Alles over je autoverzekering én hoe je daar op bespaart

Een autoverzekering afsluiten doe je niet elke dag, dus neem er even de tijd voor. Veel particulieren willen graag snel een autoverzekering afsluiten, waardoor ze een mogelijke besparing laten liggen. Daarom leggen wij je uit welke autoverzekeringen er zijn en geven we je tips hoe je op je autoverzekering kan besparen.

Autoverzekering

Een autoverzekering is voor particulieren een van de meest kostbare schadeverzekeringen. Het is dan ook geen overbodige luxe om te kijken waar je eventueel op kosten kunt besparen. Begin in ieder geval met het kiezen van de juiste, meest passende auto verzekering. In de basis zijn er drie verschillende soorten dekkingen:

WA-dekking
In Nederland ben je verplicht om minimaal een wettelijke aansprakelijkheid (WA) motorrijtuigendekking af te sluiten als je met je auto de weg op gaat. Naast de WA dekking bestaat er ook Beperkt Casco en Volledig Casco dekking. De WA dekking dekt de materiële en de lichamelijke schade die je met jouw auto toebrengt aan anderen. Ook schade die je toebrengt met je aanhangwagen, caravan of vouwwagen – die is gekoppeld aan je auto – is gedekt. Schade aan je eigen auto, vervoerde zaken of bestuurder zelf, wordt met deze verzekering niét gedekt.

WA beperkt-casco-dekking
Bij een WA beperkt-casco-dekking is, naast de wettelijke aansprakelijkheid, in bepaalde gevallen ook de schade aan je eigen auto verzekerd. Dit geldt voor onder andere inbraak, diefstal, brand, storm, ruitschade en aanrijding met dieren.

WA plus casco-dekking
Bij een WA plus casco-dekking, ook wel ‘all risk’, zijn ook andere schade aan je eigen auto gedekt. Je bent dan verzekerd bij onder andere botsen, omslaan, slippen, van de weg raken en te water raken. Is jouw auto gestolen? Dan wordt de dagwaarde uitgekeerd. Hoe ouder de auto, hoe minder interessant deze autoverzekering wordt. In de meeste gevallen ligt bij veel verzekeringen het omslagpunt op vijf jaar.

Lees ook:  Wat een snoepje en alleen in Italië: de nieuwe elektrische YPSILON

Vergelijken

Bij een beperkt en volledig-casco-dekking zijn er toch nog enkele gevallen waarvoor je niet verzekerd bent. Denk hierbij aan slijtage en onderdelen die kapot zijn gegaan zonder dat er sprake is van een ongeval. Deze uitsluitingen worden altijd in de voorwaarden vermeld. Het is daarom zeker de moeite waard om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Je vindt op deze manier niet alleen de goedkoopste autoverzekering, maar ook de verzekering met de beste voorwaarden.

Tips

Daarnaast zijn er nog een aantal andere manieren om kosten te besparen op je autoverzekering. We zetten ze voor je op een rij:

 1. Neem geen buitenlanddekking
  Sommige verzekeraars bieden een aanvullende dekking op de standaard autoverzekering voor schade in het buitenland. Kom je nauwelijks in het buitenland? Dan heb je simpelweg niets aan deze uitgebreide verzekeringsdekking.
 2. (Vrijwillig) hoger eigen risico
  Je kunt ook een aantrekkelijkere premie krijgen door een hoger eigen risico op de cascodekking af te sluiten. Een hoger eigen risico leidt tot een lagere premie. Mocht je dan schade rijden, dan krijg je niet het hele bedrag vergoed, maar staat daar wel een aantrekkelijke premie tegenover.
 3. Vooruit betalen
  Kun je de autoverzekering één jaar vooruit betalen, dan kun je vaak rekenen op een gunstigere premie. Dit kan in sommige gevallen zelfs 6% premie schelen. Uiteraard moeten je financiële reserves het dan wel toelaten.
 4. Schade niet claimen
  Elk jaar dat je géén schade claimt, bouw je no-claim korting op. Zodra je wel een schade claimt, val je vijf schadevrije jaren terug en gaat je premie omhoog. Het kan dan interessant zijn om een schade uit eigen zak te betalen, zodat je een lage premie behoudt.
Lees ook:  Fiat Topolino: stadsauto of strandauto?

Header: door Lars Oosterveen Photography

Comments

comments

More from Rowan Peperkamp
Speels comfort: dit zijn de nieuwigheden van de Ford Focus ST-Line
Terwijl mijn ervaring met de vorige Ford Focus ST-line nog vers in...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *