Is het nog steeds leuk om achter het stuur te kruipen als de auto volledig elektrisch is?

Smart Elektrisch Rijden

Wij kunnen ons inmiddels geen autotest meer voorstellen zonder stekker. Automerken gaan massaal over. Ze moeten ook wel want per 1 januari 2035 mag je in Europa geen nieuwe auto meer verkopen op brandstof. Nederland telt inmiddels meer dan 316.000 volledig elektrische auto’s, en dat worden er dus jaarlijks meer. We gaan dus allemaal aan de stekker, én dat kan zelfs voor de meest fervente autoliefhebber best leuk zijn.

Vijf redenen waarom elektrisch rijden alleen maar voordelen heeft, óók emotionele:

1. Altijd power

Het feit dat je in een elektrische auto direct alle power tot je beschikking hebt als je het pedaal intrapt blijft een genot. Het is iets wat wij als testrijders alleen maar kenden van dure sportwagens of de allerduurste ev’s, maar nu kan dat dus ook in een nieuwe Smart Brabus. Van 0-100 km/u doet hij gewoon met drie vingers in zijn neus in 3,9 seconden!

Smart Brabus

2. Altijd stilte

In een elektrische auto is geen motorgeluid, en ook geen standje ‘burenruzie’ op de vroege ochtend, want tijdens het rijden maakt een 100% ev nagenoeg geen geluid. De banden, en de wind, dat is wat je hoort, en dat maakt rijden in een elektrische auto rustgevend. Dit is ook wat bestuurders van ev’s direct zijn gaan waarderen.

3. Nooit meer schakelen

Met een handgeschakelde brandstofauto filerijden in Nederland, een van onze grootste ergernissen. Je blijft maar roeren in de handbak, en je linkervoet danst van koppeling naar rempedaal en weer terug. In een elektrische auto is dit tafereel voorbij, want dankzij de automaat hoef je een stuk minder te doen tijdens het autorijden dan in een geschakelde brandstofauto. Daarnaast ligt een elektrische auto erg stabiel op de weg én in de bochten door een zware accu die onder in de bodem van de auto is gelepeld.

Lees ook:  Meer auto-inbraken in de winter: zo verminder je het risico

4. Minder belasting betalen

Hoewel de dagelijkse kosten van rijden in een elektrische auto door de oplopende energiekosten niet veel meer verschillen met een brandstofauto zijn er nog wel veel belastingvoordelen voor een kersverse elektrische rijder. Tot 2024 betaal je bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting, en ook geen BPM (dat is de aanschafbelasting). En als je bijvoorbeeld een toffe nieuwe Smart least dan betaal je over de eerste 30.000 euro in 2023 16% bijtelling in plaats van 22%.

5. Minder onderhoud

Tot slot nog zo’n fijn voordeel:  je hoeft minder naar de garage voor onderhoud. Nieuwe bougies, olie vervangen, nieuwe distributieriem of nieuwe koppeling, deze kosten heb je met een elektrische auto niet meer. In een elektrische auto zitten simpelweg minder draaiende onderdelen dan in een ev. En ook de banden en de remmen van een elektrische auto gaan langer mee omdat je afremt op de accu. Tenzij je er met een snelle Brabus vandoor gaat, dan moet je even een apart potje reserveren voor nieuwe banden 😉

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Mercedes-Benz EQC: Energizing
De komende jaren volgt er een explosie van nieuwe elektrische auto’s. En...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *