “yo, wij horen gewoon in bed!”, en tussen 15:00 en 17:00 uur, oftewel, de welbekende middagdip uren.
Lees ook:  Welke kosten komen er bij een auto kijken?

Hoe voorkom je achter je stuur in slaap vallen? Dit zijn onze tips:

  • super cliché en je zag hem al aankomen, maar tip #1 is: zorg dat je genoeg slaapt! Niet wat je wilt horen na een slechte nacht en een lange rit voor de boeg maar je kunt beter te laat komen of afzeggen dan een ongeluk veroorzaken!
  • Zet de verwarming niet op zijn hoogst! Het is een mythe dat koude lucht en keiharde muziek je wakker kunnen houden, maar wat absoluut NIET helpt is de temperatuur van een warm bed. Gelukkig komt de zomer er weer aan en heb jij de verwarming absoluut niet nodig.
  • Ga je deze zomer een roadtrip maken? Super tof! We LOVE a good roadtrip! Maar zorg er wel voor dat je genoeg pauzes inplant om even je rust te pakken. Een 20 minuten powernap doet wonderen als je nog een klein stukje moet en ook de benen strekken is een grote aanrader. Het allerbeste wat je kunt doen is samen met iemand gaan die ook zijn/haar rijbewijs heeft zodat jullie kunnen afwisselen.

 

Heb jij nog trucjes om het lijstje aan te vullen? Laat ze achter in de reacties!

Comments

comments

Written By
More from femmefrontaal
10x de gekste en grappigste auto DIY’s!
Misschien niet het meest serieuze artikel dat we ooit geschreven hebben maar...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *