Bosch Mobility Experience 2017: Hoe ziet het leven van een automobilist eruit in de toekomst?

Het merk Bosch ken je misschien wel van de boormachine in je garage en de koelkast in je keuken. Maar wist je dat Bosch marktleider is in rij-assistentiesystemen voor de bestuurder? Denk bijvoorbeeld aan ABS (antiblokkeringssysteem) en ook zaken als parkeerassistentie, navigatie en systemen rondom autonoom rijden kunnen afkomstig zijn van Bosch. Tijdens de Bosch Mobility Experience 2017 in Duitsland stelde ik de mensen van Bosch een aantal vragen over de toekomst van het autorijden.

Hoe ziet het leven van een automobilist eruit in de toekomst?
Het leven van de automobilist moet relaxter worden. Laat het zoeken van een parkeerplek in de stad maar aan de auto over. Sterker nog, jouw trouwe vierwieler parkeert zichzelf wel. Onderweg heeft hij je al herinnerd aan de stomerij, gesignaleerd dat zowel je koelkast als je maag leeg zijn, een restaurant voor je uitgezocht en contact opgenomen met een vriendin die ook in de buurt is. Omdat je niet zelf meer hoeft te rijden word je auto een mobiele leefruimte. Maar, wel eentje waarin veiligheid ontzettend belangrijk is.

Wat gaat er gebeuren op het gebied van veiligheid? 
Wereldwijd komen jaarlijks 1,2 miljoen mensen om het leven door ongelukken op de weg. Dat zijn dus 25 mensen per minuut. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van alle verkeersongelukken komt door menselijk falen en dat 30% van deze ongelukken (in Duitsland) voorkomen kunnen worden door rij-assistentiesystemen als bijvoorbeeld front collision warning en lane keeping assist. Bosch wil het aantal ongelukken terugdringen tot het minimum door middel van zo veel mogelijk van deze assistentiesystemen toe te passen. Autonoom rijden dus.

Lees ook:  Met deze auto kun je ook drijven: de YANGWANG U8

Hier zijn slimme auto’s voor nodig. Auto’s die zelfstandig beslissingen kunnen maken, die anticiperen op gebeurtenissen op de weg. Auto’s die structuren van de weg interpreteren in plaats van alleen lijnen en strepen ‘lezen’, zodat ze ook bij bermen netjes op de weg blijven. Auto’s die weten waar ze zijn op de weg en ander verkeer herkennen. Daar is een giga groot geheugen voor nodig. Het geheugen dat Bosch aan het ontwikkelen is.

Hoe zit dat met hackattacks?
Een complete afdeling houdt zich bezig met deze ‘wegpiraten’. Bosch levert systemen waardoor de auto op verschillende niveau’s zwaarbeveiligd is. Mocht de auto (lees computer) een bedreiging waarnemen, dan gaat er meteen een signaal naar de Bosch cloud (denk aan de iCloud van Apple), hier worden allerlei gegevens opgeslagen. Vervolgens gaat de melding door naar de Bosch-afdeling die eventueel een update naar de auto (en naar andere auto’s) kan sturen. Cybercrime is echt een hot issue voor Bosch, ze leveren natuurlijk ook (huishoudelijke) elektrische apparaten.

Rijden we binnenkort allemaal elektrisch?
Schone lucht heeft hoge prioriteit bij Bosch. Er rijden al elektrische auto’s, scooters en e-Bikes rond. Maar wie denk dat diesel vergane glorie is heeft het mis. Bosch denkt deze brandstof nog zeker meer dan 10% schoner te kunnen maken. Bovendien is er voor zware trucks nog steeds geen goed alternatief voor diesel gevonden. Voorlopig blijft er dus een mix bestaan tussen brandstof en elektrisch.

Wanneer rijden we allemaal autonoom?
Wanneer er helemaal autonoom gereden gaat worden durven ze bij Bosch niet te zeggen. Dit heeft ook te maken met zaken als wetgeving en wegstructuur. Er is zelfs een ethics commision opgericht die op zoek gaat naar antwoorden op ethische vraagstukken. Want stel je voor dat een dodelijk ongeluk echt niet voorkomen kan worden, kiest de auto dan voor de jonge bestuurder die nog een heel leven voor zich heeft of voor de bejaarde bestuurder die al een heel leven achter zich heeft?

Lees ook:  In deze auto's rijdt de rest van de wereld, en wij (nog) niet

Stel je zit met een oudere auto…?
De connectiviteit waarmee weggebruikers met elkaar en de stad verbonden worden is op kortere termijn veel inzichtelijker. Met een simpele toepassing kunnen oudere auto’s geïnstalleerd worden met een SOS emergency call zodat er meteen contact met je wordt opgenomen bij een ongeluk. Met de Bosch automative cloud worden allerlei systemen van autonoom rijden tot huis(houd)apparatuur en van het vinden van parkeerplaatsen tot online je auto repareren met elkaar verbonden om ons het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Kom maar op met die toekomst!!

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Mercedes-Benz A-klasse 2018: Je meest innovatieve reismaatje 
‘De vierde generatie Mercedes-Benz A-Klasse wordt jouw beste reismaatje’. Tenminste, als ik...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *