Afleidingen in het verkeer kunnen je duur komen te staan

smartphonegebruik

Uit onderzoek blijkt dat we tijdens het autorijden meer en meer afgeleid worden door onze smartphones, maar ook door de touchscreens in onze auto’s. Afleidingen die je duur kunnen komen te staan.

Volgens de wet is het verboden om een smartphone te gebruiken tijdens het rijden. Een boete voor het rijden met een smartphone in je hand kost je 380 euro. Los van het geld wat je kwijt bent voor het checken van een berichtje is het gevaarlijk, omdat je minder oog hebt voor het verkeer. Je reactievermogen neemt af. En zoals ze zeggen: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Snel je telefoon pakken om een kort berichtje te sturen dat je later arriveert. Even een tekstberichtje lezen tijdens het rijden, of via het touchscreen in je auto muziek vinden waar je blij van wordt. Je navigatie instellen terwijl je rijdt. Het zijn zomaar wat voorbeelden van afgeleid worden tijdens het rijden.

Afleiding

Uit onderzoek van het onderzoekscentrum van Allianz, dat in 2022 is uitgevoerd, blijkt dat we ons snel laten afleiden. Zo geeft zestien procent van de respondenten toe weleens berichten te sturen tijdens het rijden. Ruim eenvijfde van hen zegt berichtjes te lezen als ze onderweg zijn. En bijna negen op de tien bestuurders laat zich afleiden door het touchscreen in hun auto om muziek op te zetten. Overigens is eenderde van die bestuurders tussen de 18 en 24 jaar oud. Relatief onervaren rijders dus.

En nu denk je vast, ja maar die touchscreens zitten nou eenmaal in die auto’s. Je hebt gelijk, bijna de helft van de auto’s op de weg hebben touchscreens. En ruim de helft van de respondenten uit het onderzoek van Allianz zegt daar gebruik van te maken tijdens het rijden. Uit het onderzoek blijkt ook dat sommige veiligheidsfeatures op auto’s zoals lane assist -die aangeeft wanneer je de witte lijnen op de weg raakt- blijken te worden misbruikt. Daarmee wordt bedoeld dat bestuurders lane assist gebruiken om even hun handen vrij te hebben om hun touchscreen of smartphone te bedienen.

Lees ook:  Vrouwen in de autosport: ‘talent heeft geen gender’

Goed nieuws

De cijfers uit het onderzoek laten zien dat het gebruik van smartphones en touchscreens tijdens het rijden flink gestegen is ten opzichte van onderzoek dat de verzekeraar in 2016 heeft gepubliceerd. Gelukkig is er ook nog wat goed nieuws te melden, aldus de verzekeraar, want we zijn minder gaan bellen met een smartphone in onze hand. Dat is met bijna 10 procent afgenomen ten opzichte van 2016. 

Dure berichtjes

Al dat ge-app en gebel heeft in 2022 overigens tot 180.000 bekeuringen geleid, meldt de politie. De monocam die aan veel viaducten hangt en ook de touringcars die worden ingezet, waardoor agenten van bovenaf in auto’s kunnen kijken, hebben tot een enorme stijging van prenten geleid. En dat zijn alleen nog maar de cijfers van de politie, want ook boa’s mogen boetes uitdelen en daar zijn geen cijfers van bekend. Heb je dus net bespaard door een Allianz Direct autoverzekering af te sluiten, moet je alsnog diep in de buidel tasten voor een boete. Mocht je er nog niet uit zijn, want de juiste verzekering vinden is als een speld zoeken in een hooiberg, dan doe je er verstandig aan een autoverzekering te vergelijken.

Verzekerd?

De boodschap moge duidelijk zijn: laat je niet afleiden in het verkeer en hou je ogen op de weg. Want hoewel je auto misschien wel goed verzekerd is of wordt, kunnen de kosten zomaar nog hoger oplopen dan de alleen die boete. De verzekeraar kan namelijk bij een ‘vermoeden’ van smartphonegebruik in combinatie bij een schade en/of letsel een beroep doen op de zogenaamde ‘uitsluitingsgrond’, daarmee kan nalatigheid of roekeloosheid worden geconstateerd. Bijvoorbeeld als je in combinatie met hoge snelheid afgeleid werd door je smartphone, en daardoor een ongeluk hebt veroorzaakt of had kunnen voorkomen. Wees dus verstandig, voor je portemonnee, voor jezelf en voor andere weggebruikers.

Foto header: Lars Oosterveen | FemmeFrontaal.nl

Lees ook:  In deze auto's rijdt de rest van de wereld, en wij (nog) niet

Comments

comments

Written By
More from Jolie Jacobs
Vrouwen in de autosport: ‘talent heeft geen gender’
Uit onderzoek van de Belgische analyst Candice Bouzendorff blijkt dat bijna één...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *