Fiat Topolino: stadsauto of strandauto?

Fiat Topolino

Fiat heeft de markt van de duurzame stadsauto’s aangeboord met de elektrische Topolino. Een hipper dan hip retro karretje voor iedereen die zijn bromfietscertificaat op zak heeft. Maar is het nou een stadsauto of een strandauto? En is het nou een Topolino of een Jolly?

Blij verrast waren we toen Fiat meldde dat de Topolino terug in het straatbeeld te zien zou zijn. Uiteraard gaat het om een retroversie, want de originele Topolino zien we nog maar zelden rondrijden. Het kleine gebakje is in twee versies te krijgen. De dichte versie en de ‘open’ Topolino Dolcevita variant. Op beide is één pastelkleur te krijgen, namelijk Verde Vita. En al zeggen we het nog zonder de auto in eigen persoon te hebben aanschouwd: prachtig!

Jolly of Topolino?

Dat gezegd hebbende doet deze nieuwe Topolino ons meer denken aan de Fiat Jolly dan aan de originele Topolino. De neus, de proporties, de koplampen; we vinden het allemaal terug op de Jolly. Vergelijk het zelf maar eens. De Jolly was een auto waar charme en plezier over elkaar heen buitelden en bedoeld was als pure strandauto. En ja, dat heeft deze Topolino in potentie ook.

De naam Topolino betekent overigens muisje. In dat licht gezien, begrijpen we de keuze voor de naam iets beter. Want door de lengte van 2,41 meter is het een auto die voor groot gebruiksgemak zorgt in de drukte van de stad. Zoals een muis weinig plaats inneemt, zal ook deze Topolino worden nagekeken als het dwars op de stoeprand wordt geparkeerd. ‘Romeins parkeren’ noemen we dat bij Femme Frontaal.

Lees ook:  FemmeFrontaal stapt in het prototype van de nieuwe Škoda Superb

Wel binnen de ring blijven

Een groot voordeel is de volledig elektrische aandrijflijn, waardoor zowel de uitstoot als de geluidsoverlast in drukke stadscentra verminderd wordt. Met een topsnelheid van 45 km/u is en blijft het wel een stadsauto die je vooral binnen de ring moet gebruiken. Dat is ook te merken aan de batterij van 5,4 kWh die een range heeft van 75 kilometer. Fiat claimt dat de oplaadtijd vier uur bedraagt.

Fiat zou Fiat niet zijn als er niet wéér een paar bijzondere details in verwerkt zitten. Sowieso is het interieur uiteraard weer zeer stijlvol aangepakt. Eenvoud en stijl lijken bij Fiat continue de boventoon te voeren. Iets anders wat opmerkelijk is: de twee stoelen staan niet op dezelfde lijn. Tussen de bestuurder en de passagier kan een koffer geplaatst worden. En zo herbergt de Topolino meer strategische opbergruimtes.

Ff douchen!

Daarnaast heeft deze stadsauto nog een aantal opties waardoor onze wenkbrauwen als vanzelf omhoogschoten. Zo kan de gesloten versie gepersonaliseerd worden met stickers met een houteffect op de deuren. En op de open versie kun je kiezen voor dakstickers met de strepen van een zomertent. Hé, zien we daarmee toch weer wat van de Jolly terug?!

De meest opvallende optie is deze: een douche! Voor als je terugkomt van een dagje strand. Dan moet je wel in Scheveningen, Haarlem of in één van de Zeeuwse steden of dorpen wonen, anders red je het niet met de range. Om het strandgevoel te versterken zijn er verschillende items die je kunt kopen waaronder twee stoelhoezen die je als strandhanddoeken kunt gebruiken. Uiteraard zijn al deze gimmicks in de kleur Verde Vita uitgevoerd.

Lees ook:  Mercedes-Benz CLE Coupé: Keeping it classy

Wanneer (en of) hij in Nederland te verkrijgen is, is nog niet duidelijk. Maar vanaf november kun je er een in Italië kopen. Wij zeggen: een huisje aan het Gardameer of in La Grande Bellezza aanschaffen en doe er dan meteen zo’n Topolino bij. Want strand- of stadsauto, mooi en handig is hij sowieso.

Comments

comments

Written By
More from Jolie Jacobs
DS7: Moeiteloos stijlvol
Als de Fransen iets kunnen is het wel moeiteloos stijlvol voor de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *