De Galaxy Girls pakken tweede plek in de Junkyardrace!

Junkyardrace
Fotografie: Lars Oosterveen

Het is nog donker als ik om 7u30 met mijn auto het Circuitpark Zandvoort op rijd. Mijn koplampen schijnen op de pitbox waar de Galaxy Girls’ Space BMW staat. Vandaag rijden Janine Pronk-Venema, Mariska Miedema, Vivienne Weijs en ik de 6 uur durende Junkyardrace!

Liefde

Ik pak wat schoonmaakmiddel en een doekje want onze Space BMW (318 compact) kan wel wat liefde gebruiken. De andere dames zijn ook gearriveerd en samen poetsen we haar spacepak blinkend schoon. De laatste sponsorstickers worden geplakt en we are ready to go!

Rijdersbriefing

Maar eerst naar de briefing waar, geïllustreerd met video’s,  de circuitregels nog even haarfijn worden uitgelegd.  Met meer dan 100 coureurs zit de zaal goed vol en allemaal luisteren ze aandachtig mee.  Het valt me wel op dat wij, net als de twee voorgaande edities, het enige vrouwenteam zijn.

Vrije training

Het gaat net regenen als de vrije training van start gaat. We rijden allemaal een kwartiertje in de BMW om weer even te voelen hoe ze rijdt. De laatste race was in maart en dat is al even geleden. Vivienne heeft nog helemaal niet met de auto gereden dus voor haar wordt het de eerste keer. Ze is positief verrast als ze uit de auto komt: “Dat rijdt goed zeg!”

Voordat we gaan racen oefenen we de rijderswissels en overleggen we onze strategie nog een keer. We moeten namelijk minimaal 12 keer stoppen, hebben geen radiocommunicatie in de auto en moeten zuinig doen met de banden en benzine. We rijden tenslotte zes uur lang. Om het half uur wisselen we van rijder en ik mag de race starten.

Lees ook:  Hyundai introduceert de nieuwe KONA (oh én een robothond)

Let’s start!

Ik heb er ontzettend veel zin in en ben positief gespannen. De start gaat prima, we zitten al meteen bij de top drie en proberen onze rijderswissels zo te plannen dat we zo min mogelijk tijd te verliezen.  We maken zelfs een pitstop van 1:08. Supersnel! Wat ook snel gaat is de tijd. Voor ik het weet zitten we bijna op de helft van de race en liggen tweede. We besluiten om een gewaagde keuze te maken: we gaan de BMW maar één keer vol tanken. Met onze berekeningen kunnen we de race dan uitrijden, maar wel met een tot de nok toe gevulde volle tank.

Podiumplek

Maar wat blijkt? De marshall had onze tank niet helemaal volgegooid! Kunnen we de race zo wel uitrijden? Bij de laatste rijderswissel hebben we de tank nog maar voor minder dan een kwart vol en dat terwijl we wel echt gas moeten geven om de tweede plek te behouden… We besluiten om voor alles of niets te gaan en geven flink gas. En met resultaat, want we eindigen als tweede!!!

Na de prijsuitreiking bekijk ik onze gewonnen beker en de andere Galaxy Girls nog eens goed; het was een topdag met een topteam een topauto! Volgende keer zijn wij er zeker weer bij! De grote vraag: zijn wij dan nog steeds het enige vrouwenteam of zijn er meer dames die in de gaten krijgen dat racen (ook zonder licentie) het lekkerste is wat je kan doen met kleren aan!

Lees ook:  Elektrisch rijden en de zakelijke lease revolutie

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Smart forjeremy: Ready for take off?
Terwijl ik mezelf verplaats zie ik allemaal mensen de camera van hun...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *