Ondernemer? 6 redenen om een bestelauto aan te schaffen

bestelauto

De bestelautomarkt groeit hard. Zo is het aantal verkopen van elektrische bestelauto’s in februari met 180 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Ben je ondernemer en staat een bestelwagen hoog op je verlanglijstje? Dan zetten we voor jou een aantal (goede) redenen op een rij om de aanschaf van een bestelbus te verantwoorden.

 1. Ruimte
  Misschien een beetje een open deur (of laadklep), maar een bestelwagen onderscheidt zich uiteraard vanwege zijn functionele ontwerp. Een oogstrelend design is geen prioriteit, ruimte wel. Daarom lijken veel bedrijfsauto’s ook op elkaar. De auto’s zijn praktisch ingedeeld, dus de focus ligt op het interieur en de hoeveelheid ruimte die zich achter het laadschot bevindt. Eén ding kunnen we je verzekeren: er is geen enkele personenauto die het qua (bagage)ruimte wint van een bestelauto.
 2. Betrouwbaar
  Voor het zwaarste werk, haal je de beste paarden van stal. Dat geldt ook wanneer je wagen van groot belang is voor je dagelijkse werkzaamheden. Daarom zijn bedrijfswagens over het algemeen een stuk betrouwbaarder dan personenauto’s. Maar omdat je waarschijnlijk een flink aantal kilometers verslijt, is het wel belangrijk om bij de aanschaf van een bestelauto op de hoogte te zijn van specifieke aandachtspunten van dat model.
 3. Minder wegenbelasting
  Ook de maandelijkse kosten van een bestelauto zijn lager, aangezien je minder wegenbelasting hoeft te betalen. Hoeveel minder dat precies is, ligt aan de gewichtsklasse en de brandstof. Als particulier maakt het nogal een verschil of je op benzine of diesel rijdt. Voor een Volkswagen Caddy van 1200 kg betaal je al snel €364 euro per jaar aan wegenbelasting. Rijd je die diesel? Dan lopen de kosten op tot zelfs €1.000 per jaar.

  Als ondernemer betaal je standaard €304 per jaar aan wegenbelasting. Diesel óf benzine. Daarom kiezen veel ondernemers voor een bestelauto op diesel, omdat je dan ook nog goedkopere brandstof hebt.

  Die maandelijkse vaste lasten kun je overigens ook drukken door een geschikte verzekering af te sluiten. Je bestelauto verzekeren hoeft namelijk geen hogere wiskunde te zijn. Verschillende verzekeringen vergelijken helpt je al een eind op weg.
 1. Grijs kenteken
  Als ondernemer kun je je bestelauto op grijs kenteken zetten, wat je een aantal financiële voordelen oplevert. Dat kenteken is overigens niet écht grijs, maar gewoon geel. De term stamt echter uit de tijd dat het kentekenbewijs deel I van een bestelwagen nog grijs was. Anno 2021 is dat groen.

  Om op grijs kenteken te kunnen rijden moet je als ondernemer wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je ondernemer zijn voor de omzetbelasting en in het bezit zijn van een btw-nummer. Daarbij moet je bestelauto op jouw naam staan, en ben jij het rechtspersoon aan wie het btw-nummer is verleend. En naast dat minimaal 10 procent van de gereden kilometers zakelijk moet zijn, moet de bestelauto ook voldoen aan de voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken.
 1. Geen BPM
  De voordelen van een grijs kenteken zitten hem vooral in de kosten. De overheid wil ondernemerschap graag stimuleren, waardoor je als zzp’er of ondernemer bij aanschaf van een nieuwe bestelauto geen Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) hoeft te betalen.

  De BPM op bestelauto’s is standaard 37,7 % van de netto catalogusprijs. Als je een bestelauto op diesel aanschaft, tel je € 273 bij de 37,7% op. Koop je een benzine bestelauto? Dan trek je €1.283 van de 37,7 % af.
 1. Subsidie
  Ben je van plan een elektrische bestelauto aan te schaffen? Goed nieuws! Want naast de financiele voordelen van bestelauto verzekeren, kunnen Nederlandse ondernemers tot eind 2025 gebruik maken van een subsidiepotje van de overheid. De subsidieregeling loopt van 15 maart tot eind 2025, zoals afgesproken in het klimaatakkoord. Om in aanmerking te komen moet de bestelauto een actieradius hebben van minimaal 100 kilometer. Het subsidiebedrag is 10 procent van de nieuwprijs van de auto, met een maximum van van 5.000 euro.
Lees ook:  Hier moet je op letten bij het kopen van een telefoonhouder voor in de auto

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Jaguar I-PACE: De meest verleidelijke elektrische auto van nu?  
De Model S van Tesla was tot op heden toch de leukste...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *