Zeg je Mazda, dan denk je waarschijnlijk aan de waardevaste CX-5, de sportieve MX-5 of misschien nog aan de 6 uit een vorig leven. Maar nu is daar de Mazda 6e. Volledig elektrisch. En een sedan. Het is de tweede 100% EV van Mazda (na de vrij tamme MX-30), maar de eerste die mogelijk wél meedoet in de grote EV-competitie.
Van 626 naar 6e
Een vleugje nostalgie is op z’n plaats. Mijn rijexamen haalde ik toen ik 18 was in een Mazda 626, de voorvader van de 6. Sinds 2003 verkocht Mazda wereldwijd zo’n 4 miljoen exemplaren van de 6, dus ja, we hebben hier met een zwaargewicht te maken. Maar waar vroeger alles ‘Made in Japan’ was, kreeg deze elektrische Mazda hulp uit China. De 6e deelt z’n basis met de Changan Deepal EZ-6. Overspel? Nee hoor. Tegenwoordig swingen bijna alle merken met elkaar. Mazda sluit gewoon wat laat aan bij de party.
Looks
Hoera, geen SUV! De Mazda 6e is een lage, langgerekte vijfdeurs sedan met coupé-allures, met een actieve achterspoiler die boven de 90 km/u automatisch uitschuift. De lijnen zijn strak, horizontaal en gestroomlijnd. De horizontale LED-achterlichten, vier ronde lichtcirkels en frameloze ramen geven ‘m wel iets sportiefs. En die signature wing voorop? Die licht op bij het opladen, als een soort gloeiende glimlach.




Er zijn acht kleuren, waarvan Soul Red Crystal nog altijd een favoriet is. Ik reed echter in de Melting Copper kleur. Ook tof: de aerodynamisch ontworpen 19-inch velgen met vijf dubbele spaken.
Binnenin is het een oase van rust. Geen knoppenfestijn, maar een minimalistische cockpit waarin Japanse esthetiek en luxe materialen samenkomen. Het dashboard lijkt te zweven, en doet me even aan niks van Mazda denken. De draaiknop in het midden, het kleine infotainmentsysteem midden op het dashboard. Alles is weg. Alles is minimalistisch en oogt chique.
De Takumi Plus uitvoering trakteert je op Nappa-leder met suède (hier reed ik ook in), een panoramadak én 14 speakers van Sony. Geluid? Subliem. Buiten de auto kun je zelfs een deuntje laten klinken.
Comfort & techniek
De zitpositie is top. Veel instelmogelijkheden, ook voor langere benen. De Mazda 6e verwelkomt je à la Japanse gastvrijheid: spiegels klappen uit, deurhendels schuiven naar buiten en de stoel glijdt vriendelijk achteruit om je in te laten stappen. Eens binnen, schuift alles terug naar jouw ideale setting. Omotenashi (betekent: gastvrijheid) met een vleug tech.

Maar dan… de voice control. “Hi Mazda,” roep ik vrolijk. Een diep warme mannenstem antwoordt: “I’m here.” Tot ik een simpele opdracht geef, waarop hij me niet begrijpt. Mijn Engels is kennelijk roestig. De spraakherkenning zou in negen Europese talen werken, maar het systeem blijkt in de preproductieversie nog wat test dates (lees: data) nodig te hebben.
Het infotainmentsysteem (14,6 inch) is mooi, maar alle technische functies zijn volledig schermgericht. Voor de gewoontedier jammer, want Mazda stond altijd bekend om zijn gebruiksvriendelijke (draai)knoppen. Airco via touchscreen, stoelverwarming via submenu’s, ruitenwissers aan of uit via datzelfde menu… het is soms net een speurtocht naar simpele functies, waardoor ik onderweg best afgeleid raak (maar daarover later meer). Gelukkig kun je wél zelf widgets instellen op het homescreen en went het natuurlijk snel als je ervaring hebt met de auto.


Terugkomend op het ‘schermgerichte’ verhaal, zou ik Mazda het volgende willen meegeven: haal die klassieke ruitenwisserbediening (dat pookie) weer uit de oude verpakking. Want het systeem dat Mazda (maar bijvoorbeeld ook bij de duurdere Lucid) nu gebruikt om de ruiten droog te wissen is niet handig. Waarom? A: Ik moet nu via het menu de ruitenwissers aan- of uitdoen als ik vind dat de ‘automatische’ modus te traag of te snel werkt. En B: Om de juiste snelheid handmatig te vinden moet ik in het menu weer een volgordelijk rijtje af van ’traag-‘, ‘snel-‘ en ‘heel snel’ wipen. Dus C: Dit kost te veel tijd en zorgt ervoor dat mijn ogen niet op de weg gericht zijn. Oók de zijspiegels wil ik onderweg nogal eens aanpassen, omdat je pas onderweg pas merkt, ‘Mèh ik wil het toch iets anders’, ook dan moet ik dit via het menu van de Mazda 6e aanpassen.

Dat gezegd hebbende. Bonuspunten: een frunk van 72 liter, een flinke kofferbak (466 liter, groter dan die van een Model 3) en een achterbank die neerklapt tot ruim 1.000 liter laadruimte.
Drive
Onder de kap vind je een elektromotor op de achteras. Je kunt kiezen uit twee accupakketten: een 68,8 kWh en een 80 kWh Long Range. Wij reden de variant met de kleinere batterij, goed voor een actieradius tot 479 kilometer (WLTP). De Long Range haalt zelfs 552 kilometer.
In de praktijk is de 6e snel genoeg (0-100 in 7,6 seconden), stil en verrassend dynamisch. Achterwielaandrijving, een uitgebalanceerde gewichtsverdeling en een sportstand die zelfs de spoiler vast laat uitschuiven geven ‘m karakter. Toch voelt hij zwaarder dan bijvoorbeeld een Model 3. De vering is sportief stevig, wat op Belgisch asfalt minder fijn is, but hey, hoe vaak rijd je daar. Pluspunt vind ik ook echt de stilte in de cabine, er is weinig windgeruis, ook bij 130 km/u.

Je hebt keuze uit rijmodi Normal, Sport en Individual. In die laatste kun je regeneratief remmen zelf instellen in vier niveaus. Alleen ook hier geldt: dat menu zit verstopt achter meerdere schermlagen. Het duurde dan ook even dat ik doorhad dat je via de Individual Mode dus de remgeneratie kan aanpassen. Dat mag echt intuïtiever.
Laden
Met de 68,8 kWh LFP-batterij zit je in 24 minuten weer van 10 naar 80%, snel zat voor een koffiestop met croissant en espresso. De Long Range-versie laadt, ironisch genoeg, trager: tot 90 kW, wat neerkomt op zo’n 47 minuten voor hetzelfde percentage. Waarom Mazda hiervoor koos? Het platform voor de NMC-batterij bestond al. De Long Range (met NMC-batterij) ondersteunt wel snelladen, maar dus met een lagere laadsnelheid. De Mazda6e met Standard Range is eigenlijk speciaal toegevoegd voor de Europese markt en heeft een LFP-batterij. Die batterij neemt meer ruimte in dan een NMC-variant, wat de verschillen in actieradius verklaart.
Kort gezegd: kies je voor sneller laden, dan ga je iets korter. Ga je liever langer, dan moet je wat meer geduld hebben bij het laadstation.
Mazda introduceert tegelijk een eigen Mazda Charging App, waarmee je via één app toegang krijgt tot duizenden laadpunten in Europa. Slim, zeker voor zakelijke gebruikers.
Value for money
De exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar verwacht een instapprijs net onder de €45.000. Daarmee is de Mazda 6e duurder dan een Tesla Model 3 en BYD Seal, gelijk geprijsd aan de Kia EV6, maar scherper geprijsd dan een BMW i4 of Polestar 2. De Long Range zal circa €2.000 meer kosten.

En blijkbaar is de zakelijke markt al om: 250 auto’s zijn al verkocht aan bedrijven, en 2.500 mensen hebben zich geregistreerd voor meer info. Niet gek, want dankzij de lage bijtelling nog dit jaar (17%) en de prima range is dit nu ook een logische keuze voor leaserijders. De Takumi-uitvoeringen zijn rijk uitgerust met onder meer adaptieve cruise control, head-up display, stoelverwarming en die fameuze spoiler.
Specs:
Mazda6e
Max. power: 190kW/258 PS
Max. torque: 320 Nm
0-100 km/h: 7,6 sec
Top snelheid: 175 km/u
Mazda6e Long Range
Max. power: 180kW/245 PS
Max. torque: 320 Nm
0-100 km/h: 7,8 sec
Top snelheid: 175 km/u