Welke verzekering kun je afsluiten voor jouw bolide?

Als je een auto hebt en je wilt deze rijden, dan moet je deze auto van een verzekering voorzien. Een verzekering is niet alleen bedoeld om aan je plicht te voldoen, het voorkomt ook dat jij in de problemen komt. Als je ooit schade hebt opgelopen aan je auto, weet je waarschijnlijk dat dit een dure grap is; een klein krasje kan je al snel honderden euro’s kosten. Je moet er dus niet aan denken wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk en je auto in de kreukels ligt.

Met een autoverzekering kun je wellicht deze kosten opvangen. Als je een auto verzekering afsluit, zul je zien dat je kunt kiezen uit meerdere varianten. Welke voor jou de beste is, hangt af van de leeftijd van je auto. Wij laten je daarom zien welke criteria je verzekeraar hanteert, zodat je de beste optie kunt kiezen.

Je moet altijd een basisverzekering afsluiten

Een autoverzekering bestaat uit meerdere onderdelen. Wat je altijd moet kiezen, is de basisverzekering. Je verzekeraar kijkt altijd naar de leeftijd van je auto omdat men uitgaat van de dagwaarde van de auto. Hoe ouder je wagen is en hoe meer kilometers, hoe lager de dagwaarde zal zijn. Dat betekent dat wanneer je met een nieuwe auto schade oploopt, de kans groot is dat de schade hersteld kan worden, omdat je wagen dat nog waard is. Rijd je je oude bakkie in de prak, dan is het zeer de vraag of de schade gerepareerd kan worden, omdat deze kosten boven de waarde van je wagen kunnen uitstijgen. In dat geval is het veel beter om een andere auto te kopen. Het kan namelijk niet uit om veel geld in een oude auto te investeren. Zoek je een goede polis voor je auto, dan hoef je enkel te kijken naar de leeftijdscategorie van je auto. Er zijn er drie en die zullen we in het onderstaande nader toelichten.

Lees ook:  Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

Welke opties heb je als je een verzekering wilt afsluiten?

Voor nieuwe wagens, dat wil zeggen auto’s die maximaal zes jaar oud zijn, is een allriskverzekering de beste. Met deze polis kun je alle vormen van schade laten herstellen, dus ook wanneer je deze schade zelf toegebracht hebt. Voor wagens tussen de zes en negen jaar oud, wordt de WA+ verzekering aangeraden. Dit pakket kun je niet gebruiken voor schade die je zelf aan je wagen veroorzaakt hebt tijdens een ongeluk. Wel kun je contact met je verzekeraar opnemen wanneer je schade hebt door een inbraak in je auto, door een aanrijding met een loslopend dier of door extreem weer. Kleine schadeposten zijn namelijk nog de moeite van het herstellen waard. Heb je een auto van negen jaar of ouder? Dan kan een reparatie soms niet meer uit. Voor deze wagens kan een WA-basisverzekering daarom de beste keuze zijn. Met dit pakket voldoe je aan je wettelijke plicht, maar je kunt er zelf geen schade mee laten herstellen. Dit is daarmee ook de voordeligste polis die er is.

Je verzekering op maat maken met extra polissen

Een goede verzekering is er een die geheel op je wagen is afgestemd. Je kunt daarom ook nog extra polissen toevoegen aan je pakket. Zo kun je een inzittendenverzekering toevoegen waarmee je je passagiers altijd schadeloos kunt stellen, mocht er iets gebeuren. Ook kun je pechhulp toevoegen. Met deze optie kun je altijd een monteur laten komen wanneer je wagen ineens diensten weigert. De monteur zal het euvel traceren en indien mogelijk herstellen. Lukt dit niet? Dan kun je vervangend vervoer aangeboden krijgen.

Headerfoto: Mats Bulters

Lees ook:  Airbag Anekdotes: “Gas! Vluchtstrook! Flitste het door mijn hoofd. Een enorme klap volgde”

Comments

comments

More from Odiel Mennink
6 x inspiratie tips voor je garage
Wanneer je de garage niet gebruikt om je auto in te stallen,...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *