Ferrari F80: De perfecte combinatie van ballerina en bodybuilder of een Formule 1-auto waar je je boodschappen in kunt doen

De Ferrari F80 is dé nieuwste supercar die de Italiaanse sportwagenmaker presenteert, en geloof ons: dit is niet zomaar een nieuwe bolide. Deze auto is de overtreffende trap van alles wat Ferrari al sinds de iconische GTO in 1984 zo goed maakt: extreme kracht, baanbrekende technologie, en een design dat je laat duizelen. De F80 is een zeldzame parel – er worden maar 799 exemplaren gebouwd – en hij blaast je letterlijk omver met zijn hybride power van maar liefst 1.200 pk.

Krachtpatser met een groen hart

Ferrari laat zien dat hybride geen synoniem hoeft te zijn voor saai. Onder de motorkap van de F80 schuilt een V6 hybride aandrijflijn die net zo bruut presteert als een achtbaan in vrije val. Met een duizelingwekkende 1.200 pk is dit de krachtigste productieauto die ooit uit Maranello is gerold. Stel je voor: je combineert het brute vermogen van een Formule 1-wagen met het gemak van een auto die je gewoon door de stad kunt sturen. Willen we dat niet allemaal?

Circuitbeest én dagelijkse cruiser

Deze krachtpatser is dus niet alleen geboren voor het circuit, maar ook verrassend toegankelijk voor de openbare weg. Alsof je een wilde tijger als huisdier hebt waar je ook nog mee kan knuffelen. Dankzij de ingenieuze hybridetechnologie en slimme lay-out rijd je met gemak naar je werk, terwijl de F80 op zondag klaarstaat om het asfalt van je favoriete circuit te verslinden. Ferrari heeft namelijk niet alleen gekeken naar brute kracht, maar ook naar gebruiksgemak.

Formule 1-techniek op je oprit

Net zoals de GTO en F40 destijds hun kracht leenden van de Formule 1-wagens van de jaren ’80, doet de F80 dat tegenwoordig ook. Ferrari gebruikt dezelfde hybride V6-aandrijflijn als hun Le Mans-winnende 499P. De technologie die normaal gesproken op het circuit wordt beproefd, vind je nu in de F80. Het lijkt alsof je een raket bestuurt die bij elke gaspedaaltrap direct van start gaat. Geen vertraging, gewoon direct explosieve kracht.

Lees ook:  Ontdek Frederique: van ijsdriften in Noorwegen tot E30 als daily drive - onze nieuwe redacteur

Een cockpit zoals je nog nooit hebt gezien

De F80 ziet eruit alsof hij zo van de set van een sci-fi film is gerold. Het ontwerp is superscherp en gespierd, en zelfs de cockpit is pure autosportmagie. Ferrari noemt het ‘1+’-concept: de bestuurder staat centraal, met precies genoeg ruimte voor één passagier. Een cockpit die bijna doet denken aan een straaljager, maar dan met net genoeg comfort om zonder problemen een roadtrip mee te maken.

Raket op wielen

De aerodynamica van de F80 is zo extreem dat het voelt alsof je in een raket zit, maar dan op wielen. De actieve achtervleugel, die bijna net zo groot lijkt als een surfplank, zorgt samen met de diffuser en de vlakke onderkant voor meer dan 1.000 kg downforce. Dat betekent dat deze Ferrari niet alleen snel is, maar ook nog eens als een huis op de weg ligt.  Zelfs als je richting de 250 km/u gaat. Voeg daar vierwielaandrijving en uit de racewereld afkomstige remmen aan toe, en je hebt een auto die elke bocht als een volleerd ballerina danst, maar met de kracht van een bodybuilder.

Comments

comments

More from Evelin Dorssers
Vlog: Michelin Pilot Sport 4S band getest tijdens de Michelin Passion Days!
Michelin kennen we natuurlijk van de Crossclimate band, het alternatief voor een vierseizoenen...
Read More
Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *