Een gebruikte auto kopen? Voorkom een miskoop!

Straks koop ik een auto die schade heeft gehad? Of heb ik straks een auto waarvan de kilometerstand is teruggedraaid? Een jong gebruikte liefde kopen brengt soms wat risico’s met zich mee. Je wilt immers niet met de erfenis van de ex-rijder opgescheept zitten.

Beslis eerst wat voor soort auto je wilt hebben; een stadsautootje,  een degelijke sedan, opvallende Goliath of juist een kek asfalttijgertje… Rij je veel (bijvoorbeeld meer dan 20.000 km per jaar) of juist heel weinig? Ben je een groen-doen-type of juist niet? Dit beïnvloedt namelijk de keuze voor een benzine, diesel, hybride of elektrische auto. Vind je de looks van een auto belangrijk? En moet jouw vierwieler passen bij je identiteit? Of maakt het je geen bal uit hoe vierkant of hoe christelijk je auto eruit ziet? Want je gebruikt hem puur als vervoersmiddel van a naar b. Houd je van luxe in de auto? Van zachte lederen fauteuils, cruise control, airco of piepjes die je ondersteunen bij het inparkeren? Of mag het best oldschool? Zoals rijden ooit bedoeld was, dus zonder stuurbekrachtiging en met ARKO (Alle Ramen Kunnen Open). Inventariseer dus welke wensen en behoeftes je hebt. Hiervoor kun je de rij-impressies van FemmeFrontaal of andere autosites raadplegen. Maar je kunt ook je vrienden vragen naar hun mening. Of je kunt op de koffie gaan bij een lokale dealer. Kijken, niet kopen hè.

Kun jij je het betalen?
Nadat je hebt besloten wat je wilt en je zinnen hebt gezet op jouw droombolide, onderzoek dan eerst wat de reële marktprijs van de auto is. De prijzen per model en aanvullende opties kunnen nogal verschillen. Dus pas op dat je geen appels met peren vergelijkt. Heb je voldoende geld om de auto te kopen? Als je dat niet hebt, kun je een lening overwegen of Privat Lease. Maar let op, lenen kost altijd geld, zeggen ze in de reclame.

Lees ook:  Hoe kun je een Univé autoverzekering afsluiten die bij je past?

Checklist
Jihaah! Jij hebt jouw nieuwe liefde op vier wielen gevonden. Check. Je budget is toereikend. Check. En nu sta je face-to-face met de autoverkoper te praten over jouw droomauto. Maar voordat je je zuurverdiende geld in een emotionelestaat van koopziekte uitgeeft, vergeet onderstaande checklist niet…

1) Hoeveel kilometer heeft de auto gereden en is hiervan een Nationale Auto Pas aanwezig? De NAP geeft duidelijkheid over de kilometerstand voordat je een gebruikte auto koopt.
2) Is het onderhoudsboekje aanwezig? Kijk goed naar de reparaties en kilometerstanden in het onderhoudsboekje en check het op onregelmatigheden.
3) Heeft de auto schade gehad?
4) Als je niet zeker bent van de betrouwbaarheid van je aankoop doe dan een aankoopkeuring bij een BOVAG-geregistreerd bedrijf. Zij inspecteren de auto en geven je een conditierapport. Je kunt hiermee terug naar de verkoper en dit gebruiken om over de prijs te onderhandelen.
5) Werken alle lampen, ramen en sloten? Wordt de auto erg snel warm? Komt er veel rook uit de uitlaat, etc.? Over het algemeen geldt: hoe ouder de auto, des te beter moet je hem controleren.
6) Wat zijn de garantievoorwaarden? Heb je de auto bij een BOVAG dealer gekocht, dan heb je meestal recht op een garantie van zes maanden (op auto’s  duurder dan 4500 euro, of als je voor de auto meer dan 35% van de nieuwprijs hebt betaald).
7) Heb je inruil of niet?
8) Hoe veilig is de auto?
9) Hoe milieuvriendelijk is de auto?

Maak een proefrit. Een auto kopen is meestal een enorme aanslag op je portemonnee. Zorg dat je de auto voelt, proeft en probeert voordat je hem of haar aanschaft!

Lees ook:  Hier moet je op letten bij het kopen van een telefoonhouder voor in de auto

Je hebt je nieuwe bolide gekocht, en dan…
Zorg ervoor dat je bij het ophalen van jouw nieuwe aanwinst de auto op klaarlichte dag nog eens goed inspecteert. To be sure: je ziet geen deuken of krassen die je niet eerder hebt gezien. De schriftelijke overeenkomst klopt als een bus (lees de kleine lettertjes). Alle knoppen en lichtjes werken. En onderhoudsboekje, handleiding, krik en reservewiel zijn aanwezig. Dan is het moment bijna aangebroken dat je kunt instappen en vol trots kunt wegrijden!

Wil jij bij de aanschaf van je nieuwe auto hulp van FemmeFrontaal? Schakel dan de Car Stylist in! We begeleiden je bij de aankoop van een nieuwe of tweedehandsauto van a tot en met z. Meer informatie lees je in bovenstaande link, we helpen je graag op weg!

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Mijn racedebuut in de Mazda MaX5 Cup
Adrenaline. Kriebels. Zenuwen. Opwinding. Als race rookie ga ik morgen, woensdag 21...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *