Citytrips met de elektrische auto: drie bestemmingen

Er is niets handiger dan op pad gaan met je eigen auto. Ook met een elektrische auto kun je dit tegenwoordig makkelijk doen. Met een beetje onderzoek over de route en laadmogelijkheden, is het inpakken en gaan. Dit zijn de top drie bestemmingen voor citytrips waarvoor wij de elektrische auto direct zouden pakken.

Londen, 500 kilometer

Londen is een uitstekende stad voor een citytrip. Je raakt er niet uitgekeken, zo groot is het. Natuurlijk staan trekpleisters als Big Ben en Piccadilly Circus op je lijstje, maar wees niet bang om de dertien boroughs van Inner London te bezoeken. Daar kun je het ware hart van de stad ervaren. Denk aan de musea in The South Bank, winkelen in SoHo of de markten van Notting Hill.

Londen is relatief dichtbij en je kunt een deel van de reis per boot of trein afleggen. Terwijl je wacht, laad je je auto op voor het volgende stuk, bijvoorbeeld bij de Eurotunnel. Een grote actieradius is daarom niet vereist. Sterker, een stadsauto, zoals de welbekende BMW i3, is wellicht zelfs de beste optie. 

Daarmee kun je eenvoudig door Londen zoeven. Parkeren doe je in een handomdraai. Handig om te weten: met een elektrische auto ben je vrijgesteld van de Congestion Charge en hoef je niet te betalen om de Ultra Low Emission Zone (ULEZ) te betreden.

Milaan, 1000 kilometer

Vertrekt je roadtrip vanuit Nederland, dan is Milaan een van de eerste grote steden die je tegenkomt in Italië. De reis daarnaartoe is het alleen al waard voor de prachtige route, die je door Duitsland, Frankrijk en de Zwitserse Alpen leidt. 

Lees ook:  Vastberaden op het ijs met de Volvo EX30

Milaan is een fantastische stad om cultuur te snuiven; er is kunst, architectuur, mode, geschiedenis en natuurlijk geweldig eten. En op een steenworp afstand heb je prachtige natuur in de vorm van meren en gebergten.

Hoewel Italië iets achterloopt op het gebied van elektrisch rijden, zijn er in Milaan meer dan 800 laadstations en vind je deze tevens overal langs de (snel)wegen in het land, én langs de snelwegen in de landen die je passeert. Met een auto met een flinke actieradius kun je er al in 15-18 uur rijden zijn.

Kopenhagen-Oslo, 750-1.250 kilometer

Oslo is misschien wel de meest ideale plek als je een stedentrip met een elektrische auto wilt maken. Nergens in Europa zijn elektrische auto’s populairder dan in Noorwegen. In 2022 waren 4 op de 5 nieuw verkochte auto’s een EV. Een jaar eerder was het marktaandeel van elektrische auto’s 15,5 procent, en dat percentage is alleen maar gestegen. 

Je zit er niet verlegen om voorzieningen; overal zijn wel laadpalen te vinden – ook onderweg. Vanwege de afstand is een grote, comfortabele grote elektrische auto, zoals de Audi e-tron Sportback, de beste match. 

Een stedentrip naar Oslo is dus praktisch, maar daar doe je het niet voor. Gelukkig is het tevens de bruisende hoofdstad van een schitterend land. Het is een hippe, gezellige plek vol cultuur en lekker eten. 

En het is groot (of klein) genoeg om het in een handvol dagen écht te kunnen meemaken. Vergeet ook vooral niet een dagtrip te maken naar de fjorden. Als je de tijd hebt, kun je op de heen- of terugweg nog een korte detour maken naar Kopenhagen.

Lees ook:  Vrouwen in de autosport: ‘talent heeft geen gender’

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Kiekeboe de nieuwe Renault Twingo
Ladies, er is een nieuwe Twingo! Twintig jaar na de lancering van...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *