Verzekering elektrische auto duurder dan voor benzine auto

elektrische auto duurder dan voor benzine auto

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Logisch, want ze zijn beter voor het milieu en de overheid stimuleert de aanschaf van (tweedehands) elektrische auto’s volop. Elektrische auto’s zijn echter duurder om te verzekeren dan benzine auto’s.

Verzekering elektrische auto 150 euro per jaar duurder

Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat een verzekering voor een elektrische auto je gemiddeld 16 procent meer aan premie kost dan de verzekering voor een benzine auto met een vergelijkbare aankoopprijs. “Dat voel je ook in je portemonnee, want je betaalt voor de verzekering van elektrische auto gemiddeld 12,50 euro per maand oftewel 150 euro per jaar meer”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Bij vergelijkbare modellen verzekering elektrische auto nog duurder

Geld.nl is in het onderzoek uitgegaan van elektrische en benzine auto’s met een vergelijkbare aankoopprijs. Omdat elektrische auto’s vaak duurder zijn, krijg je dan te maken met een standaarduitvoering van de elektrische auto’s tegenover luxere uitvoeringen van de benzine auto’s.

“Zouden we vergelijkbare modellen en uitvoeringen hebben vergeleken, dus los van de aankoopprijs, dan zijn de verzekeringen voor elektrische auto’s zelfs gemiddeld 250 euro per jaar duurder dan voor benzine auto’s”, zegt Bulthuis.

Verzekering elektrische auto duurder door schadelast

Dat de verzekering voor een elektrische auto duurder is, komt doordat autoverzekeraars meer geld kwijt zijn aan schades bij deze auto’s. “Een elektrische auto is zwaarder dan een benzine auto, waardoor deze bij een botsing meer (letsel)schade veroorzaakt”, legt Bulthuis uit. Dit blijkt ook uit verschillende onderzoeken.

Daarnaast zijn elektrische auto’s vaak duurder en ingewikkelder om te repareren, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt voor de verzekeraars. Alleen de accu is bijvoorbeeld al een heel duur onderdeel. Dat verrekenen ze dus in een hogere premie voor elektrische auto’s.

Lees ook:  Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

Premieverschillen bij elektrische auto’s groot

Wil je een elektrische auto kopen, ga dan niet zomaar naar je huidige autoverzekeraar om deze te verzekeren. De premieverschillen tussen de verzekeraars onderling zijn namelijk groot. Volgens Geld.nl is het verschil tussen de goedkoopste en gemiddelde premie bij elektrische auto’s gemiddeld 27 euro per maand. Het loont dus om eerst te kijken welke autoverzekeraar voor je elektrische auto de voordeligste premie heeft.

Elektrische auto duurder dan benzine auto?

Om te bepalen of een elektrische auto voordeliger is dan een benzine auto, spelen natuurlijk nog veel meer zaken mee dan alleen de autoverzekering. Voordelen bij een elektrische auto zijn dan je (nog) geen wegenbelasting betaalt en dat laden meestal goedkoper is dan benzine tanken. Bovendien heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig en kun je subsidie krijgen bij de aankoop. Daar staat tegenover dat de aanschafprijs van een elektrische auto veel hoger is dan bij een benzine auto. Voor een goede afweging is het dus belangrijk om te controleren of je die investering kunt doen en alle overige kosten mee te wegen.

Headerfoto: Opel Mokka-e. Lees alle rijtesten met volledig elektrische auto’s hier.

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Een exclusief kijkje bij MINI design
Waar kun je de beleving van MINI nou beter ervaren dan in...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *