Jeep Renegade: Langs de lijn

Onlangs introduceerde Jeep in Nederland een schattige nieuwe Jeep: de Jeep Renegade. FemmeFrontaal reed in de nieuwe crossover speciaal voor Europa ontworpen.

FemmeFrontaal Awesomeness

7 Comfort
6 Drive
6 High Heels proof
7 Flirt factor
7 Value for money
6.6

Onlangs introduceerde Jeep in Nederland een schattige nieuwe Jeep: de Jeep Renegade. FemmeFrontaal reed in de nieuwe crossover speciaal voor Europa ontworpen.

Omdat Jeep onder het Italiaanse Fiat concern valt, is de verse Jeep Renegade bloedverwant met de nieuwe Fiat 500X. Qua design is het natuurlijk geen Fiat, dat zie je.  Als je een kind vraagt: ‘teken eens een auto’, dan tekent hij of zij de vormen van een Jeep Renegade. Zijn of haar speelgoed auto’s lijken er immers ook op: stoer, leuk, robuust en hoekig. Alsof hij zo met je door het gras en de blubber rijdt wanneer je plots besluit een shortcut naar huis te nemen. Een beetje avontuur off-road (of spelen in de sneeuw) kan deze vierwielaangedreven Jeep namelijk best aan! Uniek aan deze vierwielaandrijving is dat het mogelijk is de achterasaandrijving uit te zetten en daarmee bespaar je dan weer op brandstof wanneer je onder normale omstandigheden rijdt.

JeepRenegade_femmefrontaal_achter

Royaal

Bijzonder voor het speelveld van compacte SUV’s waarin de Renegade speelt – denk aan de Renault Captur, Citroen C4 Cactus of Nissan Juke –  is zijn negentrapsautomaat. En nee, dat voelt niet alsof je in een vrachtwagen rijdt waarin je voelbaar opschakelt van de ene versnelling in de andere en uiteindelijk bij de twaalfde versnelling uitkomt. Dit doen de Italianen goed, automaatbakken én handbakken maken die smooth van de ene versnelling in de andere gaan  Daarnaast ben ik erachter gekomen dat de Renegade als kleine SUV écht één van de royaalste is in zijn soort. Niet alleen voor jezelf, want je hebt met een hoge zit het gevoel een zee van ruimte te hebben. Maar ook voor je passagiers, groot en klein, ze passen uitstekend op de achterbank zonder yogastandjes te oefenen.

Lees ook:  Rijtest Volvo EX30: Dit wordt weer een zakelijke lease topper

JeepRenegade_femmefrontaal_voor

Amerikaans

Bij de een aantal compacte SUV’s  waarin ik heb gereden voelt het alsof ik in een hatchback rijdt, een kleinere auto dus. Dat gevoel heb ik niet bij de Jeep Renegade. Hij geeft mij juist het idee in een grotere auto te rijden, terwijl hij dat werkelijk niet is. Feitelijk wijt ik dat aan de iets te comfortabele besturing van de auto, en qua gevoel aan zijn giga neus waar je over uitkijkt als je rijdt. De besturing is niet heel direct of voorbereid op stadse manoeuvres. Zal dat zijn Amerikaanse roots zijn? Amerikanen zijn lui en houden nu eenmaal van relaxed cruisen, toch?

JeepRenegade_femmefrontaal_interieur

Verrassingsei

Het interieur van de Jeep Renegade is net als het design van het exterieur, hoekig. Geen fancy ontwerp met veel ronde vormen en bling bling aluminium details. What you see is what you get, zeg maar. Met duidelijke en vindbare knoppen én de techniek van 2014. Opgeleukt met her en der een stukje nostalgie: op de rand van het 7-inch navigatie- en mediascherm de tekst ‘Since 1941’ en in de luidsprekers de ‘zeven sleuven’ die refereren naar zijn eeuwenoude en markante grill. Maar hey, er is meer! Op de voorruit zie ik een silhouet van een oldschool Jeep. Wauw! De Renegade is een verrassingsei net op wielen.

JeepRenegade_femmefrontaal_grill

Auto’s die er kostbaar uitzien, maar niet zijn, daar houden we van. De Jeep Renegade is alleen net iets te beschaafd om als verwende‘ voetbal-vrouw-auto’ te dienen. Echter, als vierwieler van een stoere ‘voetbal-vrouw-moeder’, die iedere zaterdagochtend trouw langs de lijn staat om haar dochter of zoon aan te moedigen? Ja! Deze sterke vrouw zie ik met haar sportieve kids wel cruisen én shinen in de nieuwe Jeep Renegade.

Signature song
“I remember Saturday mornin’s
Me wakin’ up to mama in the
kitchen cookin’ to Sam Cook and
I was just a young dude,
watchin’ mornin’ cartoons,
waitin’ for mama to braid my hair”
Mama, Chris Brown

Lees ook:  Lexus LBX: de kleinste die de grootste moet worden

JeepRenegade_femmefrontaal_

Nice to know:

De Jeep Renegade is een halfbloedje, hij is namelijk ontworpen in Amerika en wordt geproduceerd in Italië (Melfi). De prijzen van de nieuwe Jeep Renegade zijn dan ook heel schappelijk:
Jeep Renegade 1.6 E-Torq, benzine, 110 pk, FWD € 22.990,- ( begin 2015)
Jeep Renegade 1.4 MultiAir, benzine, 140 pk, FWD € 24.990,-
Jeep Renegade 1.6 MultiJet, diesel, 120 pk, FWD € 27.490,-
Jeep Renegade 2.0 MultiJet, diesel, 140 pk, AWD € 36.190,-
Jeep Renegade 2.0 MultiJet AT9, diesel, 140 pk, 4WD € 41.190,-
Jeep Renegade 2.0 MultiJet AT9, diesel, 170 pk, 4WD (Trailhawk) € 42.790

Comments

comments

More from Odiel Mennink
Save the planet met de nieuwe BMW i3
Elektrisch rijden = Hot. De Early Adopters wisten het al. Benzinesnuiven is...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *