Op vakantie met een huurauto

Ik ga op vakantie en neem mee: een auto! Helaas dat past niet in de koffer, want ik reis met het vliegtuig naar het zonnige Fuerteventura. Noem het autogekte, maar ook op het Spaanse eiland wil ik een leuke roadtrip maken. Ik besluit een auto te huren. Maar wat komt er allemaal kijken bij het huren van een auto? Ik neem de proef op de som!

SunnyCars_website_femmefrontaal

De huurauto regel ik online bij Sunny Cars. Nog geen idee hoe het werkt, maar daar kom ik snel achter na een korte inventarisatie van de eerste vragen: ‘Waar wil je de auto ophalen? Wanneer en hoe laat haal je de auto op? En wanneer breng je de auto weer terug?’ Ik pak mijn vluchtgegevens erbij om de exacte tijdstippen en locatie door te geven. Na twee minuten heb ik alles ingevuld en is het tijd voor het leukste onderdeel: een huurauto uitkiezen! Oh no. Wat blijkt, ik moet kiezen uit verschillende categorieën auto’s. Ik kan niet kiezen uit een merk auto. De categorieën bestaan uit een pool van kleine en goedkope auto’s met als voorbeeld een Fiat Panda of Ford Ka tot wat meer prijzige en grote auto’s zoals een Volkswagen Tiguan of Land Rover Freelander. Eerst bedenk ik welk bedrag ik over heb voor een huurauto. In mijn overweging neem ik vragen als: ‘Rij ik straks in de bergen? Neem ik veel bagage mee? En ga ik off-road rijden?’, mee in mijn besluit. Na wat heen en weer klikken tussen de verschillende categorieën kies ik voor een compacte SUV uit de ‘Intermediate’-club. De meest standaard versie, een ‘fourwheeldrive-versie’ lijkt me wat overdreven. Bij het bevestigen van mijn keuze, mét extra bestuurder, hoop ik stiekem dat we straks op het eiland niet eindigen met een Skoda Yeti. Het huren van een auto blijft toch een soort van verrassingsei! Na het invullen van mijn vluchtnummer en creditcardgegevens bevestig ik mijn vakantie-SUV. Snel daarna ontvang ik via e-mail mijn reserveringsbevestiging van de autoverhuurder. Al met al nog geen acht minuutjes werk. De vakantie voorpret kan beginnen!

Lees ook:  Hoe kun je een Univé autoverzekering afsluiten die bij je past?

SunnyCars_website_femmefrontaal_keuze

Twee weken later
Vijf dagen voor mijn vertrek valt er mailtje van de autoverhuurder in mijn inbox met daarin ter informatie nog even kort de details van mijn huurauto: huurgegevens, noodnummer, autoverhuurdesk en tot slot welke papieren ik bij me moet hebben om de auto op te halen: een reserveringsbevestiging, een rijbewijs én een creditcard voor tijdelijke waarborg in het geval van schade aan de huurauto. Ik schrijf alles direct op in mijn vakantie- to-do-list. Tot slot benadrukt Sunny Cars in de e-mail in dikke vette koeienletters dat ik GEEN EXTRA VERZEKERINGEN NODIG heb bij aankomst. Met een all-inclusive huurauto van hen ben ik volledig verzekerd. Ofwel, trap niet in de verkooppraatjes van de lokale man aan de balie die de autosleutels aan je geeft. Check.

SunnyCars_Herz_femmefrontaal

Vijf dagen later
Ik ben klaar voor vertrek! Flip flops en bikini zijn ingepakt en een rijbewijs en creditcard zitten in mijn pocket. Op naar de zon, ik snak naar een warme straal zon op mijn huid! Na een korte vlucht van drie-en-half uur snel ik direct naar de autoverhuurdesk. Want je weet maar nooit hoe lang je in de rij moet wachten. Ik wil a.s.a.p de zon in namelijk. Na drie wachtenden voor me ben ik na een kleine vijftien minuten aan de beurt. Als autofreak vraag ik natuurlijk of de medewerker me wil verrassen met de leukste SUV die hij heeft. Hij verstaat me niet en kijkt me verveeld aan: “Er staat een Hyundai ix35 voor je klaar, geen VW Tiguan, maar deze is van dezelfde categorie”. Toegegeven, ik ben dan ook ruim eerder dan dat ik op de website had ingevuld. Er zijn nog geen andere auto’s ingeleverd. Het aanbod is echter prima en ik ben blij dat hij geen Skoda Yeti uit zijn verrassingsei tovert. Het is goed dat Sunny Cars heeft aangegeven dat alles al volledig verzekerd is. Omdat er een borg via de creditcard wordt gereserveerd, bood de man van de verhuur aan om deze borgstelling met een kleine afkoop terug te brengen naar € 100,- Dat is natuurlijk leuk geprobeerd, maar: no gracias. Alles is al perfect geregeld wat betreft verzekering. Geef mij de autosleutel maar!

Lees ook:  Vastberaden op het ijs met de Volvo EX30

SunnyCars_schade_fotograferen

Gehuld in een zwart pak staat de Hyundai ix35 op de parkeerplaats op me te wachten. Ik was even vergeten hoe groot en hoog hij is… Ik loop snel een rondje om de ix35, maak wat foto’s van de schade die er al op zit en check of de dieseltank vol zit. Vervolgens klim ik enthousiast achter het stuur. Deze week ben je van mij!

Sunnycars_femmefrontaal

Eén week later
Duinen, natuurparken, gaten in de weg, Spaanse dorpjes, bergen, zand, kiezelstenen, en een tropisch buitje. De Hyundai ix35 huurauto heeft het allemaal meegemaakt én overleefd! We hebben lekker kunnen toeren over het eiland. Helaas zijn de vakantiedagen opgesnoept en moet ik weer terug naar het gure weer in Nederland. Even buiten het vliegveld van Fuerteventura tank ik de auto af en zet hem neer op de parkeerplaats bij de autoverhuurder op het vliegveld. Een Spaans mannetje van het autoverhuurbedrijf komt snel naar me toegelopen, loopt een rondje om de ix35, zegt dat het ok is. Fijn. Ik zet mijn handtekening op zijn terugbreng-formulier en lever de autosleutel. In no time staan we volledig autoloos in de vertrekhal. Het fijne is dat we geen sleutel meer hoeven in te leveren bij de verhuurbalie. Handig hoor: dat je alles kunt inleveren en afhandelen op de parkeerplaats. Goed geregeld. Op naar Viva la Hollandia!

Comments

comments

More from Odiel Mennink
De nieuwe PEUGEOT 408 aan de sabeltand gevoeld
Dit is zo’n auto die je niet direct verwacht als je aan...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *