Marie-Claire: Groene brandstof, het kan wel!

Als je vraagt aan mensen wat groen gas is, dan kijken ze je vragend aan, ontdekte Marie-Claire van den Berg. De journalist, publicist en documentairemaker stuitte op deze groene brandstof tijdens haar pogingen om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven. Zij maakte hierover de webdocu 'Plankgas!'.

Als je vraagt aan mensen wat groen gas is, dan kijken ze je vragend aan, ontdekte Marie-Claire van den Berg. De journalist, publicist en documentairemaker stuitte op deze groene brandstof tijdens haar pogingen om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven. Zij maakte hierover de webdocu Plankgas!.

Tijdens het schrijven van haar boek ‘Groen doen’ moest ook Marie-Claire haar auto eraan geloven. “Ik had zo’n oude marktplaatsrammelbak, een onzuinige Volvo V40 die heel veel benzine slurpte.” Het milieuvriendelijkste alternatief is natuurlijk geen auto, maar dat vond Marie-Claire niet realistisch genoeg en ook niet inspirerend voor anderen.
Het eerste wat de groen-doener dacht was: de elektrische auto, want dat is het aller groenste en schoonste wat er is. Het bleek echter niet voor haar weggelegd. “Ik heb een gezin met twee kinderen en een forse man. Het kleinste elektrische autootje begon al bij een bedrag 35.000 euro. En na 90 kilometer stonden we gewoon stil.”

Schoner dan elektrisch rijden
In een onderzoek las Marie-Claire over groen gas, een brandstof waar ze nooit eerder van had gehoord. “Ik dacht: als vrijwel niemand erop rijdt, dan zal het wel niks zijn. Ik ging mij erin verdiepen en ontdekte dat het net zo schoon en soms zelfs schoner is dan elektrisch rijden. Ik ben in 2011 begonnen en dacht, als blijkt dat het niets is ga ik op zoek naar een ander alternatief.”

Klimaatneutrale koeienschetenMarie-Claire_plankgas femmefrontaal
Groen gas is in feite aardgas vermengd met biogas. Dit biogas wordt in Nederland gemaakt: van koeienpoep, van mensenpoep, gft-afval, gemaaid bermgras. In Amsterdam is de riolering rechtstreeks aangesloten op een vergister waar je je auto op kunt aftanken. Je kunt er op rijden, je bent minder afhankelijk van benzine en diesel van ver weg. Maar bijna niemand kent deze oer-Hollandse groene brandstof. Daar moest verandering in komen, vond Marie-Claire.
Middels crowd funding realiseerde zij samen met televisiemaker Daan van Alkemade de veertiendelige documentaire Plankgas!. In iedere aflevering behandelt Marie-Claire een ander onderwerp. Van klimaatneutrale koeienscheten tot de kracht van rottend afval. En van een omgebouwde Porsche die rijdt op poep tot een overheid die enkel focust op elektrisch rijden. Met de webdocu hopen de twee groen gas meer op de kaart te zetten. “Met de film willen we een gevoel overbrengen van: ‘het kan wel!’.”

Tank-App
Marie-Claire rijdt nog altijd op groen gas. In haar Opel Zafira zit een noodtank met 10 liter benzine voor als ze ergens strandt zonder gas. Tijdens een vakantie in Frankrijk bijvoorbeeld, daar is het product nauwelijks verkrijgbaar. Maar ook in Nederland houdt het aantal verkooppunten niet over. De 4.000 mensen die op dit moment op groen gas rijden kunnen bij 130 tankstations terecht. Daar heeft Marie-Claire een handige oplossing voor gevonden. “Als ik op een rijtje zet waar ik tank, dan zijn dat vier vaste stations. Als ik ergens anders moet tanken dan pak ik de App op mijn telefoon erbij en check waar de dichtstbijzijnde pomp is.”

Biogas als streekproduct
Volgens Marie-Claire is het rijden op groen gas ondanks de kleine markt haalbaar. “Er zijn steeds meer auto’s beschikbaar die op groen gas kunnen rijden. Neem de Audi A3 g-tron, de Volkswagen up!, Fiat heeft een aantal auto’s. In heel veel steden krijg je subsidie bij aanschaf van zo’n auto.” Groen gas is dus schoner dan benzine, maar ook de helft goedkoper. Voor twintig euro rij je zo’n 340 kilometer. Marie-Claire: “Het liefst zou ik op 100% biogas willen rijden. Het zou toch geweldig zijn als je, net als de groentetas, biogas rechtstreeks bij de boer kunt halen!”.

Wekelijks vind je nieuwe afleveringen van de webdocu Plankgas! op www.plnkgs.nl.
Facebook: www.facebook.com/plnkgs
Twitter: @plnkgs

Lees ook:  Alfa Romeo 33 Stradale: a più bella!

Comments

comments

Written By
More from Reba de Graaf
Wat te doen bij een oververhitte motor?
Je auto is volgepakt met beautycases, pumps en koffers en uit de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *