Minder kilometers, minder kosten: tijd voor een andere autoverzekering?

 

De coronacrisis: we zijn alweer acht maanden onderweg. Van intelligente lockdown, naar versoepeling van de maatregelen en weer terug naar een gedeeltelijke lockdown. We werken meer thuis, trekken er niet meer zo snel op uit en brengen onze vrije tijd vooral door op de bank. Ondertussen staat onze trouwe vierwieler dienstbaar doch nutteloos op de stoep. 

Er zijn genoeg mensen die vanwege de pandemie hun kantoor al weken niet van binnen hebben gezien. Ook een weekendtrip naar familie aan de andere kant van het land zit er helaas voorlopig niet in; we mogen hen enkel digitaal begroeten. Op die manier zijn we praktisch aan huis gekluisterd, zetten we de benenwagen in waar nodig, maar maken we amper nog kilometers op de snelweg. Het is dan ook niet gek dat de auto zichtbaar minder gebruikt wordt, want wanneer stond jij voor het laatst in een ouderwetse, ellenlange file op de A1? Dat de auto in het algemeen vaker stilstaat, is ook zeker terug te zien in cijfers van verzekeraars.

Minder schadeclaims

Zo was er, zeker begin dit jaar, een flinke daling te zien in het aantal verkeersongelukken. In maart bleek uit cijfers van STAR, een samenwerking tussen politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeersbureau VIA, dat er 50 procent minder ongelukken waren. In gemeente Amsterdam was er zelfs 73 procent minder ongelukken. Ook merken autoverzekeraars dat er minder auto gereden wordt. Zo zien zij de omvang van de schadeclaims met betrekking tot verkeersongelukken sterk dalen. In het laatste kwartaal van 2019 bestreek het bedrag aan WA- en all risk claims zo’n 841 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2020 is dat bedrag met 31 procent gedaald naar 584 miljoen euro. 

Lees ook:  Naar deze vijf auto’s waren jullie het meest nieuwsgierig in 2023

Autoverzekering

Het feit dat je minder op de weg zit, kan ook in je voordeel werken. Los van het feit dat je minder benzinekosten hebt, kun je eventueel ook besparen op je autoverzekering. Heb je bijvoorbeeld een allrisk verzekering, maar is jouw wagen afgelopen maanden omgedoopt tot enkel boodschappenkar, dan zou je een (goedkopere) WA-verzekering kunnen overwegen. 

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je je auto juist méér gebruikt, of zelfs tijdens de coronacrisis besloot een auto aan te schaffen. Mensen die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar kantoor gaan, pakken nu sneller hun eigen auto om volle treinen en bussen te mijden. Is dat in jouw geval zo? Dan is een nieuwe auto verzekering afsluiten misschien ook een idee. Je aantal kilometers lopen op en ook dat is een belangrijk aspect bij het afsluiten van een verzekering. Zorg dat je aan het eind van het jaar niet ineens voor verrassingen komt te staan. 

Coronacrisis

De coronacrisis gaat ons allemaal niet in de koude kleren zitten. Ons ‘normale’ dagelijks leven ligt aan banden en in sommige gevallen komen de financiën ook onder druk te staan. Mocht je nou moeite hebben met het opbrengen van de kosten van je autoverzekering, stap dan naar je verzekeraar. Ze proberen er momenteel alles aan te doen om hun klanten op allerlei manieren tegemoet te komen, dus haal daar je voordeel uit. Ze zijn namelijk een stuk coulanter als het gaat om betalingsproblemen die veroorzaakt zijn door de coronacrisis. 

Headerfoto: Mats Bulters

Lees ook:  Afleidingen in het verkeer kunnen je duur komen te staan

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Speciale MINI voor het Britse bruidspaar
Stiekem keken we hier al een tijdje naar uit, The Royal Wedding!...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *